Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A helyi termékek fontossága

     A multinacionális cégek fokozatosan növekvő térhódításával egyre időszerűbbé válik a „helyi termék” kifejezés megismertetése az emberekkel. A fogalom új, azonban több régi, jól bevált módszer húzódik mögötte. Az idősebb generációnak talán szokatlan ez a kifejezés, pedig életük során minden bizonnyal foglalkoztak, főképpen saját ellátásukra alapvető élelmiszerek előállításával. A fiatalabbak túlnyomó többségét a tapasztalatok szerint nem érdeklik a helyi termékek, illetve az ezekhez kapcsolódó tevékenységek, főképpen ezek esetleges megtermelése. A szüleiktől, nagyszüleiktől könnyen megtanulható hagyományos élelmiszer előállítás fortélyait egyre kevesebben akarják elsajátítani, mert úgy gondolják, hogy ezek napjainkban haszontalan dolgok. Az alábbiakban egy rövid összefoglalót olvashatnak a helyi termékekről és ezek fontosságáról.

     Helyi termékeknek nevezzük azokat az árucikkeket, amelyek előállításuk után nem, kerülnek be a kereskedői láncba, értékesítésük a gyártás helyén, közvetlenül a termelőtől vagy az ezen termékek népszerűsítésére, és a termelői csoportok összefogására létrehozott helyi piacokon, vagy boltokban történik. Az itt megtalálható áruk túlnyomó többsége agrártermék, illetve egyéb kisipari termékek, pl. kézműves áruk is megtalálhatók a kínálatban. A helyi termékek megvásárlása mellett számos egymással szorosan összefüggő indok szól. Főleg az agrártermelésben előállított áruk esetében fontos szempont, hogy a kistermelők által termelt élelmiszerek a termesztés módszerénél fogva egészségesebbek, tehát kevesebb káros  vegyszermaradvány található bennük, illetve beltartalmi értékeik is kedvezőbbek, mint a nagyüzemi termesztés során előállítottaké.
  Fontos megjegyezni, hogy Magyarország természeti adottságai, a növénytermesztés és az állattenyésztés kistermelői szinten is figyelemreméltó hagyományai szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a multinacionális cégek által forgalmazott termékeknél jobb minőségű áruhoz jussanak a magyar fogyasztók.
  Figyelembe kell vennünk továbbá azt is, hogy a helyi termékek megvásárlásával támogatjuk a hazai termelőket, hozzájárulunk ahhoz, hogy a termelés hagyományai fennmaradjanak és segítjük a magyar mezőgazdaság újbóli fejlődését.

  Napjainkban általánosságban fontos kérdéssé vált a környezet- és természetvédelmi szempontok figyelembevétele is, nem kivétel ez alól a mezőgazdaság sem. A helyi termék előállítás, számos az intenzív gazdálkodás és az ehhez kapcsolódó tevékenységek által okozott környezetterhelés csökkentésére ad lehetőséget, mérsékelve ezzel a napjainkban tapasztalható környezet- és természetkárosítási folyamatok kedvezőtlen hatásait.
A kistermelők és családi gazdálkodók a termelés során anyagi okokból, hagyományőrzésből és sok esetben a természetes növényvédelmi és tápanyag visszapótlási módszerek hosszútávon is kedvező hatásait figyelembe véve alkalmazzák a természetkímélő módszereket, így közvetlenül hozzájárulnak az egészségesebb, változatosabb mezőgazdasági környezet fenntartásához.
A helyben előállított termékeket kis távolságokra kell csak szállítani, ilyen módon csökken a más országokból, számos esetben más kontinensről behozott áruk szállítása során okozott környezetterhelés is.
Összességében tehát, a helyi termékek megvásárlásával és elfogyasztásával nemcsak saját magunk, hanem környezetünk és ezáltal mások egészségesebb életmódjához is hozzájárulunk.
 
  A jövő év elején az Alsó-Berettyó Melléki Tájgazdálkodási és Vidékfejlesztési Kft. egy helyi termék bolt megnyitására készül, ahol néhány saját terméke mellett, lehetőséget kínál a helyi és Túrkeve környéki családi gazdálkodók és kistermelők számára árucikkeik megismertetéséhez és értékesítéséhez. Reméljük, hogy a kezdeményezés sikeres lesz, és be tudjuk bizonyítani a túrkevei lakosoknak, hogy a helyiek által gyártott termékek sok szempontból jobbak, mint az import áruk, illetve meg tudjuk tenni az első lépéseket annak érdekében, hogy a fent megfogalmazott problémák megoldásra kerüljenek.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -