Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Műszaki sportok a természetben

   A természetvédelmi területeken folytatott műszaki sportok szigorúbb szabályozása témakörében szervezett szakmai találkozót a Magyar Természetvédők Szövetsége 2005. november 28-án, Budapesten.
A szervezésben az MTVSZ partnerei voltak a Nimfea Természetvédelmi Egyesület mellett a Magyar Természetbarát Szövetség, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány, valamint a Szélkiáltó Természetvédelmi Egyesület.


    Az elmúlt években egy új "sportolási" mód kezdett egyre nagyobb teret magához ragadni a természetben: a tiszta levegőt, csendet, madárhangot, az erdő zajait élvezni vágyó kirándulók mellett megjelentek a cross motorokkal, autókkal, terepjárókkal, quadokkal "kirándulók".
Vannak közöttük kiket nem érdekelnek táblák, tilalmak. Olyan területre hajtanak be, ahová tudnak legyen az akár magánterület, akár fokozottan védett terület. Hatásuk különféle, de semmiképpen nem hasznos. Zavarják az élővilágot, a kirándulókat. Felszántják a talajt, szemetelnek, eltaposnak növényeket, állatokat.

    Az általuk okozott károkról a fórumon részletes előadást hallgathattunk meg. Nehéz őket tettenérni, de még nehezebb elfogni. Járműveikkel olyan helyeken vágnak át, ahová nehéz őket követni. A hatóságok sokszor tehetetlenek. Kevés az ember, nem tudják érvényesíteni a jogszabályokat. Nehéz átlátni ki, hol, miben illetékes.
A probléma egyre nő. Az eszközök ára egyre csökken. Már szinte mindenki megengedhet magának egy olcsóbb quadot, és manapság bármelyik nagyobb bevásárlóközpontban megveheti azt.
És meg is veszik, és használják is. Ami nem lenne baj, ha az erre a célra szolgáló pályán tennék, nem pedig a természetben.
    A probléma hatására a döntött úgy a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és számos más civil szervezet, hogy szükség van a társadalom és az érintett hatóságok, illetve ezen sportok űzői felé kommunikálni a műszaki sportok veszélyeit, és megoldást keresni.
A szakmai találkozón a hazai környezeti és társadalmi hatások, folyamatok mellett a nemzetközi tapasztalatokról is szóltak a természetvédő szervezetek munkatársai, s beszámoltak eddigi lépéseikről: aláírásgyűjtések, tájékoztatók kiadványok, fórumok, forgalomszámlálások, közérdekű bejelentések történtek.
    Az állami hivatalok képviselői üdvözölték a kezdeményezéseket, mely széleskörű társadalmi igényként jelzi a szigorúbb szabályozás szükségességét. Dr. Temesi Géza a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Országos Természetvédelmi Őrszolgálat vezetője, valamint Ruszó László az
Országos Rendőr-Főkapitányság részéről az ellenőrzési, intézkedési lehetőségek nehézségeiről, Dr. Ring Béla, a Belügyminisztérium Jogi Főcsoportfőnökségének vezetője a műszaki sportokkal kapcsolatos jogszabályi helyzetről és módosító javaslatokról, Dévai Pál a Közlekedési Főfelügyelet
osztályvezetője a segédmotor-kerékpárok és quadok rendszámmal történő ellátásának lehetőségeiről tartott előadást.
    Mint kiderült, a közeli hetekben várható Kormányhatározat a jövőben tiltja (a külön jogszabályban másként rendelkező kategórián kívül) valamennyi jármű védett területre történő behajtását. Már a jelenlegi jogszabályok is tiltják a közútról való letérést, az erdők zavarását, a megengedettnél nagyobb zajt, a sebesség túllépését, azonban a szaporodó hobbieszközök, segédmotor-kerékpárok azonosíthatóvá tétele az egyik legszükségszerűbb teendő. További javaslatként hangzott el, hogy miután egyes eszközök a "veszélyes üzem" kategóriájába tartoznak, a lőfegyverek nyilvántartásához és használatához hasonló szabályozást lehetne alkalmazni. A közeljövőben a szabályozási javaslatok megfogalmazására létrejön a tárcák között egy munkabizottság, melybe a civil környezetvédők képviselője is bekapcsolódhat.

    Annak érdekében, hogy a Természetvédelmi Őrszolgálat feladatait az elvárható mértékben el tudja látni, mindenképpen létszámnövelésre van szükség. A szakmai találkozón elhangzott hozzászólások alapján januárban további egyeztetésekre kerül sor, melyen a lakosság és az extrém hobbikat űzők számára szóló felvilágosító, tájékoztató és marketing kampány, a téma hatásvizsgálatának elindítása és a nemzetközi együttműködések előkészítése kerül napirendre. December 30-ig meghosszabbítják a szigorítást szorgalmazó aláírásgyűjtő kampány határidejét is (www.kothalo.hu/cross.htm), az összesítést januárban adják át a Belügyminisztérium számára. Ezt követően etikai kódex, kereskedelmi ajánlás, lehetséges útvonalak kijelölése ügyeiben a természetvédők a technikai sportolókat, hobbistákat, kereskedőket,
forgalmazókat hívják egyeztetésre a természeti és ökoturisztikai értékek védelme érdekében.



 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -