Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Sajtóközlemény


KlíMAvédelmet!

Radikális éghajlatvédelmi stratégiát sürgetnek a természetvédők


Budapest, 2007. október 24.: A Magyar Természetvédők Szövetsége 63 zöld szervezet támogatásával tanulmányt küldött a környezetvédelmi miniszternek, amelyben sürgeti, hogy a kormány olyan éghajlatvédelmi stratégiát fogadjon el, amely radikálisan átformálja a ma érvényben lévő környezetkárosító szakpolitikákat.

 A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSz) 16 oldalas tanulmányt [1] küldött Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter részére a Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia ügyében. A természetvédők aggodalmukat fejezték ki, hogy a születendő Stratégia nem fog megfelelő válaszokat adni a kor kemény kihívásaira.
  A 63 zöld szervezet által jegyzett tanulmány hangsúlyozza, hogy az éghajlatváltozás problémája nem technikai vagy modernizációs kérdés. Csak a társadalmi értékrendek és a termelési-fogyasztási struktúrák alapvető megváltoztatásával vehetjük fel sikeresen a harcot az éghajlatváltozással.
Szembesülnünk kell azzal, hogy az ökológiai terhelésünk mérséklését csak a teljes társadalmi energiafelhasználás csökkentésével lehet elérni. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a Stratégia célul tűzze ki, hogy évi 1%-kal csökkenjen az összes energia felhasználása az országban – mondta Farkas István, az MTvSZ ügyvezető elnöke.
A természetvédők szerint a társadalmi-gazdasági struktúraváltást hatásos közgazdasági eszközökkel lehet elérni, amelyekkel kikényszeríthető az energiafelhasználás tényleges csökkentése. Fontos, hogy ezeket az eszközöket fogalmazza meg a Stratégia. Emellett többek között lényegesnek tartják a természetes felszínborítottság növelését is.
Botár Alexa, az MTvSz éghajlatvédelmi program vezetője szerint tudatosítani kell a társadalomban a probléma nagyságát. Világosan meg kell mondani az állampolgároknak, hogy nem növelhetjük tovább anyagi fogyasztásunkat össztársadalmi méretben, hanem értékeinken kell változtatni. Fontos, hogy az életminőségre koncentráljunk a kényelem növelése helyett – hangsúlyozta a programvezető.
A természetvédők elutasítják az energiafelhasználás növekedésével járó álmegoldásokat, amelyek csak a problémákat terhelik át az élet más területeire. Véleményük szerint a bioüzemanyagok nagymértékű felhasználása a természeti értékeinket veszélyezteti és az élelmiszerárak növekedése révén a lakosság megélhetését nehezítheti. Ugyancsak elfogadhatatlannak tartják az atomenergiát magas társadalmi kockázatai miatt.
Az MTvSz álláspontja támogatására országos kampányt [2] szervezett, amelynek során 25 városban voltak akciók. A kampány látványos záróeseményét november 9-én tartják a Parlament épülete előtt.




[1]
A tanulmány letölthető a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapjáról:
http://www.mtvsz.hu/dynamic/NES_MTVSZ_velemeny.pdf

[2]
http://www.mtvsz.hu/programok_sublist.php?which=123

 
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -