Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

  • minden lépés számít
  • iskolák a CO2 kibocsátás csökkentéséért
  • a diákok is bevonhatóak az éghajlatváltozás elleni küzdelembe
  • diákok a klímaváltozás ellen
  • kreatív ötletekkel a klímaváltozás ellen
  • újra várják iskolák nevezéseit a nemzetközi „Szén-dioxid Nyomozók” versenyre

  A diákok is bevonhatóak az éghajlatváltozás elleni küzdelembe! Segíteni kell nekik megérteni, hogy mindennapi életükkel milyen hatással vannak a környezetükre. Tudatos energiafogyasztásra és szemléletváltozásra van szükség, melyek fejlesztésére a diákok aktív részvételével zajló iskolai programok nagyon alkalmasak. A nagy sikerre való tekintettel a 2011/12-es tanévben a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület meghirdeti a nemzetközi „Szén-dioxid Nyomozók” verseny második fordulóját.

   Az MKNE a tavalyi tanévben indította el hazánkban a tudatos környezeti nevelést támogató „Szén-dioxid Nyomozók” című versenyt 8-14 éves diákok és iskoláik számára. A résztvevők játékos formában más hazai és európai országokkal versengve ismerkednek meg a megújuló energiaforrásokkal és az éghajlatváltozás elleni küzdelem jelentőségével, miközben az iskola energiaszámlájának és szén-dioxid kibocsátásának csökkentése mellett értékes ajándékokat és nemzetközi tanulmányutat is nyerhettek.

  Novák Péter - aki támogatta a programot - nagyon eredményesnek ítélte meg a verseny első fordulóját, hisz a 2010/2011-es tanévben több mint 280 iskolai csoport regisztrált a programra, és 15  iskola pályázott a díjakra. Nagyon színvonalas, kreatív anyagok születtek már az első fordulóban, ami arról tanúskodott, hogy a diákok és a pedagógusok komolyan veszik a globális változások kihívásait és saját iskolájukban a diákok aktív bevonásával a maguk módszereivel, tudatosan csökkentik az intézmény energiafogyasztását. A szervezők a második fordulóban még több iskolai csoport nevezését és hasonlóan ötletes pályázati anyagokat várnak.

  A program második fordulója 2011 szeptemberében indul, melynek fővédnökségét dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa ebben az évben is elvállalta.

  A szervezők várják minden olyan humán- vagy reálszakos, alsós vagy felsős, vagy akár napközis érdeklődő pedagógus és diákcsapat részvételét, akik szívesen vennének részt iskolájuk és környezetük szén-dioxid lábnyomának csökkentésében. Azok az iskolák, melyek már az előző évben is csatlakoztak, versenyeztek, folytathatják a munkát - esetleg másik gyerekcsoporttal -, újra részt vehetnek a versenyben is. Változást jelent a tavalyi évhez képest, hogy az idei fordulóban lehetőség nyílik arra is, hogy egy iskolából több csapat nevezzen a versenyre.

  A programról, valamint a hozzá kapcsolódó ingyenes pedagógusképzésről részletesebben tájékozódhatnak a wwww.mkne.hu és a http://www.carbondetectives.hu honlapokon.
A műhelymunkára jelentkezni a co2ol.mkne'kukac'gmail.com vagy a 06-1-321-4796-as telefonszámon lehet.

2011. augusztus 31.                                                                                        Halácsy Ágnes
(projektvezető)
06 20 446 7495
ahalacsy'kukac'gmail.com

 

A pedagógusoknak szóló felhívás innen letölthető


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -