Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Sajtóközlemény
Kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége (Föld Barátai Magyarország) és a Föld Barátai Európa
Brüsszel-Budapest, 2012. január 16.


A géntechnológiai óriáscég BASF kivonul Európából

  A génmódosított élelmiszerek európai kudarcának újabb bizonyítékaként értékeli a német BASF géntechnológiai óriáscég európai piacról történő kivonulását[1] a Magyar Természetvédők Szövetsége.

„Ez egy újabb szög a genetikailag módosított élelmiszerek európai koporsójában. Senki nem akar belőlük enni, és nagyon kevesen hajlandóak termeszteni a génmódosított növényeket. Nagyszerű nap ez az európai fogyasztók és a gazdák számára, amely megnyitja az utat az Unió előtt, hogy Európa egy zöldebb és a közvélemény számára is elfogadhatóbb mezőgazdaság felé mozduljon el.” - kommentálta a hírt Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

  Mai sajtóközleményében[1] a BASF bejelentette, hogy kivonul az európai piacról, továbbá leállítja az Amflora génmódosított burgonya forgalmazását is. E génmódosított növény európai termesztését 2010-ben engedélyezte John Dalli, az EU egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa. A termesztés első évében ugyanakkor a burgonyákban a BASF egy másik, engedéllyel nem rendelkező génmódosított fajtájából származó szennyezést találtak, ezért meg kellett semmisíteni a termést.

  „Ez a hír elég nagy szégyen John Dalli számára is. Hivatalba lépése során ugyanis az EU-s vezető odaszegezte nevét a génmódosított termékek árbocára és jóváhagyta a BASF génmódosított burgonyájának köztermesztésbe vonását. Két évre rá a BASF kihúzta a dugót, és a génmódosított növények hanyatlása folytatódik.” - tette hozzá Adrian Bebb, a Föld Barátai Európa élelmiszer kampányfelelőse.

Háttérinformáció:
  A BASF génmódosított Amflora burgonyájának termesztését 2010 tavaszán Magyarország mellett Ausztria és Luxemburg is betiltotta, sőt a három ország később az Európai Bíróságon is keresetet indított az Európai Bizottság ellen, mert az engedélyezést során a Bizottság nem vette figyelembe a tagállamok ellenérveit. A keresethez később Franciaország és Lengyelország is csatlakozott.

További információ:

  Fidrich Róbert, programfelelős, Magyar Természetvédők Szövetsége, fidusz@mtvsz.hu, 06-1-216-72-97, 06-70-2-715-715
Dóra Szilvia, kommunikációs vezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, dora.szilvia@mtvsz.hu, 06-1-216-72-97, 06-20-9-454-808

Jegyzetek:

[1] A BASF sajtóközleménye: http://www.basf.com/group/pressrelease/P-12-109

-- Dóra Szilvia Kommunikációs vezető Magyar Természetvédők Szövetsége Friends of the Earth Hungary
 

 

Szürkefarkas (Canis lupus) - kép: Wikipedia

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -