Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Az EACEA programunk első mérföldköve a Böllértalálkozó

  Az Eacea pályázatunk első állomásául a túrkevei Böllértalálkozót választottuk, amit 2012. február 11-én városunk ismét megrendezett. A rendezvény nem csak a helyi lakosokat vonzza, hanem távolabbi településeken élőket  is. A széleskörű vendégtábort szerettük volna még színesebbé tenni azzal, hogy ezt a rendezvényt jelöltük meg programunk egyik helyszínéül. Mivel még csak az első szárnycsapásokat tettük meg nem vállaltunk túl nagyot, így csak egy kisebb lengyel csoportot hívtunk meg, hogy a magyarokra igazán jellemző disznótoros hangulatot egy kicsit megismertessük. Mint ahogy azt már megszoktuk minden találkozó alkalmával, hajnalban érkeztek a malacok, akiket a böllérek a hideg idő és a korai óra ellenére, nagyon vártak már.

 Mindig elképesztőnek tartottam, hogy gyermekkorban milyen hidegtűrő képességgel vagyunk felvértezve, a böllértalálkozón a kicsik is képviseltették magukat, nem is akármilyen népviseletben.

 Amikor megérkeztek a malacok elkezdődött a tor. A vendégeknek fantasztikus élményt nyújtott, bár vegyes érzelmekkel gondolnak vissza a visító disznók tömegeire azok, akiktől ez a fajta húsfeldolgozás a lakóhelyük vagy a kultúrájuk miatt, távol áll. Persze a végtermékeket, a finom toros hurka- kolbászt és a friss, ropogós tepertőt mindenki szívesen kóstolja.

 A hangulatért felelős jó „Kevi” szilvapálinka is elengedhetetlen kelléke a disznóvágásnak.

 Mindent összevetve egy nagyon érdekes és nem hétköznapi látvánnyal gazdagodva térhettek haza a lengyel vendégeink.

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -