Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Sajtóközlemény
Kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége
Budapest, 2012. március 19.


A hazai zöldek szerint elfogadhatatlan Verespatak elpusztítása


A Környezet- és Természetvédelmi Szervezetek Országos Találkozója szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) határozottan ki kell állnia a verespataki cianidos aranybánya beruházás ellen. A zöldek hétvégén megfogalmazott állásfoglalása szerint elfogadhatatlanok a verespataki aranybánya tervek.

12 évvel a nagybányai katasztrófa és az azt követő tiszai ciánszennyezést követően elfogadhatatlan a Tisza vízgyűjtőjén, Verespatakon Európa legnagyobb, külszíni fejtésű, ciántechnológiás aranybányáját megnyitni. A kanadai-román Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) és anyavállalata eddig semmiféle bányászati tevékenységet nem folytatott, kifejezetten a verespataki bányaterv kedvéért hozták létre, többek között adóparadicsomokban bejegyzett cégláncolaton keresztül, így valós szakmai vagy pénzügyi garanciát sem tud nyújtani. Egy katasztrófa esetén lehetetlenség lesz bárkit felelősségre vonni, kártérítésre kötelezni, hasonlóan a 2000-ben bekövetkezett tiszai ciánkatasztrófához.

A hazai zöld szervezetek szerint az RMGC verespataki bányaterve is igen súlyos környezet-szennyezést és -rombolást, valamint vállalhatatlanul magas környezeti kockázatot hordoz magában. A Verespatakot és a települést ma körülvevő négy hegyet lebontanák, a helyükön több száz hektár felületű kráterek maradnának. A nehézfémekkel és cianidokkal szennyezett 215 millió tonna bányahulladékot egy 185 méter magas kőgáttal elzárt völgyben helyeznék el, aminek az alját nem tervezik szigetelni, így a szivárgások elkerülhetetlenek lesznek. Gátszakadás esetén a gát mögött felhalmozott hulladékmennyiség beláthatatlan következményekkel járó, Magyarországot is érintő, katasztrófát okozhat.

A Környezet- és Természetvédelmi Társadalmi Szervezetek XXII. Országos Találkozója szerint elfogadhatatlan az RMGC verespataki bányaterve. A cianidos technológiát, - az Európai Parlament ajánlásának megfelelően - az egész Európai Unióban be kell tiltani.

A bányatervvel kapcsolatos végső döntés most az RMDSZ kezében van. A Borbély László vezette környezetvédelmi minisztériumnak kell döntetnie, hogy kiadja-e a beruházás környezetvédelmi engedélyét. A magyar zöld szervezetek ezért kérik, hogy az RMDSZ-es miniszterek - szakmai és politikai síkon egyaránt - utasítsák el a verespataki bányaprojektet, ezáltal egy élhetőbb és biztonságosabb jövőt biztosítva Magyarországon és az egész régióban.

A Környezet- és Természetvédő Szervezetek XXII. Országos Találkozójának állásfoglalása
a Verespataki aranybányatervről


További információ:
Fidrich Róbert, programfelelős, Magyar Természetvédők Szövetsége, fidusz@mtvsz.hu, 06-1-216-72-97, 06-70-2-715-715
Dóra Szilvia, kommunikációs vezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, dora.szilvia@mtvsz.hu, 06-1-216-72-97, 06-20-9-454-808


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -