Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Odúrenoválás a HOTEK erdőben

  Az egyesület irodáját és a Fekete István Oktatóközpontot körbevevő erdőben évek óta sikeresen költenek madarak és élnek denevérek is a számukra kihelyezett mesterséges odúkban.
Sajnos azonban ezek a deszkából és OSB lapból készült eszközök idővel amortizálódnak, az időjárás viszontagságai megviseli őket. Szerencsére még épp nem későn, sikerült időt szakítani rá, hogy végigellenőrizzük, kitakarítsuk őket és a költésre alkalmatlanokat leszedjük, hogy meg tudjuk javítani.
   Kellemes tavaszi, kissé borult és enyhén szeles időben négy önkéntes segítővel vágtunk neki az erdő módszeres átfésülésének.
A cinegék már hordják a fészekanyagot, az ő odúikat nem háborgattuk, viszont sajnos elég sok odút le kellett szedni. Több odúnknak is OSBlapból készült a teteje, de a tapasztaltak alapján senkinek sem javasoljuk ezt a megoldást, mert ezek bizony lényegesen hamarabb tönkre mennek, mint a hagyományos, deszkából készültek.
Találkoztunk az erdőben szén- és kék cinegével, zöldikével, tengeliccel, erdei pinttyel; láttunk fülemülét, énekes és feketerigót, fekete harkályt, nagy fakopáncsot, vadgerlét, dolmányos és vetési varjút is
Sajnos a denevérodúk közül egyiknek sem volt lakója, de ez még nem vette el a kedvünket a munkától. Az már elszomorítóbb volt, hogy a tanösvény egyes elemei, a hidak és a pallósor igen rossz állapotban vannak, ráadásul nemcsak az időjárás, hanem vandál kezek „munkája” is besegített a pusztításba.
  Az összegyűjtött, hibás madárodúkat némi renoválás után pontosan oda tesszük vissza, ahol voltak, hogy a hosszú távú felmérő munkát ne zavarja meg a változtatás.

  A munkában résztvevő önkénteseknek - Szász Béla, Szász Tamás, Szász Bence, Kiss Ádám - ezúton is köszönöm az aktív részvételt.

Gál Zoltán

     

A Programot a Vidékfejlesztési Minisztérium „Zöld Forrás” pályázati keretéből elnyert
PTKF/2143/2011 azonosító számú projekt keretében valósítjuk meg.
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -