Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Anyaközpont és tanácsadó Münchenben

 

Tanácsadó központ a természetes szülésért és szülővé válásért - Praktikus segítség a családoknak már a születéstől

Harminc éve működik ez a központ, a nők körében általánosan ismertek a központ által nyújtott szolgáltatások, rengetegen igénybe veszik. Eredetileg a természetes szüléssel kapcsolatos tanácsadás volt a célja ennek a közösségnek, abból nőtte ki magát ez a központ. Amióta pénztárca- és bababarát étterem is nyílt, sok időt töltenek az anyák központban a tanfolyamokon túl is. Igazi közösségi élettér – az udvaron 30-40 babakocsi parkolhatott, amikor megérkeztünk. 5 csoportszobában tudnak párhuzamosan foglalkozások zajlani, van játszóház gyermekfelügyelettel, egyéni konzultációs szobák, iroda és  kávézó.  
Az első ilyen központ a 70-es években nyílt Münchenben, jelenleg ezen kívül még több, mint tíz működik a városban!

A szolgáltatóházat egy egyesület üzemelteti, sokféle szolgáltatásukra kapnak támogatást a városi önkormányzattól. Több egészségbiztosító fizeti az itteni szolgáltatások jó részét (Németországban többféle egészségbiztosítás közül lehet választani, mindenki egyénileg mérlegelheti, hogy milyen biztosítást fizet. Van, amelyik több egészségügyi szolgálatás költségeit fedezi, és van, amelyik kevesebbet) . A kávéházban a személyzet munkaerő-piaci reintegráció keretében dolgozik, részmunkaidőben. A kávéház menüje önköltségi áron érhető el az anyák számára, az étlap anya- és bababarát.
Sok a tanfolyam, a szülővé válás idején számtalan tanácsadással, képzéssel, információval szolgálnak a központ fenntartói, így tartanak szülésre felkészítő tanfolyamot, babamasszázst, baba-mama tornát, kézműves foglalkozásokat, különféle képzéseket. Van egyéni és csoportos tanácsadás, önsegítő csoport perinatális veszteség, sérült gyerek születése esetén, egyedülálló vagy bevándorló anyáknak, sírós babáknak és családjuknak. Nyújtanak felvilágosítást a babatáplálástól a párkapcsolat ápolásáig, a szociális juttatásoktól a házasságkötéssel kapcsolatos jogi tudnivalóktól sokmindennel kapcsolatban.

Több különböző program találkozik itt:

  • Otthon segítünk – ha beteg van a családban, házhoz megy az anyatársi segítség, és ezt a város, illetve a betegbiztosító támogatja anyagilag (nem pedig teljes mértékig önkéntes, mint Magyarországon a hasonló célú kezdeményezés). A „Wellcome” olyan támogató hálózat, amely a gyermekágyasoknak segít a háztartási feladatok ellátásában, akár bevásárlásban vagy a nagyobb gyerekek iskolába kísérésében, attól függően, hogy melyik családnak mire van szüksége. A segítséget itt önkéntesek nyújtják, az önkéntesmenedzsmentet azonban kijelölt szociális vagy egészségügyi szakember végzi részmunkaidőben, az országos központtól kapott háttér segítségével.
  • Munkahely-teremtés a munkaügyi hivatal támogatásával – A játszóházi  gyermekfelügyeletet és a kávéházi munkaköröket is a munkaerő-piacon valamilyen szempontból hátrányos helyzetű munkavállalók látják el, munkaügyi támogatással .
  • Ambuláns nevelési tanácsadás, korai fejlesztés – A “Jugendamt“ (ami nagyjából a hazai  gyámügy funkcióit látja el) támogatja, így ez is ingyenes az anyák számára. Nem kell beutaló, mindenki jöhet, aki úgy érzi, szüksége van erre a szolgáltatásra. Itt tanácsadás, korai fejlesztés és terápia érhető el.
  • Bábarendelő – Bábai gondozás a várandósságtól a szüléskísérésen keresztül a gyermekágyig Ezek alapszolgáltatásnak számítanak, amelyeket minden egészségbiztosítás fedez. Németországban a törvény szerint minden nő terhesgondozásában és szülésében részt kell venni egy bábának, sőt a szülések jelentős része csak bábai segédlettel történik, akár kórházban, akár születésházban, akár otthon.
  • Sírós baba ambulancia – diagnosztizálás és tanácsadás.
  • Független szülésfelkészítés – A GFG (Szülésfelkészítő Társaság) szülésfelkészítő tanfolyamai a szülőségre való érzelmi felkészítést és az egészségtudatosságot hangsúlyozzák, és igen jó hírnévnek örvendenek egész Németországban. http://www.gfg-bv.de/
  • Tanácsadás prenatális diagnosztika (terhességi szűrővizsgálatok és abortusz) kapcsán – Németországban az orvosnak kötelessége informálni a várandóst arról, hogy elérhető számára tanácsadás, ha valamelyik szűrővizsgálat születési rendellenességet valószínűsít. Korábban az orvosok már automatikusan időpontot adtak az anyáknak az abortuszra, ha valamelyik rendellenességet kiszűrő teszt eredménye pozitív volt. Most már azonban segítséget nyújtanak az anyának és a családnak abban, hogy eldöntsék, vállalják-e az esetlegesen sérült baba kihordását, megszülését és felnevelését, vagy sem, sőt az anyának már az első szűrővizsgálat előtt lehetőésge van tájékozódni az egyes vizsgálatok céljával, előnyeivel és kockázataival, érzelmi és praktikus következményeivel. Az orvosnak a vizsgálatok elvégzése előtt fel kell hívnia a figyelmet a független szaktanácsadásra, hogy az anyának lehetősége legyen a tájékozott döntésre. A szakemberek és az anyák is tudatosabbak, és felismerték, hogy bizonyos információkra a várandósok egy része egyszerűen nem vágyik, ha például világnézete, értékrendje alapján biztosan tudja, hogy gyermekét mindenképpen kihordja. Mások nehezen bírkóznak meg a szűrővizsgálatok nem egyértelmű eredménye, az ismételt vizsgálatok ideges várakozása miatti feszültséggel, és a tanácsadáson ehhez kérnek segítséget. Megint mások a bizonytalanságot is jobban viselnék, mint a hirtelen kívülről rájuk erőltetett kényszert, nehéz döntések meghozataláról. Ez a tanácsadás külön erre a célra ízlésesen berendezett páros konzultációs szobában zajlik.
  • Dúlák – A GFG egyesületen keresztül jól képzett, tapasztalt dúlák segítségét is igénybe vehetik a kismamák, akik elvégezték a GFG képzését. A dúlaság feltétele a GFG rendszerében a saját szülésélmény és több szüléskísérés, illetve egy több hónapos képzés. 

 

A központ honlapja: http://www.haeberlstrasse-17.de/

A beszámolót írta Novák Julianna és Schmicsig Nóra.

 

A központ meglátogatását a Beklen Alapítvány szervezte, az NCA támogatásával.


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -