|
dr.
Takács Géza
Ökológiai
szemléletű növényvédelem lehetősége az ártéri gyümölcsösökben
- 1
Bevezetés
- 2
A gyümölcsös beillesztése a meglevő ökológiai rendszerbe
2.1
Az élőhelynek megfelelő gyümölcsös kialakítása
2.2
A talaj szerepe
2.3
A víz szerepe
2.3.1
A vízszintingadozások mértéke és időbeni mozgásai
2.3.2
A víz összetevői és jellemzői
2.3.3
Az éghajlat szerepe
2.3.4
Élőlények, társulások és az ember szerepe
3
Az ártéri gyümölcsös jelentősége és célja
4
Korlátozott növényvédelem az ártéri gyümölcsösökben
4.1
"Technológiai" eljárások:
4.2
"Biológiai" eljárások:
- Bevezetés
- Az ártéri gazdálkodás egyik
lehetséges ágát képezheti az ártéri gyümölcstermesztés. A
folyók ill. egész rendszerük "kezelése" az utóbbi
időkben egyre inkább olyan gondok halmozódását okozta, amelyek
az eddigi módszerekkel már alig kezelhetők. Minden valószínűség
szerint szükséges lesz a hullámterek kiterjesztésére, az árterek
"mentett" oldalának csökkentésére. Csak remélhetjük,
hogy ez a módszer segít majd a nagy árhullámok gyakoriságának
és magasságának csökkentésében! Sajnos a folyók természetes
állapota már olyan mértékben eltorzult, hogy előre nem látható
katasztrófák bármikor előfordulhatnak. Nem csak az erdőirtás
felelős ezért hanem az általa "nyert" területek
további sorsa: lassan több hazai területet fed tető, vagy
beton, mint természetes növényzet!
Mivel az emberiség létszáma
nem csökken, a folyóknak visszaadott területet is csak időszakos
használatra adhatjuk. Tetszik, vagy nem, továbbra is kell
valami hasznot húzni belőle. Azt sajnos le kell szögezni,
- mielőtt ábrándokba bonyolódnánk, - hogy az ártéri növényzet
nem a gyümölcs - bőségről nevezetes. Ellentétben sok más
mérsékeltövi ártéri erdővel, a hazaiakban szinte csak egyetlen,
az ember számára is élvezhető gyümölcsöt termő növény él,
a hamvas szeder. A többi, esetleg termeszthető faj nem őshonos,
vagy vitatott az őshonossága (pl. dió).Tehát, vagy megalkuszik
természetvédő énünk a gyümölcstermesztővel, vagy választunk
a kettő között.! Ma termesztett gyümölcstermő növényeinkre
jellemző, hogy még az időszakos, rövid idejű (max.10 nap.)
vízborítást is rosszul tűrik. Ez még az olyan "vízinövényre"
is érvényes, mint a dió. Az ártér mocsaras részein esetleg
sulymot termeszthetünk gyümölcsként. A fűzbe, égerbe oltott
alma, körte, inkább csak hazai népmesekincsünket gazdagítja.
Ahol csak fűz és éger nő, hagyjuk ezeket!
Mindezek ellenére, nem reménytelen
a helyzet. Ha sikerül az árhullámok szintjének csökkentése,
a változatos domborzatú és talajú hullámterek bőségesen
fognak olyan árvízi szigeteket, hátakat biztosítani, amelyeken
a gyümölcsfák már csak a víz áldásos jelenlétét fogják élvezni.
Nem kell hisztérikusan rettegni a mostani természetes állapot
változtatásától, de kétségtelenül körültekintően kell eljárni.
Az emberi tevékenység is a természet része, mi is a természetből
élünk, és viszont. Nagyképűség azt képzelni, hogy valami
természetelleneset tudunk tenni. Viszont az is természetes
folyamat, ha a természet esztelen felélésével többek között
saját életfeltételeinket szegényítjük végzetessé. Minden
tömeges szaporodásra képes élőlény elköveti azt a hibát
(gradációk összeomlása).
- A
gyümölcsös beillesztése a meglevő ökológiai rendszerbe
- Ha nem csak kísérletezni akarunk
saját kárunkra és természetes környezetünk rovására, a gyümölcsösnek
meg kell keresnünk azt az optimális helyet az ártérben, ahol
a fák nem érzik magukat idegennek, termést is hoznak, és nem
kell védelmükben állandóan leküzdeni a "természet vak
erőit"! Ezt csak az adott helyre jellemző ökológiai rendszerbe
való beillesztéssel érhetjük el. Ez a rendszer szinte
mindig az ártéri erdő. A gyümölcsös
tulajdonképpen egy saját céljainkra torzított erdő. Minél
kisebb ez a torzítás, annál inkább "önellátó" a
gyümölcsös, viszont annál kevesebb az az eredmény, amiért
létrehoztuk (gyümölcs - pénz?). Ha megtaláljuk az egyensúlyt,
kapunk egy kevés beavatkozással is jól "működő"
gyümölcsös - erdőt, vagy erdei gyümölcsöst. Hogy aztán ezt
milyen módon hasznosítjuk, bio - gyümölcsöt, fűszert , gyógynövényeket,
különleges élelmiszereket, élvezeti cikkeket termelünk, méhészkedünk,
üdültetünk, az már saját képességeinken és lehetőségeinken
múlik.
- Az
élőhelynek megfelelő gyümölcsös kialakítása
Folyóink árterein gyakorlatilag
csak a folyó menti keményfás (tölgy, kőris, szil) ligeterdőknek
megfelelő élőhelyek jöhetnek számításba ártéri gyümölcsös
kialakítása céljából, ennek is lehetőleg csak részei, amelyeken
a folyamatos vízborítás - főleg nyáron - nem haladja mag
az egy hetet. Ennél mélyebb fekvésű területtel csak kísérletezhetünk,
esetleg a dió szelekciós nemesítésére, fehéreper termesztésére,
vagy hamvas szeder gyűjtésére használhatjuk. A fentiekben
körülírt területeken is csak azokat a gyümölcsfajokat termeszthetjük,
amelyek vagy saját gyökéren is bírják a gyakori elöntést,
vagy olyan alanyra olthatók, amely megfelel ennek a követelménynek.
Sajnos, a kertészeti jutatás nem fordított kellő figyelmet
a víztűrésre, sem a nemes, sem az alanyfajtáknál, emiatt
ezt a hiányt mielőbb pótolni kell! Az ártéri gyümölcsösök
elterjesztése előtt meg kell kezdeni a termőhelyet
tűrő (víztűrő) fajták, típusok
felkutatását, kiválogatását, nemesítését! A célnak megfelelő,
új (v. régi) fajtáknak okvetlenül multirezisztensnek , vagy
legalább toleránsnak kell lenni minél több élő és élettelen
károsítóval szemben! A számításba vehető gyümölcsök közül
ajánlatos előnyben részesíteni a kevés őshonos, vagy már
régen meghonosodott fajt. Vitatott kísérlet egyes, a termőhelynek
megfelelő egzóták (pl.kivi - Actinidia - fajok, Diospyros
- fajok stb.) honosítása, mivel ezek könnyen ellenőrizhetetlen
terjeszkedésbe kezdhetnek és ezzel új invázív fajokkal "gazdagíthatjuk"
a hazai flórát. Számítása vehető gyümölcsfajok lehetnek:
alma, körte (alma v. galagonya alanyon) szilva, kajszi (szilva
alanyon) dió, mogyoró, cseresznye, meggy (zselnice meggy
- alanyra oltható fajták) eperfa (ahol már egyébként is
elterjedt) csemegeszőlő (víztűrő alanyon ), naspolya ( galagonya
v. alma alanyon) som, ribiszke, fekete ribiszke ( ahol őshonosan
előfordul, ne telepítsük!), egres, szeder, málna, hamvas
szeder, galagonya. Ne feledkezzünk meg a fűszer - ill. gyógynövényként
is hasznosítható fajokról sem! Feltétlen kímélni kell a
nem kifejezetten kórokozó gombafajokat, függetlenül a számunkra
közvetlenül is számításba vehető hasznuktól. Korhadékbontó
szerepük, ill. az egyes gyümölcsfajokkal létrehozott (pl.
szilva, mogyoró) mikorriza az ártéri gyümölcsösökben is
nélkülözhetetlen. Az ártéri gazdálkodásban alkalmazható
fajtákat az alábbi követelmények alapján válasszuk meg:
-
- Legyen "önellátó",
magára hagyható! Az erdő térhódításától persze meg kell védeni
( ha távlati célként nem a beerdősülés szerepel.) Az intenzív
gyümölcstermesztés "nagy munkái" (metszés, permetezés)
mellőzhetők, v. minimalizálhatók legyenek. A permetezést,
mint növényvédelmi eljárást itt hanyagolnunk kell!
2. "Életrevaló",
erős növésű legyen. A genetikailag, v. az alany miatt törpe
fajták itt "elvesznek". A nagy fákról nehéz szüretelni,
de ez az ártéri gyümölcsösnél elkerülhetetlenül más szedési
eljárásokat (rázás, hullott gyümölcs szedése) követel.
- 3 Saját gyökerén bírja
az ártéri viszonyokat, vagy oltható legyen az alkalmas
alany- fajtákra.
-
- Minél több károsítóval szemben
rezisztens , v. toleráns legyen!
-
- Lehetőleg legyen alkalmas
valamilyen különleges egyedi hasznosításra, ami a tájra jellemző
"védjegy" lehet! (lekvár, aszalvány, gyümölcsbor
v. pálinka, stb.)
-
- Külterjes viszonyok között
is adjon megfelelő (mennyiségre és minőségre) termést.
Ezeknek a követelményeknek
megfelelő "fajtákat" elsősorban helyben, másodsorban
fajtagyűjteményekben, régi szakkönyvekben, kertészeti árlistákban
kereshetjük. Ne becsüljük le a helyben talált, de értéktelen
termést adó gyümölcsöket! A legértékesebb alanyfajtákat
ezekből válogathatjuk ki. Jó példa erre az a félvad szilva
(tövises, hosszú kék), amelyre oltva találhatjuk a legvénebb
kajszi - matuzsálemeket, amelyek dacolnak a gutaütés minden
változatával!
-
- A
talaj szerepe
- Az ártéri gyümölcsös talaja
attól függően, hogy a gát mentett, vagy a hullámtéri oldalán
van, csak egy lényeges különbséget mutat: a mentett oldalon
a talajképződés "ásványi" szakasza jelentéktelen,
az élővilág befolyásolja, a hullámtéri oldalon ebbe nagyban
beleszól a folyó is az ásványi üledék mozgatásával. Hullámtéri
gyümölcsös esetén figyelembe kell venni, hogy az árvizek mozgatják
az ásványi tápanyagokat .Ennek mérlege változó, függ a folyó
vízgyűjtő területén zajló eseményektől, folyamatoktól. Többnyire
pozitív ez a mérleg, de ajánlatos a vizsgálata, mert egyes
vízoldékony tápanyagok (főleg - N )esetében negatív is lehet.
Ezért a gyümölcsösből szerves anyagot ( a termés kivételével
) lehetőleg ne vigyünk el (nyesedék, kaszált gyom, maradék)!
A mérleghez tartozik, amit
"nem kértünk", az esetleges szennyező anyagok.
Ezeket az ártéri gyümölcsösben mindig figyelemmel kell kísérni.
Különösen fontos ez a mérgező anyagok ( egyes nehézfémek
, peszticidek, ipari mérgek stb.) esetén! Jó indikátorok
ebből a szempontból egyes gombák (Pl. a legtöbb csiperkefaj
kadmiumhalmozó, így szennyezett területen mérgezővé válhat!)
Ajánlatos a gyümölcsös telepítése
előtt talajvizsgálatot végezni, annak ellenére, hogy ennek
az eredményességét rontja az ártéri talajok rendkívül mozaikos
szerkezete. Akár méterenként változhat a rétegfelépítés,
a talajféleség szinte átmenet nélkül. nehéz agyagtól a durva
kavicsig. Előnyei is
vannak ennek a változatosságnak: a jelző növényfajokkal
minden fának megtalálhatjuk az optimális helyét, ritkán
alakul ki összefüggő vízzáró réteg. (Kivétel az erősen meszes
öntéstalajoknál gyakran képződő mészkőpad - pl. Duna - ártér),
stb.. Mindenesetre a gyümölcsös szempontjából legalkalmasabbak
a kavics altalajú homokos vályog öntéstalajok. A kavics
altalaj akkor lehet kedvezőtlen, ha felső szintje legalább
egy méterrel magasabb a kb. 50 %-os víztelítettségi szintnél.
Az ennél alacsonyabb víztartalmú kavicsréteg egyes fajok
gyökerei számára már átjárhatatlan, zárórétegként viselkedik,
viszont a felette levő termőrétegből a csapadékvizet "ellopja".
A nehéz agyag is kedvezőtlen, mert a vízborítás idején egyébként
is fellépő oxigénhiányt fokozza, a talaj - víz - telítettség
idejét elnyújtja és levegőtlenségével kedvezőtlen kémiai
folyamatokat idéz elő (pl: glejesedés).A folyók felső szakaszára
jellemző kőzettörmelékes (nem kavicsos) talaj is alkalmas
gyümölcsösnek (kivéve egyes fajoknál a mészkő - törmeléket),
mivel általában jó vízgazdálkodású, és a kőzet mállása folyamatos
tápanyagszolgáltatást biztosíthat egyes tápanyagokból (néha
mérgező fémekből is!) Az ártéri gyümölcsös telepítésénél
nem javaslom a jelentős talajművelést, mert az általában
tönkreteszi az eredeti társulásokat, életközösségeket, és
többnyire szükségtelen is. Kivétel a kőpadok, vízzáró agyagrétegek
áttörése, de ez sem szükséges az egész területen. Lehetőleg
a telepítés utáni talajművelést is mellőzzük. A gyomirtást
szükség esetén kaszálással, talajtakarással ( kaszálék)
végezzük. Talajkémiai probléma lehet még a túl magas mésztartalom,
különösen, ha ez relatív magnéziumhiánnyal jár együtt, esetleg
gyakori talajvíz - ingadozással, kiszáradással súlyosbodik.
Ez vészes sárgulást (vasfelvételi zavar) okozhat, elsősorban
a körténél, de egyes almafajtáknál is. A klorózis akár részleges,
vagy teljes kiszáradást is okozhat. Ritkább a mangán - fölösleg,
amely akár mérgezési tünetekkel is járhat (edénnyaláb v.
érelhalás).
- A
víz szerepe
- Az ártéri gyümölcsös telepítése
előtt a tervezés szinte legfontosabb eleme a környezet vízellátottságának
a felmérése! Nagyon nagy hibalehetőség, ha csak egy rövid
időszakról és akkor is a szembetűnő körülményekből ítélünk.
Gyakori hiba, hogy egy folyót
úgy képzelünk, hogy az a mederből és a vízből áll. és a
partoknál van a széle. Valójában a folyó az egész vízgyűjtő
területre kiterjedő, felszíni és felszín alatti álló és
áramló vizek rendszere, amit "geológiai alapja"
és "éghajlati búrája" is erősen befolyásol.
A gyümölcsös szempontjából
elsősorban a talajvíz szintjét, jellemzőit, (áramlási, ingadozási,
kémiai), a felszíni és a talajvíz közötti kölcsönhatásokat
kell figyelembe vennünk. Szintén fontos a csapadékvíz mennyiségének,
formájának (eső v. hó), a talajban a talajvíz irányába való
mozgásának (v. pangásának) és időbeni elosztásának statisztikai
szintű ismerete.
- A
vízszintingadozások mértéke és időbeni mozgásai
- A legtöbb számításba vehető
gyümölcsfa jobban tűri az akár többméteres vízszintingadozást,
mint a tartósan magas talajvízszintet, vagy a gyakori felszíni
vízborítást (árvíz, kiöntések, pangó csapadékvíz).Vízzáró
réteg hiányában egyes fajok (pl. dió) erős gyökérzetükkel
jól alkalmazkodnak a tartósan alacsony taljvízszinthez is.
A telepítésnél jól felhasználhatjuk a Jókai által is ajánlott
"dombra telepítést"(Dr. Jókai Mór: Kertészgazdászati
jegyzetek, Bp.,1896.) kivéve az árvízi sodorvonlba eső hullámtéri
területeket. A módszer lényege, hogy a facsemetéket
mesterségesen kialakított ,
1-2 m magas,5-6 m alap - átmérőjű, körülárkolt földkupacokra
telepítjük. Ezzel a módszerrel, - bár költséges módon - akár
egy héttel lerövidíthetjük a teljes gyökérzet vízborítását,
ami akár az ültetvény életben maradását jelentheti egy tartós
elöntésnél.
Nagyon veszélyesek a zöldári
elöntések a gyümölcsfákra, különösen meleg időjárás és nagyon
magas, akár a koronát is elborító árhullámok esetén. Ahol
ez gyakori, nagyon kockázatos gyümölcsöst telepíteni.
A meleg, oxigénben viszonylag
szegény vízben a lombozat hamar elpusztul, amit a vízben
jelenlevő baktériumok is elősegítenek.
Téli, őszi, kora tavaszi
vízborítás kevésbé veszélyes ebből a szempontból, ennek
a veszélyét viszont az esetleges jégzajlás, valamint a befagyás
utáni áradás v. apadás fokozza. Ezek a jégmozgások akár
az idős fákat is teljesen legallyazhatják, de a zajlás akár
vastag fákat is földig gyalulhat, v.kituskózhat.
- A víz összetevői
és jellemzői
- Bár az előbbiekben már említettem
néhány idevaló megállapítást, igyekszem az ismétlést elkerülni,
ezért az elöntés (árvíz) hőmérsékletének hatását nem tárgyalom.
Az állandó vizek (folyó, állóvíz) hőmérséklete elsősorban
a levegő páratartalmára van hatással, de a klimatikus szélsőségek
tompítását is segíti. A magas páratartalom részben káros is
lehet, mert elősegíti a legtöbb kórokozó (gomba, baktérium)
szaporodását és a fertőzést, de ez az ökológiai gyümölcsösben
alkalmazott ellenálló fajtáknál nem jelentős. Jelentős viszont
amiatt, hogy állati kártevők (atkák, rovarok) a magas páratartalom
és gyakori harmat jelentősen visszaszoríthatja, mivel ezek
a kártevők élősdi gombáktól és baktériumbetegségektől szenvednek,
így ártérben a száraz területekre oly jellemző kártevő túlszaporodások
(pl. sáskajárás, hernyóinvázió) nagyon ritkán fordulnak elő.
A víz oldott anyagtartalmánál az oxigént már említettem (az
árvíznél). Nagyon fontos viszont a talajvíz oldott oxigéntartalma
is, mivel ennek hiányában a vízzel telített talajban a gyökérzetre
mérgező talajkémiai reakciók, reduktív folyamatok következnek
be ("kék" iszap, glejesedés). Ez a folyamat az álló
(pangó) talajvízre jellemző, különösen ha a víz sok oldott
vasat tartalmaz.
A különböző oldott tápanyagok
jelentősége kisebb, mint gondolnánk. Az áramló vízzel (felszíni,
v. talajvíz) érkező tápanyagok többnyire ugyanúgy távoznak.
Viszont a vízszint csökkenésekor a talajban "megrekedt"
kötött vízben oldott tápanyagokat már fel tudják venni a
növények.(Kivéve, ha "ásványosodási" reakciók
miatt felvehetetlenné válnak.)
A vizek oldatlan anyagtartalma
(hordalék) gyakorlatilag csak a felszíni vizekre jellemző,
a felszín alattiak közül csak a "mederközeli"
, gyorsan áramló vizek tartalmazhatnak jelentősebb mennyiséget,
aminek sok hatása nincs a gyümölcsösökre.
Jelentős a folyóvíz árvízi
hordaléktartalma, főleg az iszap, amely ásványi és szerves
összetevőkből áll és az ártári gyümölcsös legfontosabb tápanyagforrása.
Jelentős tápanyagforrás lehet még az uszadék, amely nagyrészt
növényi eredetű humusz s lebomlatlan növényi maradvány,
és szinte minden szükséges tápanyagot tartalmaz. Megőrzését
segítjük elő, ha a várható árvizek előtt nem használjuk
le a gyümölcsös aljnövényzetét. Ez egyébként az iszap megfogását
is segíti. Az iszap káros hatása lehet, ha a túl finomszemcsés
iszap sokáig nedves rétegben lezárja a talajfelszín légzését,
ill. ha zöldárnál a lombozatra rakódva , annak légzését
és asszimilációját gátolja, esetleg súlyával ágakat is letörhet.
- Az éghajlat
szerepe
- Mivel hazai ártéri gyümölcsösökről
van szó, nem térek ki minden ismert meteorológiai tényezőre,
inkább csak azokra, amelyek a gyümölcsös mikroklímáját jellemzik.
Az árterek, de főleg a hullámterek
klímájának legfőbb jellemzője a környezeténél akár 50%-al
magasabb légnedvesség és az ebből adódóan gyakori és jelentős
mennyiségű "mikrocsapadék" (harmat, dér, zúzmara).
Ez különösen a gátak koronaszintjéig, mint egy légköri tó,
hosszabb időtartamra is kialakulhat, és csak az erős szél
keverő hatása szünteti meg. Ez a párató tompítja a
hőmérsékleti szélsőségeket
, védelmet nyújt a légköri aszály ellen .Egyetlen káros
hatása lehet a túlzott zúzmaraképződés, ami súlyos töréskárokat
okozhat.
A szél hatására, mivel nem
különbözik jelentősen más gyümölcsösökben tapasztaltaktól
nem térek ki, annál is inkább, mivel az ártéri gyümölcsös
általában erdővel körülvett területen, vagy az erdőben van,
így a szél hatása kevésbe érvényesül.
Viszont épp emiatt az elhelyezkedés
miatt nagyobb figyelmet kell szentelnünk a fényviszonyoknak.
Gyümölcsfajonként, sőt fajtánként eltérő fényigénnyel kell
számolnunk.
Az sem mindegy, hogy ez közvetlen
napfény, visszavert fény (víztükör), ritkább v. sűrűbb lombon
átszűrt fény. Egyes fajok jól tűrik, sőt kedvelik az időszakos
(mozgó) árnyékolást, és ilyen viszonyok között a termésük
is megfelelő mennyiségű és minőségű (Pl. ribiszke.)Más fajok
is jól fejlődnek árnyékban, de nem v. alig hoznak termést(
alma, mogyoró, som, szilva, cseresznye dió, stb.)Vannak
kifejezetten közvetlen napfényt igénylő fajok, amelyek ugyan
árnyékban is életben maradnak, de a termésük jelentéktelen
(szeder, fekete bodza, galagonyák)
Ezeknek az igényeknek a figyelembevételével
(más igények mellett) kell megkeresnünk ezeknek a fajoknak
a megfelelő helyet (1.ábra
) A fényviszonyok és az elhelyezés természetesen mindig
az adott helyhez alkalmazkodnak (erdő távolsága, magassága,
gát, vízpart stb.)
Az ártéri gyümölcsös legcélszerűbb
telepítési módjának tűnik az ártéri erdőben sejt, vagy szőlőfürtszerűen
elosztott, 100-300 m átmérőjű tisztások rendszere.(2.ábra
)
- Élőlények,
társulások és az ember szerepe
- Az ártéri gyümölcsös életére
nézve közömbös élőlényekről alig beszélhetünk. Természetvédelmi
szempontból optimális lenne, ha egyáltalán nem avatkoznánk
be életfolyamataikba. Mivel azonban mi is élőlények, azaz
a természet részei vagyunk, (minden ezzel ellentmondó látszat
ellenére!) saját önös érdekeinket szolgálva, gyümölcsöst hozunk
létre, sőt azt fenn is kívánjuk tartani!
Ezzel mindenképpen előnyt,
életteret biztosítunk egyes fajoknak, míg másokat ("kártevők")
igyekszünk a saját tányérunktól ellökdösni, Mielőtt ezen
megbotránkozunk, gondoljunk pl. az olyan kétségkívül "természeti"
lényekre, mint a hangya! Minden lelkiismereti válság nélkül
megöli a fátyolkalárvát, ha az szeretett háziállatai, a
levéltetvek közelében ólálkodik. Azért mi legyünk okosabbak
a hangyánál és gondolkodjunk! Mi lesz, ha az összes szimbolikus
fátyolkalárvát likvidáljuk!?
Nagy vonalakban vegyük sorba
az egyes élőlényeket, akikkel osztozkodunk a gyümölcsösön!
A vírusok és más vitatott
státusú élőlények szerepéről körülbelül annyit tudunk, hogy
a gyümölcsösünkben jelentős károkat tudnak okozni, főleg,
ha mi magunk szaporítjuk el (pl. oltással.) Fő védekezési
mód a megbízható helyről beszerzett, vagy legalább ismert
anyanövényről gyűjtött szaporítóanyag.
Általában a vírusbetegségek tünetei jól felismerhetők. Az
egészséges, jól termő fákban is lehetnek vírusok de nem
valószínű, hogy ezek kórokozóvá válnak. Egyes vírusok viszont
nem gyümölcsfáinkat, hanem az azokat károsító szervezeteket
betegítik meg, legyengítve, v. megölve azokat.
A legyengített károsító szervezet
már lényegesen kevésbé, vagy egyáltalán nem veszélyes. Konkrét
hasznosításról is beszélhetünk már (pl. a szelídgesztenye-vész
elleni "oltóanyag".)
A baktériumok közül gyümölcsfáinkra
legnagyobb veszélyt jelentheti (alma, körte, naspolya, galagonya)
az ún. "tűzelhalás" kórokozója A védekezést itt
szigorú előírások szabják meg. azt kell mondanunk, hogy
a fogékony fajtáért nem kár, ki kell irtani, elégetni. Ez
vonatkozik a többi, bizonytalan eredetű hajtásszáradásra
is, csak ezeknél elegendő a levágott hajtás elégetése.Problémát
okozhat még a gyökérgolyva kórokozója (Agrobacterium ),
bár ez inkább szárazság esetén lehet jelentős. A talajművelés
mellőzése kordában tartja ( gyökérsérüléseken keresztül
fertőz.)
Más baktérium nem valószínű,
hogy gondot fog okozni, mindenesetre a fogékony egyedeket
szelektáljuk ki! A hasznos v. inkább nélkülözhetetlen talajbaktériumok
szerepe a gyümölcsös tápanyagellátásában jelentős. A manapság
divatos talaj-oltóanyagok alkalmazását mellőzzük.! Olyan
mértékű beavatkozást jelent a talajéletbe, mint például
az aranyvessző megtelepítése volt a hazai flórába! Emiatt
kerüljük az ezekkel előállított komposzt-trágyák használatát
is!
- A gombák szerepe…
A gombák szerepe az ártéri
gyümölcsösben inkább a természetes erdőkben betöltött szerepükhöz
hasonló. A kórokozó gombákkal a későbbiekben foglalkozom,
itt más irányú tevékenységükről lesz szó.
A baktériumok , de főleg
a gombák nélkül az ártéri gyümölcsösben felhalmozódó avar,
nyesedék, korhadék, árvízi uszadék nem hasznosulna, felvehetetlenné
válnának tápanyagaik. Valami keveset ugyan a szaprofág állatok
(rovarok, atkák, férgek, stb.) is lebontanának, de ezek
többsége is csak "másodkézből", baktériumok, gombák
segítségével.
Szintén jelentősége van a
gombák élelmezési célú gyűjtésének, termesztésének az ártéri
gyümölcsösben. Ebből a célból a kivágott füzek, nyárak tuskóit
hagyjuk meg. Ajánlatos beoltani ezeket, lehetőleg a helyben
termő fajokkal. Legegyszerűbb módja ennek, ha a micéliummal
átszőtt faanyagból a tuskó hasítékába (függőlegesen ) éket
verünk. (Megjegyzem, a legtöbb fagomba gyengültségi parazita
is.) Ártéri termesztésre a legalkalmasabb fajok:
-
- fagombák :
-
-
- laskagomba (főleg
nyárfán)
-
- nyári laskagomba (többféle
lombos fán)
-
- téli fülőke (fűzön,
de szinte minden lombos fán)
-
- nyárfagomba (nevével
ellentétben fűzön)
-
- gévagomba (gyümölcsfákon
kárt is tehet) főleg fűzön
-
- gyűrűs tuskógomba
(a fákat kiirthatja, legalább gyűjtéssel gyérítsük)
A talajban terjed, egy gomba akár, több "hektáros
lehet"a föld alatt !
-
- Talajon termők: legjelentősebbek
(ártéren) a különféle pereszkék, és mint fontos korhadékbontók
, a különféle tintagombák, csiperkék.
A pereszkék többsége mikorrizát
képez, némelyik gyümölcsfákkal is. Szilvásokban jelentős
lehet ilyen szempontból is az ehető tövisaljagomba.
Az eredeti növénytársulások
szerepe kettős az ártéri gyümölcsösökben: részben izolációs
és egyéb védő hatásukkal előnyösek, másrészt, mint a helyüket
visszahódítani szándékozó természetes életközösségek állandó
figyelmet igényelnek a gyümölcsös gazdája részéről. Az ártári
gyümölcsös részben mint az erdőben keletkezett rés, tájseb
viselkedik, részben erdőszegélyként. Magára hagyva a természetes
társulás pár évtized alatt "felfalja" , részben
magába olvasztja a "mesterséges társulást". Ez
utóbbi állapot ritkán végleges, a telepített fajok kiszorulnak
a természetes erdőszegélyekre, vagy eltűnnek. Ritka esetben
invázív fajként viselkedhetnek (pl. fehér eperfa). Mindenesetre
várható, hogy a gyümölcsös előbb- utóbb egy emberi beavatkozásra
kialakult (fenntartást igénylő) társulássá, vagy társulásokká
alakul, mint például a dombvidéki kaszált gyümölcsösök,
gesztenyeligetek, legelők, kaszálók. Ezek mindegyikére jellemző,
hogy az emberi tevékenység megszűntével nagyon hamar az
élőhelyre jellemző erdővé (vagy más társulássá) alakulnak.
Ha az ökológiai szemléletű
gondolkodást versenyképessé akarjuk tenni az "iparszerűvel",
elsősorban nem ugyanarra a piaci asztalra kell pályáznunk,
hanem meg kell találnunk azokat a terményeket, de még inkább
azokat a feldolgozott termékeket, amelyeket csak ezzel a
módszerrel lehet előállítani, megtermelni. Ne akarjunk "esztergált,
polírozott", darabonként csomagolt gyümölcsöt termelni!
A "biotermék" a ritka kivételtől eltekintve kevésbé
tetszetős, ezért jobban értékesíthető feldolgozva.
Az ember szerepe az ártéri
gyümölcsös életében sajnos nem merül ki a jó gazda gondosságában.
A folyó mint afféle információs hálózat hordozza más, kevésbé
ökológiai gondolkodásmódú emberek "üzeneteit"
is, ami jobbik esetben műanyag és más szemét, rosszabb esetben
cián, nehézfém, netán radioaktív szennyezőanyag is lehet.
Ennek a hatását kivédeni csak megfelelő figyelő-(monitoring)
rendszer kiépítésével, illetve a legalább a vízgyűjtőre
kiterjedő ökológiai együttműködéssel lehet.
Kicsit fordított sorrendben,
az ember után az ún. alacsonyabb rendű állatcsoportok szerepét
is vizsgáljuk, ha csak nagy vonalakban is!
A csigák nem túl jelentősek
a gyümölcsös szempontjából, ökológiai szerepük hasonló,
mint az erdőkben. Meglétük mindenesetre fontos jelző a természetesség
szempontjából.
A férgek közül elsősorban
a fonalférgeknek és a gyűrűsférgeknek a szervesanyag-lebontó
és a talaj mikrobiológiai egyensúlyát fenntartó tevékenysége
fontos. Megfelelő természeti egyensúly esetén nem lépnek
fel kártevőként a fonalférgek sem (az ártéri gyümölcsösben).
Az árterek féregfaunája más,
mint az elöntésektől mentes területeké. Lehetőleg ne telepítsünk
be semmi amerikai v. más "biogilisztát", mert
nincs rá szükség, de egy szárazabb időszakban felszaporodva
táplálék konkurensei lehetnek a helyi "vízálló"
gilisztáknak.
Az állatok közül legnagyobb
jelentőségű (főleg a gyümölcsösben betöltött szerepüket
tekintve) csoport: az ízeltlábúak. Atkák (talaj és növénylakók)
ugróvillások, ászkák (fontos cellulózlebontók), a rovarok
(a gyümölcsfákat és más növényeket fogyasztók, az ezeket
fogyasztók, az egymást és mindenki mást fogyasztók, stb.).
Ez egy külön világ, amit nagyon kevéssé ismerünk. Most csak
azokat emelem ki, amelyek ellen védekezni kell, vagy éppen
elősegíteni szaporodásukat. Alapelv legyen, hogy csak feltétlen
(!) szükséges esetben avatkozhatunk be!
Az atkák, -bár jelentős károkat
okozhatnak- ártéri gyümölcsösökben csak akkor fognak gondot
okozni, ha megtámadjuk őket. Egyébként jól el vannak látva
ellenségekkel (elsősorban, az emberhez hasonlóan, "
saját fajtájukból").
A rovarok között is számos
kiemelésre méltó van, de ők is jól elbánnak egymással. Azért
fő ellenségként megemlíteném a farontó lepkéket! Ezekre
oda kell figyelni a telepítés után, mert egy hernyó el tud
rendezni egy csemetét, és erdők közelében akad belőlük elég!
Még egy rovar-csoportot meg
kell említeni, amely nagy fontosságú minden gyümölcsösben.
Ezek a megporzó rovarok, esősorban a különböző méhek. Kevés
vagy sok megporzó rovar akár többszörös termésmennyiség-különbséget
jelenthet. A méhészet jelentőségét fokozzák az általa előállított
termékek , amelyek jól kiegészíthetik a gyümölcsös termékeit,
és például a mézet fel is lehet használni azok tartósítására,
változatosabbá tételére is.
Fontos megporzók még a poszméhek
és a szabóméhek. Utóbbiakat nádtetők használatával, vagy
kötegelt, elvágott nádszálakkal bírhatjuk megtelepedésre.
A ragadozó és a parazita
rovarokkal valamint a gerincesekkel a védekezési módszereknél
foglalkozunk.
- Az
ártéri gyümölcsös jelentősége és célja
- Ártéri gyümölcsösök kialakítása
részben gazdasági (termelés, turisztika), részben természetvédelmi
célokat szolgálhat. Lehetőleg arra kell törekednünk, hogy
mindkét cél egymást kiegészítve és támogatva - elérhető legyen.
A gazdasági célokról részben már volt szó, másrészt nem képezik
szorosan véve a tanulmány tárgyát.
A természetvédelmi célok
körül legfontosabb lehet az emberi befolyásra kialakult
táj védelme, illetve helyreállítása. Természetvédelmi célkitűzésnek
tekinthető pl. a még meglevő ártéri gyümölcsösök (diós,
szilvás, vegyes) lehetőség szerinti megóvása, ami gazdasági
hasznosításuk nélkül meddő próbálkozás, mivel ezek épp gazdasági
hasznuk miatt jöttek létre! Ha ez nem megy, inkább az eredeti
ártári társulások kialakulását segítsük!
Elképzelhető cél lehet még
pl. egy nemesnyár-ültetvény fokozatos átalakítása az eredeti
erdőtársulássá, úgy hogy közbeiktatunk egy néhány évtizedes
gyümölcsös szakaszt, majd ezt a beerdősülés arányában hagyjuk
visszafejlődni. Ez természetesen akár száz évet, és ezalatt
állandó figyelmet igényel.
Ez a módszer "váltógazdálkodássá"
fejleszthető. A "fáradt" öreg gyümölcsös - tagokat
hagyjuk beerdősülni, míg az erdő vágásérett foltjait kitermelve
új gyümölcsöst telepítünk a helyére. Így a gyümölcstermés
sem lesz szakaszos, és az erdő megadja a helyben felhasznált
faanyagot is.
- Korlátozott
növényvédelem az ártéri gyümölcsösökben
- Az ártéri gyümölcsösben -
annak célja és jellege miatt is - csak korlátozott, ökológiai
szemléletű növényvédelmet folytathatunk. A kémiai védelmet
vagy teljesen elhagyjuk, vagy - nagyon indokolt esetekben-
a "biológiai növényvédelem módszertana által elfogadott"
anyagokat (pl. kén, növényi eredetű szerek) alkalmazunk.
A továbbiakban nem törekszem
arra, hogy ún. "biztos recepteket" adjak, mert
ugyan ez kényelmes és népszerű módszer, de lényegében semmire
sem jó. Inkább olyan lehetőségeket körvonalazok, amelyek
figyelembevételével, az adott időben és helyen, hozzáértő
szakemberek a legalkalmasabb módszert kidolgozhatják. A
mezőgazdaság-minden más szóbeszéddel ellentétben-szakma
(kertészetet és erdészetet is ideértve).
Az ártéri gyümölcstermesztés
pedig, - bár még kialakulatlan- szakma kell hogy legyen,
a szakmán belül is. Mondjuk, mint a fémműves-szakmában az
ötvös.
Tehát a korlátozott (nem
biztos, hogy hatásában is!) növényvédelem fő lehetőségeit
az alábbiak szerint csoportosíthatjuk. Ezek között nem szerepelnek
a kísérleti szakaszban levő, még nem alkalmazott módszerek.
- "Technológiai"
eljárások:
- Ezek között szerepelnek azok
az eljárások, amelyeket már előbb taglaltam. A lehető legjobb
termőhely megkeresése, a termesztési módszerünk számára alkalmas
fajok és fajták kiválasztása. Nagyon fontos a megfelelő munkamódszerek
megtalálása, mert az iparszerű gyümölcsösökből nagyon keveset
vehetünk át. Ezeket lehetőleg az alkalmazhatóság határáig
egyszerűsítsük. Egy példa: a gyümölcsfák 10-20 éves koráig
nagy veszélyt jelentenek a farontó lepkék (erdőben különösen).
Nagyon sok tudományosnál tudományosabb eljárással védekezhetünk
ellene. Ezek közül egy igazán hatékony, a citerahúr (v. más
hajlékony acéldrót). A telepítést évente kétszer átvizsgálva,
feltétlenül megtaláljuk a lárvák károsítását.(a lárva a szabadba
bocsátja ürülékét) Az általában nem túl hosszú járat végében
az ujjnyi lárvát a dróttal felnyársaljuk, majd a járat nyílását
sebbalzsammal, vagy agyaggal betömjük.
Hasonló módszerek bőséges
tárháza a régi szakirodalom, néhol (egyre ritkábban) a helyi
hagyomány.
Talajművelést az ártéri gyümölcsösben
lehetőleg ne alkalmazzunk, viszont fontos egyes gyümölcsfa-fajok
(fajták) lehullott lombjának, gyümölcs-múmiainak az eltávolítása,
esetleg még elégetése is. Ez a következő évi fertőzést rendkívül
lecsökkentheti (pl. monília, varasodás, egyes levélkárosítók),
bár hátrányos ökológiai hatásai is vannak.
- "Biológiai"
eljárások:
Tulajdonképpen annyi a közük
a biológiához, hogy az élővilág egyes tagjainak protekciót
biztosítunk, amit azok vagy kihasználnak a számunkra kevésbé
kedvelt vetélytársaikkal szemben, vagy nem. (Utóbbi esetben
sikertelenek voltunk.)
Az ökológiai szemléletű gazdálkodásban
inkább alkalmazhatók, mint pl. a kémiai módszer, de ezek
sem csodamódszerek! Ugyanúgy vannak hátrányaik, ha kevesebb
is.
Néhány alapelv alkalmazásukhoz:
-
- Csak, ha szükségesek!
-
- Lehetőleg ne hozzunk "új
szereplőt", tehát helyi élőlényeket alkalmazzunk.
-
- Ha idegen élőlényt használunk,
azt lehetőleg csak idegen károsító ellen vessük be. (pl. saját
parazitáit, ha a helybeli paraziták nem kedvelik)
-
- A biológiai kísérleteket hagyjuk
a kutatókra!
-
- A biológiai eljárást ne tévesszük
össze a biokémiaival (pl. hormonok, antibiotikumok)
-
- a biológiai módszer ritkán
marad helyben. Számoljunk a környezetre kifejtett hatással!
-
- Hosszú ideig (akár évekig)
figyeljünk a hatásra!
Ezeket az "alapelveket"
ne tekintsük lezártnak! A tudomány fejlődésével újabb szempontok
kerülhetnek előtérbe. A biológiai módszereket aszerint is
két részre oszthatjuk, hogy ott helyben "állítjuk elő"
a szükséges szervezeteket, vagy mint tenyésztett készítményt,
tenyészetet, biológiai laborból "gyártótól" szerezzük
be. Az utóbbi módszer jelenti a drasztikusabb beavatkozást,
ezért jól meg kell gondolnunk, számba véve gazdaságosságát
és ökológiai hatásait is!
A felhasznált élőlények szerint
is csoportosíthatjuk a biológiai növényvédelem módszereit.
A vírusok, alkalmazása a
kísérleti módszerek határán van még. Jelenleg egyetlen "üzemileg
alkalmazható" hazai módszer a gesztenyevész elleni
fertőzött gomba-oltóanyag, ami az ártéri gyümölcsösben csak
elvi jelentőséggel bír.
A baktériumok közül
számos készítmény formájában kerül már kereskedelmi forgalomba
a Bacillus thuringiensis és különböző, kitenyésztett törzsei.
Az ártéri gyümölcsösben nem
valószínű, hogy nagy jelentősége lehet. Egyrészt költséges
(anyag, kijuttatás), másrészt egyáltalán nem olyan
válogatós, mint az előállítók reklámjaiban! Rendkívül sok
rovar lárváját pusztítja (nem is ismerjük a "listát",
csak a fontosabb fajokat) ,azonkívül a laboratóriumiból
a természet szelekciós nyomása alatt új formái bontakozhatnak
ki, amelyek már nem biztos, hogy a célzott kártevőt pusztítják.
Maga a baktérium és más hasonló hatású fajok a hazai flórában
előfordulnak.
A gombák közül elsősorban
talajlakó fajok jöhetnek számításba. Ezek közül egyesek
antibiotikumokat termelve hatnak más talajlakó gombákra,
baktériumokra, mások pl. fonalférgekre "vadásznak "
hurokcsapdával. Gyakorlati alkalmazásuknak egyelőre nincs
jelentősége az ártéri gyümölcsösben.
Egyes élősdi gombák viszont
"kisüzemi" módszerekkel bevethetők pl. a levéltetvek
ellen: Nagyobb tetű-kolóniákat vízbe mosva és pár napig
rothasztva, megfelelő időjárás esetén olyan járványt idézhetünk
elő a lé levéltetvekre permetezésével, ami néhány nap alatt
végez a levéltetű túlszaporodással! Szedésre váró gyümölcsre
azért nem ajánlanám!
Szinte minden állatfajnak
van saját, fajspecifikus élősdi gombája (általában több
is), amelyek a gazda számára kedvezőtlen viszonyok között
hamar helyreállítják az esetleg kibillent egyensúlyt. Nem
biztos, hogy ezekbe a folyamatokba be kellene avatkoznunk.
Az ízeltlábuak közül elsősorban
a ragadozó atkákra és rovarokra számíthatunk. Előbbiek a
növényevő atkák "oroszlánjai" és úgy szaporíthatjuk
őket, hogy semmi atkaölőszert nem
használunk.
A pókok is jelentősen beavatkoznak
a gyümölcsös életébe, de növényvédelmi szempontból jóval
kisebb a szerepük, mint pl. a ragadozó atkáknak.
A ragadozó (esetleg mindenevő)
rovarokra inkább számíthatunk. A hagyományosan kártevőnek
tekintett darazsak feltétlen kíméletre szorulnak az ártéri
gyümölcsösben. Egyrészt amúgy is drasztikusan csökkentek
állományaik a házi méheket károsító "import" Varroa-atkák
miatt, másrészt a hernyók irtásával megakadályozhatják egyes
fajok túlszaporodását. Egyes darazsak szaporodását elősegíthetjük
esőtől védett fészkelőhelyek kialakításával is. A hiedelemmel
ellentétben a darazsak kevésbé vannak a cukorra utalva,
mint pl. a méhek, többnyire beérik a hullott, erjedt gyümölcsösön
való kocsmázással. (A szőlőben jelentős kárt tehetnek!)
"Mindent" megesznek, de legjobban a különböző
rovarokat kedvelik. Egyes, ügyesebb fajok a repülő rovarokat
is megfogják.
Még nagyobb jelentősége van
rokonaiknak, a fürkészdarazsaknak, és az életmód-rokon fürkészlegyeknek.
A biológiai növényvédelem első hazai sikere is a fürkészdarazsak
sikeres alkalmazása volt az almafa vértetű ellen. (Azóta
is hatásos.) Jelentős lehet még a tenyésztett fátyolka fajok
bevetése is. (Bár a tenyésztett fajok alkalmazása elsősorban
a zárt terű, nem a természetközeli termesztésre való.) A
lebegőlegyek lárvái a fátyolka - és a katicabogár-lárvákkal
együtt a hangyák "levéltetűistállóit" dézsmálják.
A hangyák szerepe egyénként
a darazsaknál is kétoldalúbb. Egyes fajok inkább rovarevők,
mások gomba v. növényevők, (v. a növénnyel etetett gombát
eszik) de a hazai fajok nagy része levéltetű (vagy gyökértetű)
"istállókat" tart fenn, ahol az általa "tenyésztett"
levéltetveket őrzi, gondozza. és "feji". (A levéltetűnek
emészthetetlen cukrot, a mézharmatot fogyasztja.) Ezeknek
a fajoknak a túlszaporodása esetén meg kell akadályoznunk,
hogy a gyümölcsfákra felmásszanak.(Hernyóenyv.) Így az aljnövényzetbe
szorulnak, ahol csak a gyomokat károsítják háziállataik.
Mivel az ártéri gyümölcsösök
vízközelben vannak, némi növényvédelmi jelentősége a nagyszámú
ragadozó szitakötőnek is van.
A máshol jelentős imádkozó
sáska viszont nem játszik számottevő szerepet, mert áttelelő
tojáscsomagja rosszul tűri az elárasztást. Egyes lombszöcskék
viszont sok hernyót elpusztítanak.
A katicabogár, bár a biokertészek
kedvence, nem tud lépést tartani a levéltetvek felszaporodásával.
Jelentősége kisebb, mint a levéltetű-fürkészeké és a levéltetvek
parazita gombáié.
Sok ragadozó van a bogarak
és más rovarok között és, ökológiai szerepük jóval felülmúlja
növényvédelmi jelenőségüket . Jelenlétük jól jelzi a természetességi
állapotot. Ugyanez érvényes a férgek, százlábuak, ászkák,
csigák, stb. jelenlétére is. (Egyes nagy meztelencsiga fajok
hajlamosak ragadozóként viselkedni a kisebb fajokkal szemben!)
A gerincesek közül a gyümölcsösökben
legnagyobb jelentősége a madaraknak van. Különösen érvényes
ez az erdőben elhelyezkedő ártéri gyümölcsösre. Bár egyes
fajok, jelentős kárt is okozhatnak (seregély:bogyósok, harkályok:dió,),
többségük, jellemzően rovarevő (különösen a költési időszakban).
Jelenlétüket biztosíthatjuk megfelelő fészkelőhelyek (pl.odúk)
kialakításával, kevés zavarással. A madarak fajonkénti részletezésére
nem térek ki, mert ez kitenne egy külön tanulmányt.
A kétéltűek közül némi jelentősége
van a békáknak, a hüllők közül az erdei siklónak, bár inkább
csak indikátor szerepük van a gyümölcsös szempontjából.
Az emlősök között jelentős
károsítók (egerek, pockok, nyulak, nagyvadak) is vannak,
a madarakéhoz mérhető növényvédelmi szerepe van viszont
a denevérnek. (Pl. a farontó lepkék jelentős pusztítói).
Megtelepedésüket denevérodvak kihelyezésével segíthetjük.
A menyét, hermelin, nyest, nyuszt, görény, róka a rágcsálók
pusztításával a telepítés utáni rágáskárt mérsékeli. (A
nyest kárt okozhat a gyümölcsben).
A cickányok szerepe kicsi.
A mókus esetenként kárt tehet, viszont a nyuszt "kordában
tartja". A vaddisznó a fiatal csemeték kitúrásával
és a hullott gyümölcs, dió felszedésével okoz kárt, a pajorok
összeszedésével hasznot.
"Biokémiai" védekezési
módnak nevezhetjük azokat az eljárásokat, beavatkozásokat,
amelyek a károsítókat saját biokémiai folyamataik, illetve
anyagaik (hormonok, enzimek, feromonok stb.) felhasználásával
irtják, beavatkoznak szaporodásukba, növekedésükbe, esetleg
megölve azokat. Nem túl szakszerű megnevezés, mert nem húzható
határvonal a szigorúan vett kémiai eljárások és a biokémiainak
nevezhetők közé.
Mivel az ártéri (erdei) gyümölcsöst,
- ha szándékainknak megfelelően sikerült - inkább tekinthetjük
erdőnek, mint ültetvénynek, emberi beavatkozásra alig szorul.
Erre kell törekednünk. Emiatt ezekből a módszerekből csak
azokat alkalmazzuk, amelyek nem drasztikusak, gépi kijuttatást
nem igényelnek és nem drágák.
Ennyi követelménnyel gyakorlatilag
"kilőttük" a csoportot.
Talán egyetlen kivétel a
szex-feromonok alkalmazása (vagy más illatanyagok). Ezeket
általában csapdaként alkalmazzuk, elsősorban lepkék (molyok)
ellen. A nagyüzemi termesztésben a permetezés optimális
idejének megállapítására használják, de az ökológiai szemléletű
és kis területi egységekben (gyümölcsös-tisztások) telepített
gyümölcsösökben konkrét védekezésre is alkalmasak (házikertekben,
zártkertekben is).
Úgy számolhatunk, hogy 3
gyümölcsfát egy csapda kb. 80 %-os hatásfokkal véd (ha állandóan
karbantartjuk).
Mivel a csapdában elhelyezett
szex-feromon csak a hímeket vonzza, a nőivarú egyedek nem
mennek a csapdába, de a tojásaik a megcsappant hímarány
miatt nagy százalékban termékenyítetlenek maradnak. A nőivarú
lepkéket a tápnövény csábítja, ott várják a hímeket. Ezért
a csapdákat ne a tápnövényekre tegyük, mert a gyülekező
hímek "útközben" összetalálkoznak a nőivarú lepkékkel!
Tehát pl. a szilvamoly csapdákat tegyük az almafára, az
almamolyét a szilvafára, de úgy hogy közel legyenek egymáshoz.
Az ártári gyümölcsösben valószínűleg
érdemes szex-feromon csapdát használni az almamoly ellen
alma és diófák, szilvamoly ellen szilvafáknál. Érdemes a
kéregmolyokra is figyelni. Ahol sok van, csapdázással jól
gyéríthető.
Még egy módszer: mivel nagyon
sok faj ellen kapható csapda, ha van rá fedezet, egy-egy
csapdával felmérhetjük, milyen kártevő gyakori a területünkön.
Bár nem tartoznak ebbe a
körbe, megemlítem: sokféle illat és színcsapda kapható és
alkalmazható. Meggondolandó azonban, hogy ezek a csapdák
sokkal kevésbé fajspecifikusak, mint a feromoncsapdák. (Ez
utóbbiak jórészt egy-egy fajt fognak) Sok ritka, esetleg
védett ,vagy gazdasági szempontból hasznos faj is belekerülhet.
Egyes anyagok, így a juvenilhormon-analógok,
kitinszintézis-gátlók kijuttatása csak a nagyüzemekben alkalmazott
technológiákkal oldható meg, ökológiai hatásaik alig tisztázottak.
Számításba jöhet még a steril
egyedek kibocsátásával végzett populáció-csökkenés, de ennek
"ipari" háttér hiányában nincs jelentősége.
Az iparilag előállított,
"hagyományos" kemikáliák használatáról az ártéri
gyümölcsösökben akár meg is feledkezhetünk. (Jogilag tisztázatlan,
hogy a hatóság által kötelezően elrendelhető védekezések
mennyire hatályosak ezen a területen!)
Végszükség esetén a kevesebb
ökológiai kockázattal és rombolással járó anyagokat, vagy
helyettük nem kémiai módszereket alkalmazzunk.
Tisztázni kell a természetvédelmi
és a növényegészségügyi hatóságok hatáskörének az átfedéseit.(törvényhozás)!
A manapság nagyon divatossá
vált "bio-módszerek" alkalmazása előtt még nagyon
sok vizsgálatot (hatásökológiai, egészségügyi, stb.)kell
végezni.
A hobbi-lapokban jó lelkiismerettel
ajánlott, néha erősen mérgező növényekből előállított, minimum
"gyanús" módszerekkel kotyvasztott-rothasztott
levek bizonyára sokrétű hatását hatóságok, vagy szavahihető
intézmények alig vizsgálták. Élelmiszerek előállítására
való felhasználásuk több, mint könnyelműség!
Biztosan nagyon sok értékes
eljárás rejlik köztük, ezek kiválasztása és alkalmazásra
alkalmas kidolgozása komoly kutatómunkát igényel.
dr.
Takács Géza
Ajánlott irodalom:
Dr. Jókai Mór: Kertészgazdászati
jegyzetek Bp. 1896
Mohácsy Mátyás: A házikert
gyümölcsöse Bp. 1957
Dr. Surányi Dezső: Kerti
növények regénye Bp. 1985
Jozef Reichholf: Az erdő.
A közép-európai erdők ökológiája Bp. 1999 (Természetkalauz)
Gran /Jung/ Münker: Bogyósok,
vadon termő zöldségnövények, gyógynövények Bp. 1996 (Természetkalauz)
Molnár István: A fatenyésztés
Bp. 1898
Kalmár /Makara/ Rimóczi:
Gombászkönyv Bp. 1989
Dr. Sárvári János (szerk.):
Diófából erdőt Bp. 1996
Frank Tamás (szerk.): Természet-Erdő-Gazdálkodás
Eger 2000
Dr. Bartha Dénes (szerk.):
A természetszerű erdők kezelése, a kultúr-és a származékerdők
megújítása Bp. 2001
Rápóti / Romvári: Gyógyító
növények Bp. 1972
Agócs /Molnár: Erdőéltetés
Sopron 1996
Szepessy I: Növénybetegségek
Bp. 1977
Dr. Bognár S. (szerk.) Kertészek
növényvédelmi zsebkönyve Bp. 1983
Vissza
a lap tetejére
|
|
-
Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -
|
|