Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Év Fája Verseny 2012

Az Ökotárs Alapítvány ismét meghirdeti az Év Fája Versenyt, melyre bármilyen magánszemély vagy csoport, szervezet jelölheti kedvenc fáját egész Magyarországról.

   A verseny keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keressük, hanem azt, amelyik a jelölőknek, a helyben élőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál. Bárki: baráti társaságok, családok, iskolás csoportok, civil szervezetek, önkormányzatok vagy vállalkozások jelölhetik kedvenc fájukat egy fotóval és a hozzá kapcsolódó történet leírásával. A jelöléseket április 24. és június 30. között lehet beküldeni az evfaja.okotars.hu oldalon keresztül. A vetélkedőre jelölt fákból az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 12 döntőst választ, ezek közül az ősz folyamán a közönség szavazással választhatja ki kedvencét. Az Év Fája a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz!

  A nyertes fa a verseny szervezőjétől, az Ökotárs Alapítványtól egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet díjátadó ünnepség keretében nyújtunk át a fát jelölőknek. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére lehet felhasználni. A verseny döntősei közül az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.

  A verseny külön kategóriája a “Hős Fa”: erre a címre olyan fák jelölését várjuk, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával szeretnénk - legalább jelképesen - elismerni azok áldozatos munkáját is, akik készek tenni megmentésük érdekében, valamennyiünk javára!

 Az Év Fája Verseny győztese részt vesz az Európai Év Fája Versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el.
Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek!

További információ: Sólyom Éva (411-3500, solyom@okotars.hu), http://evfaja.okotars.hu

Az Év Fája a facebookon

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással támogatja.

A biodiverzitás, azaz biológiai sokféleség csökkenése korunk egyik legsúlyosabb globális problémája. Bár a legnagyobb pusztulás a trópusokon történik, a biodiverzitás csökkenése Európában is egyre erősödik. Az Ökotárs Alapítvány és testvérszervezetei által alapított Environmental Partnership Association egyik célja, hogy felhívja a figyelmet erre a veszélyre.

Az Év Fája mozgalmat 1996-ban elindító Országos Erdészeti Egyesület is részt vesz az Év Fája Verseny lebonyolításában. Az Év Fája mozgalom célja, hogy a hazai erdők kevésbé ismert fafajait mind a szakmai mind a nagyközönség számára bemutassa, közelebb hozza. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak az év fájával. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fájával kapcsolatban. 2012-ben a hazai ligeterdők egyik legkorábban virágzó fafaja, a zselnicemeggy kerül a figyelem középpontjába. www.oee.hu

Az Év Fája Verseny a Visegrad Fund, a Cseh Állami Környezetvédelmi Alap, a Cseh Környezetvédelmi Minisztérium és az Ökotárs cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi támogatásával jöhetett létre. A verseny magyarországi partnerei a Magyar Faápolók Egyesülete, az Országos Erdészeti Egyesület, a Fővárosi Növény- és Állatkert, a Civil Rádió és a Százszorkép Kiadó.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -