Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

KÖNYVAJÁNLÓ
Debreceni Lászlóné: Hűség és buzgóság

  Debreceni Lászlóné ismét egy szép és tartalmas kötettel ajándékozta meg Túrkevét, melyet szeretettel ajánlok az Olvasók figyelmébe.  A Herman Ottó Természetvédő Kör kiadásában Hűség és buzgóság címmel most napvilágot látott könyv - a tavaly megjelent Értéket hordoznak az idők című mű folytatásaként – négy idős túrkevei adatközlő élményszerű visszaemlékezéseit tartalmazza, újabb izgalmas epizódokat szolgáltatva városunk történelméhez.

  Az olvasó idő és hely tekintetében rendkívül gazdag - a kiegyezést követő évtizedektől egészen napjainkig, Erdélytől Németországig terjedő - utat járhat be Szabó Károlyné, Sass Kálmánné, Ábrahám Béláné és Soós János elbeszélései nyomán. Mindegyikőjük története személyes hangvételű olvasmányos korrajz.
  Szabó Károlyné a „széles balai gyepen” nőtt fel: szeretettel mesél számadó édesapjáról, a marékverők munkájáról, a tanyasi cuhárék világáról, de Vilmos tekintetes úréknál kiscselédként szerzett tapasztalatai által a helyi zsidóság életéről is. Sass Kálmánné egy jónevű férfiszabó kisiparos feleségének szemszögéből beszél a kisvárosi életről, a II. világháborút elszenvedő keviekről.
  Részben néptanító édesanyjának állít emléket, részben a férje meghurcolása miatt a család életét megnyomorító 1956-os túrkevei eseményekről szolgál hiteles adatokkal Ábrahám Béláné.

  Soós János nagyapja alakjának felidézésével a 19. századi, míg saját élettörténete által a 20. századi állattartás helyszíneit, élményeit tárja elénk, miközben színes elbeszéléséből a pásztorok hétköznapi életéről, értékrendjéről, művészetéről, a vízjárta legelők szépségéről, a kincskeresőkről, táltosokról, régi betyárokról is igen gazdag képet kapunk. A négy adatközlő a helyi társadalom más-más rétegének képviselőjeként mesél múltjáról, személyes élményeiről, de a sajátos sorsú életutakat mégis összefűzi egy közös szál: Túrkeve, mely minden lejegyzett történet kiinduló és nyugvópontja.

 A kötetben szereplő első három visszaemlékezés „Gondolatok az időről” címmel a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatóságának 2011. évi helytörténeti pályázatán felnőtt egyéni kategóriában I. díjat, míg a negyedik visszaemlékezés „Emlékét temetve” címmel néprajz felnőtt egyéni kategóriában szintén I. díjat nyert. A szerzőnek ezúton is gratulálok a megérdemelt sikerhez, az olvasókat pedig a nagyszerű könyv fellapozására buzdítom, mely magával ragadó, garantáltan letehetetlen olvasmány.

                                                                                                                               Nagy Anita

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -