Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Kirándulás a Víz világnapja alkalmából

 1994-óta, március 22-ét a Víz világnapjaként ünneplik világszerte.
A jeles nap idén csütörtökre esett, így az egyesület munkatársa az iskolákban tartott előadást a vízről.
Megdöbbentő tényeket hallhattak a gyerekek arról, milyen kevés az a vízmennyiség a Földön, amit felhasználhatunk mindennapi szükségleteinkre, és hogy milyen sok ember él a földön, aki nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvízhez sem.
  Beszélgettünk arról, miért fontos az emberi szervezet számára a víz, hogyan lehet kategorizálni tulajdonságai, előfordulása alapján és szót ejtettünk a vizek minőségéről, szennyezésük formáiról.
Amikor az időjárás még a zord arcát mutatta, februárban, mikor befagytak a tavak és fél méteres hó borított mindent, sok madár került be egyesületünk madármentő telepére. Így történt ez azzal a három hattyúval is, akiket teljesen legyengülve, röpképtelenül hoztak be megtalálói. A bőséges tápláléknak és a jó környezetnek köszönhetően már szépen felerősödtek, ezért úgy döntöttünk, hogy, a Víz világnapja alkalmából szabadon engedjük őket.
  Március 24-én szombatra hirdettük meg a kirándulást, aminek egyik látványosságát a három hattyú elengedése jelentette.
A városháza előtt összegyűlt, mintegy 70 résztvevővel kisétáltunk a Kis-Berettyóhoz, ahol a parton gyűrű került két madár lábára.
Azért csak kettőére, mert a harmadik hattyú csüdjére már tettek gyűrűt a lengyel kollégák, így biztos, hogy korábban arra is járt a madár. Közben Kiss Ádám madárgyűrűző rögtönzött előadást tartott a hattyúkról, a madárvonulásról, és a madárvonulás-kutatásról. Mikor a gyűrűk fenn voltak, a madarak visszanyerték szabadságukat és vidáman úszkálni kezdtek a vízen, sőt egyikük repült is egy kis kört a terület felett.
  Ezt követően tovább sétáltunk a Halastavakhoz, ahol távcsöves madármegfigyelésre nyílt lehetőség.
Többek között barna rétihéját, nagy kócsagot, szürke gémet, sárszalonkát, piroslábú cankót és füstös cankót is láttunk.
Hat óra tájban egy eredményes délutánt követően, élményekben gazdagodva, jókedvűen tértünk haza.

     

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -