Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Megjelentek a GKM energiatakarékossági pályázatai

  2008. április 14-étől lehet benyújtani a Nemzeti Energiatakarékossági Program energiatakarékossági pályázatait, melynek keretén belül a lakosság energiahatékonysági beruházásait, valamint a megújuló energiafelhasználás ösztönzését támogatják. Az idei évben rendelkezésre álló 1,6 milliárd forintos keret közel kétszerese a tavaly pályázati úton szétosztott 821 millió forintos keretnek.

  A 2008-as év legfontosabb változása, hogy míg a 2007-es pályázati kiírások összevontan tartalmazták a lakáskorszerűsítési lehetőségeket és a megújuló energia felhasználását ösztönző beruházásokat, addig 2008-ban a GKM a pályázati rendszert 5 pályázatra bontja, amelyeknél eltérőek a támogatási intenzitások és az elnyerhető maximális támogatási összegek. A differenciálás alapja, hogy az energetikailag hatékonyabb korszerűsítések magasabb támogatásokkal vannak ösztönözve.

  A pályázat beadásához szükség nyomtatványok a minisztérium (www.gkm.gov.hu), az Energiaközpont Kht. (www.energiakozpont.hu), a hitelprogram részletes feltételei és a finanszírozó hitelintézetek elérhetősége a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (www.mfb.hu) honlapjáról tölthető le. A pályázathoz kapcsolódva a mai naptól a tárca szolgáltató jellegű, pontos és érdemi tájékoztatást biztosító fórumot indít a GKM honlapján (www.gkm.gov.hu). Itt a lakosság részéről érkező, az energiatakarékosságra vonatkozó kérdésekre szakemberek fognak válaszolni.

1. Nyílászárók cseréjét illetve utólagos hőszigetelését támogató pályázat
NEP-2008-1 kódszámmal jelenik meg a nyílászáró–cserére illetve utólagos hőszigetelésére vonatkozó pályázat, amelyre 2008-ban egyedileg az iparosított technológiával épült lakások is pályázhatnak. Ez a beruházás energetikailag a legkevésbé hatékony, itt a támogatási intenzitás 15% és az elérhető maximális támogatás 264 ezer forint lakásonként. A felvehető maximális hitelkeret 1,496 millió forint, így a figyelembe vehető maximális beruházási költség (ha a beruházás ennél többe kerül, azt már saját erőből kell pótolni) 1,76 millió forint.

2. Fűtés és melegvízellátás korszerűsítését támogató pályázat
NEP-2008-2 kódszámmal jelenik meg a fűtés (pl.: kazáncsere) és melegvízellátás korszerűsítésére irányuló pályázat. Az energetikai berendezés–cseréket támogató pályázatok esetén a támogatási intenzitás mértéke 20%, maximum 400 ezer forint lakásonként. Abban az esetben, ha iparosított technológiával épített lakóépületben egyedi fűtés, illetve használati melegvíz–ellátás van, a lakástulajdonosok itt is benyújthatnak egyedileg pályázatot. A felvehető maximális hitelkeret 1,6 millió forint, így a figyelembe vehető maximális beruházási költség (ha a beruházás ennél többe kerül, azt már saját erőből kell pótolni) 2 millió forint.

3. Lakóépületek utólagos hőszigetelését támogató pályázat
NEP-2008-3 kódszámmal jelenik meg a lakóépületek utólagos hőszigetelésére irányuló pályázat. A tapasztalatok szerint az épületek utólagos hőszigetelése hozzávetőleg ugyanolyan hatékony, mint az energetikai berendezések korszerűsítése, így a támogatási intenzitás mértéke ebben az esetben is 20%, maximum 400 ezer forint lakásonként. A felvehető maximális hitelkeret 1,6 millió forint, így a figyelembe vehető maximális beruházási költség (ha a beruházás ennél többe kerül, azt már saját erőből kell pótolni) 2 millió forint.

4. Komplex energiatakarékossági beruházásokat támogató pályázat
NEP-2008-4 kódszámmal jelenik meg a többcélú energiatakarékossági beruházásokra vonatkozó pályázat. A tapasztalatok szerint a legnagyobb energia–megtakarítást azokkal a beruházásokkal érik el, amelyek egyszerre legalább két, vagy három (tehát nyílászáró–csere, hőszigetelés és energetikai berendezés–csere) célt szolgálnak. Ezek a beruházások értelemszerűen drágábban is valósíthatóak meg, ezért az elérhető támogatás maximuma lakásonként 720 ezer forintban, a beruházás összköltségének maximum 18%-ában van meghatározva. Az iparosított technológiával épített lakások ennél a pályázatnál abban az esetben pályázhatnak nyílászáró–cserével egyidejűleg megvalósítandó energetikai berendezés–cserére, ha a fűtés, vagy a melegvízellátás egyedileg történik (tehát nincs távfűtés, illetve központi fűtés). A felvehető maximális hitelkeret 3,28 millió forint, így a figyelembe vehető maximális beruházási költség (ha a beruházás ennél többe kerül, azt már saját erőből kell pótolni) 4 millió forint.

5. Megújuló energiafelhasználást ösztönző pályázat

NEP-2008-5 kódszámmal jelenik meg megújuló energiahordozók felhasználását ösztönző pályázat (megújuló energiaforrásokkal előállított hő– vagy villamos–energia, biomassza, geotermikus energia, szélenergia, szerves hulladékok felhasználásának növelése, napkollektorok, napelemek telepítése). Legmagasabb ösztönzést a pályázati rendszer a megújuló energiahordozó beruházásokhoz biztosítja; itt lakásonként maximum 1 millió forint támogatást lehet elérni, a maximális támogatási intenzitás 25%. Iparosított épült lakások itt nem pályázathatnak, mivel az ÖTM pályázata erre lehetőséget biztosít. A felvehető maximális hitelkeret 3 millió forint, így a figyelembe vehető maximális beruházási költség (ha a beruházás ennél többe kerül, azt már saját erőből kell pótolni) 4 millió forint.

Infók, letölthető anyagok:
http://www.gkm.gov.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/2008_sajto/08_marc/nep_2008.html


Ajánld ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek!

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -