Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

2005.július 13- án a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kollégája egy személyes megbeszélésen vett részt Dr. Janowszky Jánossal, a Szarvasi-1-es energiafű kinemesítőjével, akivel az energiafű kiszabadult állományáról, valamint a további felmerülő kérdésekről tárgyaltak. Dr. Janowszky János elmondta, hogy szerinte a felelősség a vetést végzőket terheli (itt hivatkozott a vetőmag törvényre), hiszen ezt a tevékenységet az ország különböző pontjain nem ők személyesen felügyelik.

   A mag kiszóródását megakadályozandó, illetve egyéb okokból az energiafű lekaszálására a virágzás időszakában kerül sor. Későbbi időpontban kizárólag vetőmag termelésre beállított területeken van betakarítás. Így például a 4-es számú főúttól északra egészen a Tisza vonaláig senkinek sincs engedélye, joga a magérlelést megvárni, még virágzás idején le kell kaszálniuk a területeket. A pollen terjedési távolságára vonatkozó vizsgálatok szerint 0,5-200 méteres távolságra terjedhet a pollen, de nagyon erős szél elősegítheti a távolabbra jutását. A növény agresszív terjedését sehol nem tapasztálták- lévén csak magjáról szaporodóképes- és a magok viszonylag nagy szemsúlya sem teszi lehetővé a nagyobb távolságra történő eljutást (kivétel ha azt rágcsálók segítik elő). A virágzási idők különbözősége miatt az A. repenssel történő hibridizációja kizárt. Kollégánknak sikerült információkat kapnia az eredeti szaporító anyag származási helyéről is, a növény kizárólag a hazai Agropiron elongatum és a más fenotípusú kelet-kaukázusi A. elongatum fajkör egyik tagjának keresztezéséből létrejött, nagy variabilitású szaporító anyagból lett kinemesítve (több, mint 20 éve), egyéb módon nem lett a növénybe belenyúlva!

    Jelenleg egy Minisztériumi megállapodás szerint a Hortobágyi Nemzeti Park és a Kiskunsági Nemzeti Park védett területeitől 2 km-es sávban tilos energiafüvet vetni. Kollégánk véleménye szerint hasonló megállapodásokat kellene kérvényezni a többi Nemzeti Park védett területeivel kapcsolatban is. Ezen túl a pollen terjedését és az esetleges így fellépő hibridizációt úgy lehetne elkerülni, ha egységesen, az ország területén még virágzás előtt letermelnék az energiafüvet. Magtermelésre pedig körültekintően megválasztott, döntően mezőgazdasági művelés alatt álló területeken, ellenőrzött körülmények között lenne lehetőség.
Janowszky úr biztosította kollégánkat arról, hogy nem látja akadályát egy külsős botanikusokból és természetvédelmi szakemberekből álló Monitoring Hálózat felállításának, akik vizsgálhatnák a növény terjedésére, kiszabadulására, esetleges hibridizációjára vonatkozó kérdéseket. Emellett munkatársunk úgy véli, hogy érdemes lenne információkat kapni a Pécsi Egyetemen zajló energiafűvel kapcsolatos kutatások vizsgálati eredményeiről is, hiszen így esetleg sok felmerülő kérdést megválaszolhatnánk.

   Hazafelé Szarvasról Érpatakiszőlőknél egyesületünk egyik régi barátja kiszúrta, hogy az út mellett a mezsgyében energiafű nő. Miután kollégánknál volt a Szarvasi 1-es energiafűből minta, a helyszínen elvégeztek egy gyors összehasonlítást, illetve több mintát is begyűjtöttek. Érdekes módon a Bikazugból származó Szarvasi 1-eshez képest találtak eltéréseket a mezsgyében növő töveknél. Mindemellett gyűjtöttek egy alacsony növésű, veresnadrágos típust, illetve a Szarvasi 1-esnél érdesebb, durvább tapintásút, keskenyebb levelekkel és színárnyalatbeli különbségekkel rendelkezőt, mely különbség akár a termőhelyi viszonyoknak is köszönhető.
Aki szeretne a témáról többet megtudni, esetlegesen a begyűjtött növényeket részletesen megvizsgálni, az jelentkezzen a
56/361-505 telefonszámon vagy az akos@nimfea.hu email címen.

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -