Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 A madárfiókák védelméről

  Még május 20-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1%-áról. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a részére felajánlott összeget madárvédelmi és környezeti nevelési célokra fordítja.

  Egyesületünk 20 éve foglalkozik madármentéssel, és tavaly óta az egyik röpdét kifejezetten gólyák fogadására készítettük fel, de mindenféle sérült, legyengült madárról igyekszünk gondoskodni, ha bejelentés érkezik.
A gólyák jelenleg éppen fiatal fiókáikat nevelik, felváltva hordják a szülők az eleséget, míg a másikuk őrzi a fészket. Ha az egyik madárt valamilyen baleset éri – ez leggyakrabban áramütés szokott lenni –, akkor a párja továbbra is a fészekben várja a visszatérését, mert erősebb benne az őrködés parancsa, mint az élelemkeresésé. Így a fiókák számára akár az egyik szülő elvesztése is végzetes lehet. Igaz, a 80-as években feljegyeztek egy megfigyelést, mely szerint a szomszédos fészekben lakó gólyaszülők a saját fiókák mellett felnevelték az árván maradt szomszéd fészekaljat is, de ez nem gyakori, ezért a magukra hagyott fiatal gólyák túlélési esélye igen csekély. Ha elpusztult vagy sérült gólyát lát, értesítse egyesületünket, hogy gondoskodni tudjunk a fiókákról.

  Mostanában más madarak fiókáival is találkozhat, hiszen sok énekesmadár első fészekalja már ki is repült. Ha a fióka a földön van, és nem tud felemelkedni, akkor azzal segíthet neki, hogy felteszi valami magasabb helyre, faágra vagy oszlop tetejére, ahonnan valószínűleg már sikerrel tud próbálkozni a repüléssel. Az árvának látszó fióka közelében azonban a legtöbbször ott van a szülő, aki tovább eteti a kismadarat, ezért az amúgy élénk, egészségesnek tűnő, közeledtünkre szárnycsapkodással reagáló és fürgén menekülő fiókákat nem kell megmenti, nem kell befogni, hanem őket békén kell hagyni. Legfeljebb macskáktól és kutyáktól védett helyre, például bokrok közé érdemes ezeket a fiókákat elrejteni, ahol majd a szüleik meghallják a hívó hangjukat, és szállítják nekik a következő adag eleséget.

További gyakorlati madárvédelmi tudnivalókat itt olvashat:
http://www.nimfea.hu/be-natur/tudnivalok.htm

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület köszönettel fogadja a személyi jövedelemadóból felajánlott 1%-ot, és szakmai programjainak folytatására használja fel az így beérkezett összeget.

Adószámunk: 18372348-1-16

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -