Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Segítsük odúkkal énekesmadarainkat!

Beköszöntött a március és itt az ideje, hogy kerti madarainkat a téli madáretetés után fészekodúk kihelyezésével segítsük.
A mesterséges fészekodúk kihelyezésére azért van szükség, mert telepített erdeink, parkjaink, sőt kertünk igencsak szegényes az öreg, odvas fákban. A természetes, harkályok által vésett odúkat pedig könnyen, sikeresen helyettesíthetjük a megfelelően elkészített és karban tartott mesterséges fészekodúkkal.
Szorgos kerti segédeink könnyen telepíthetőek a megfelelő helyre kihelyezett odúkkal. Az énekesmadarak számára négy odútípust alkalmazhatunk sikerrel.

"A" típusú (verébmentes odútípus, kistermetű cinegék számára)

Célfajok: kék-, barát- és fenyvescinege

Odú paraméterek: 17x17x25 cm
Röpnyílás: 26-28mm
Elhelyezés: erdők, parkok, kertek
Kihelyezése: 2 méter fölé, fatörzsre erősítve, vagy ágra akasztva
Fészekanyag: nem kell az odúba helyezni

"B" típusú

Célfajok: széncinege, mezei veréb, csuszka, nyaktekercs, örvös légykapó, kormos légykapó, kerti rozsdafarkú

Odú paraméterek: 17x17x25 cm
Röpnyílás: 32mm
Elhelyezés: erdők, parkok, kertek
Kihelyezése: 2 méter fölé, fatörzsre erősítve, vagy ágra akasztva
Fészekanyag: nem kell az odúba helyezni

"C" típusú

Célfajok: barázdabillegető, szürke légykapó, házi rozsdafarkú

Elhelyezés: erdők, parkok, kertek, települések
Odú paraméterek: 15x15x17 cm
Röpnyílás: 15x7 mm
Kihelyezése: 2 méter fölé, fatörzsre erősítve, vagy ágra akasztva
Fészekanyag: nem kell az odúba helyezni

"D" típusú - szalakóta számára

Célfajok: szalakóta, seregély, csóka, kuvik, fakopáncsok, küllők
Odú paraméterek: 25x25x34-49 cm,
Röpnyílás: 46-62mm
Elhelyezés: füves élőhelyek mentén húzódó fasorok,
Kihelyezése: 2 méter fölé, fatörzsre erősítve
Fészekanyag: kevés forgács az odú alján

"D" típusú - búbosbanka számára

Célfaj: búbosbanka
Odú paraméterek: 25x25x34-49 cm,
Röpnyílás: 80-120mm
Elhelyezés: fasorok, kertek, tanyák, állattartó telepek környéke
Kihelyezése: 2 méter fölé, fatörzsre erősítve
Fészekanyag: kevés forgács az odú alján

Az elkészített deszkaodúkat érdemes vízálló festékkel kezelni, hogy az időjárás viszontagságainak jobban ellenálljanak.
A kihelyezésnél ügyelni kell arra, hogy az odúk röpnyílása sohase nézzen az uralkodó szélirány felé, inkább keleti, déli tájolásúak legyenek, illetve a nyári napsütés soha se érje hosszú órákon keresztül az odút, mert belső terében rendkívül fölmelegedhet a levegő, ami adott esetben a fiókák pusztulását okozhatja. Az odúk lehetőleg függőlegesen álljanak, hogy az eső véletlenül se tudjon beleesni.

A szűk röpnyílású odúk („A” és „B” típusok) bejáratát körben javasolt vékony alumínium lemez csíkokkal körbeszegelni, hogy a harkályok ne tudják az odú röpnyílását kibővíteni. A cinegék is bővíthetik az odú röpnyílását, de nem olyan drasztikus módon, mint a nagy fakonpáncs, zöld küllő, vagy a fekete harkály, amelyek az A és B odúkat képesek kétszer - háromszor akkora röpnyílásúvá alakítani.

Az odúk kihelyezésének magasságát az adott helyszín határozza meg. Ha zavart, kirándulók által gyakran látogatott helyszínre helyezünk ki odút, akkor érdemes olyan magasságba felhelyezni, hogy csak létráról lehessen elérni. Ha nyugodt, senki más által nem látogatott helyre, vagy saját kertünkbe szeretnénk odút kihelyezni, akkor érdemes fejmagasságba elhelyezni, hogy a fészek ellenőrzésekor könnyen belelássunk, vagy az őszi odú-takarításkor könnyen elérjük a fészekanyagot.



Nagyon fontos, hogy az odúkat rendszeresen takarítsuk, hiszen egy nyár alatt a kiröptetett fiókák után nagyon sok fészekparazita ízeltlábú marad a fészekanyagban, amelyek alaposan megkeserítik a jövő évben ugyan abban az odúban költő madarak fiókáinak életét. A takarítás megkönnyítésére úgy kell az odúk tetejét kialakítani, hogy nyitható legyen, így a takarítás és a fészek ellenőrzése is sokkal könnyebbé válik.
Ezért javasolt az őszi időszakban, az első fagyok beköszöntével véghez vinni az odúk takarítását, amelynek során alaposan ki kell pucolni az odú belsejében maradt fészekanyagot és ürüléket.

Sok sikert kívánunk az odúk telepítéséhez!

 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -