Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

„Ne vásárolj semmit!” – gyere inkább moziba!


  Szeretettel várunk mindenkit a „Ne vásárolj semmit” nap alkalmából, november 28-án Túrkevén a Korda Sándor Filmszínházba. A vetített filmek társadalmunkat és mindennapos szokásainkat új oldalról mutatják be, hátha vásárlás helyett végre gondolkozni kezdünk...

 Az októberi élelmezési világnapon rendezett egész délutános filmvetítéshez hasonlóan novemberben is megnyitja kapuit a túrkevei mozi: a „Ne vásárolj semmit” nap alkalmából, november utolsó péntekjén mindenkit szeretettel vár a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Védegylet közös programja érdekes és elgondolkodtató filmekkel. A vetítés ingyenes!
A „Ne vásárolj semmit!” napot Ted Dave kezdeményezte elsőként 1992-ben, Kanadában. Ted Dave a reklám szakmában dolgozott, és elhatározta, hogy tesz valamit a reklámok állandó túlvásárlásra való buzdítása ellen. Ettől kezdve a vásárlásmentes napot egyre több és több országban tartották meg, hogy felhívják a figyelmet túlzott és gyakran értelmetlen fogyasztási szokásainkra. Meggondolatlanul vásárolunk fölösleges kacatokat, egészségtelen élelmiszereket, rengeteg vissza nem váltható, újra nem hasznosítható csomagolást dobunk a kukába, hamar elromló és megjavíthatatlan műszaki termékek gyűlnek a fiókjaink mélyén…
További információ: www.nimfea.hu és www.globalprojekt.hu

Mozidélután programja 2008. november 28-án, pénteken a Korda Sándor Filmszínházban:

15:00 Összeállítás rövidfilmekből

Culture Jamming – Antireklámok

Rendező: adbusters

15 x 30 másodperc

A Culture Jamming alternatív reklámgyűjtemény, amit a Tudatos Vásárlók Egyesületével közösen ajánlunk a magyar nézőknek. Profi, színes, vicces, de gondolatébresztő reklámok a kanadai Adbusters (Reklám-írtók) csoporttól. A rövid reklámfilmek a "Ne vásárolj semmit"- napot, az "Autómentes Nap"- ot és más fontos ügyeket hirdetik, a megszokottól némileg eltérő stílusban. Érdemes ellátogatni az Adbusters honlapjára (www.adbusters.org): naponta új világmegváltó grafikát tesznek fel!

Erős kávé

9 perc
Valami baj van a kávéddal, a teáddal, a kakaóddal és a cukroddal! A méltányos kereskedelem még újdonságnak számít Magyarországon, de a film által megismerhetjük a világ második legnagyobb árucikkével kapcsolatos alapkérdéseket. Miért kell nekünk, fogyasztóknak és aktivistáknak a kistermelőket támogatnunk, szemben az őket kizsákmányoló multinacionális kávécégekkel? A videó és a hozzá kapcsolódó oktatási- és kampányanyagok az iskolákban is használhatók.

A kávé ereje
Rendező Consumers International/Tudatos Vásárlók Egyesülete
21 perc

A kávé termeléséről és fogyasztásáról, és a kávéipar társadalmi és környezeti hatásairól szóló dokumentumfilm a kávépiac alakulását, a termelők életét és a védjegyes kávéfajtákat követi végig. A nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet által készített film bemutat különböző minősítési rendszereket, mint a méltányos kereskedelem (fair trade), Utz Kapeh, bio, Rainforest Alliance.


Árral szemben
A Védegylet filmje
rendező Takács Mária, Hunyadi Réka
18 perc

Fesztiválokon, rendezvényeken kávékóstoltatás közben segítik az önkéntesek a méltányos kereskedelem széleskörű megismerését Magyarországon. Hegyalja Fesztivál, EFOTT, Művészetek Völgye, Sziget: a méltányos stand is összeköti ezeket a rendezvényeket. A film bemutatja azt is, hogy az események résztvevői milyen információval rendelkeznek a dolgok hátteréről.
További info: www.fairvilag.org


Tárgyaink története

Rendező: Free Range Studios
A Tárgyaink története (aminek Cuccaink meséje volt a munkacíme, ha valaki úgy ismerné) számos környezeti és társadalmi ügy összefüggéseiről rántja le a leplet és arra hív minket, hogy egy fenntarthatóbb és igazságosabb világot hozzunk létre. Megtanít pár dolgot, megnevettet és még az is lehet, hogy örökre megváltoztatja azt, ahogy a cuccainkra nézünk.

Megtekinthető magyarul itt: http://lmv.hu/node/2750
A film honlapja: www.storyofstuff.com


16:00 Nagytőkések akcióban
A film a Lidl, Aldi és más német diszkontvállalatok munkamódszereiről, az ott dolgozók munkakörülményeiről, valamint a növekvő elégedetlenségről és ellenállásról szól. E vállalatok igazgatói Németország leggazdagabb emberei, akik a nagy haszonra a munkaerő kizsákmányolásával tettek szert. A dolgozók elsősorban nők, hiszen ők sokat és olcsón képesek dolgozni.

17:00 China Blue

A rejtett felvétellel készült China Blue árnyalt, mély és megrendítő képet ad a ruháinkat készítő névtelen fiatal munkáslányok mindennapjairól. A film felülbírálja azt a képet, hogy a dolgozó lányok vakon engedelmeskednek. A China Blue figyelemreméltó betekintést ad az új Kína hétköznapjaiba.

További info a filmről:
http://chinablue.docsite.org/

18:30 A nagy kiárusítás

Film arról, mit jelent a hétköznapi emberek számára a közszolgáltatások privatizációja: az anyáról, akinek nincs pénze fia gyógykezelésére, amióta privatizálták az egészségügyet, a városlakóról, aki alig tudja megfizetni a privatizált ivóvíz árát és a mozdonyvezetőről, aki a vasút privatizálása miatt folyamatos bizonytalanságban kénytelen dolgozni. Ők nem passzív áldozatok, hanem megpróbálnak aktívan tenni helyzetük megváltoztatásáért.

http://www.dergrosseausverkauf.de



 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -