Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Javában zajlik az erdei fülesbaglyok gyűrűzése

  A téli hónapok középső hétvégéjén történő erdei fülesbagoly felmérési program 2009-ben indult, amelynek célja a regionális és országos szinten is a legfőbb telelőhelyek felderítése és nyomon követése.
A felmérések a téli hónapok középső hétvégéjén, önkéntesek segítségével, protokoll által meghatározott módszertan szerint történnek. A felmérés mellett a telelőhelyeken lévő madarak fémgyűrűvel való megjelölése is elkezdődött.

  Az akció jelenleg a kisújszállási Arany János Általános Iskola udvarán fellelhető klasszikus telelőhelyen folyik, ahol egy függönyháló segítségével fogjuk be az egyedeket.
A gyűrűzés során a madarak testi épségében természetesen nem esik kár, a gyűrű csüdre való felhelyezése, a kondíció-vizsgálat, tollazat állapotának megvizsgálása és egyéb mérések után visszanyerik szabadságukat.
A program ugyan kezdeti fázisában van, de a további munkálatok fontos kérdésekre adhatják meg majd a válaszokat.
A kondíció-vizsgálatok segítségével kimutathatóak lehetnek a faj szempontjából kritikus időszakok és így a negatívan ható környezeti tényezők is.
A fémgyűrű tartóssága révén évekkel, sőt évtizeddel később, visszafogás, vagy külföldi megkerülés esetén kirajzolódhatnak a faj Kárpát-medencében mutatott vonulási aktivitásai is.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -