Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

2011. az erdők hivatalos nemzetközi éve

Február 2-án New Yorkban az Egyesült Nemzetek 9. Fórumán hivatalosan is megnyílt az Erdők Nemzetközi Éve. Az ezzel járó, egész éven át tartó eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható erdőgazdálkodásra, a védelem és a fenntartható fejlődés minden erdőtípusra vonatkozó szükségességére.
A közelgő Forest Europe miniszteri konferencia az európai erdők védelmében június 14. és 16. között kerül megrendezésre, Oslóban, Norvégia fővárosában. A találkozón az európai országok képviselői döntést hoznak az erdők védelme érdekében, hogy a környezeti, szociális és gazdasági hasznok és előnyök a jövő generációi számára is elérhetőek maradjanak. A találkozón az európai országok képviselőitől olyan célokat és ezek eléréséhez szükséges utak kidolgozását várják, ami Európában megerősíti az együttműködést az erdőgazdálkodás területén. Ezzel kapcsolatban nyílt vitát indítanak majd.
Európa erdei
A FOREST EUROPE a kontinens erdei érdekében létrejött pán-európai politikai folyamat, mely az erdők fenntartható fejlődésének elérését tűzte ki célul. Ez közös stratégia kidolgozását jelenti a 46 résztvevő ország számára az erdők fenntartható kezelése és védelme érdekében. 1990-ben jött létre a kezdeményezés, és a folyamatos együttműködés eredményeképp mára létrejött egy kezelési útmutató, indikátorlista és kritériumrendszer, ami a fenntartható erdőgazdálkodáshoz eléréséhez szükséges.
A FOREST EUROPE fő feladatai közé tartozik:

  • az erdők szerepének növelése a klímaváltozás elleni küzdelemben,
  • a minőségi élethez szükséges tiszta vízpótlás megvalósulásának elősegítése,
  • az erdők biodiverzitásának védelme,
  • megújuló „erdő-termékek” biztosítása,
  • a jövőbeni politikai együttműködés számára keret nyújtása

Idén Norvégia a soros elnöke a FOREST EUROPE-nak és ez alkalomból a 2011. június 14.-16-ig tartó nemzetközi miniszteri konferencia helyszíne az ország fővárosa, Oslo lesz.
Bővebb információ a Forest Europe-ról és az erdők nemzetközi évéről:
www.foresteurope.org
www.un.org/en/events/iyof2011

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -