Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Néprajzi tábor a Fekete István Oktatóközpontban

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, a helyi identitás megőrzésére, fejlesztésére szolgáló rendezvények támogatása jogcímre 2011. őszén pályázatot nyújtott be „Nézzük át a padlást! – néprajzi tábor Túrkevén” címmel.
  Már a tervezés során kiváló szakmai partnerre leltünk a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékében, melynek vezetése a kezdetektől támogatta a rendezvény sikeres megvalósulását.

  A tábor megrendezésére 2012. július 1 – július 6. között került sor a Fekete István Oktatóközpontban, melyre – a helyieken túl – az ország minden tájáról érkeztek érdeklődők, elsősorban néprajz szakos egyetemi hallgatók.
A táborlakók a Túrkevén töltött hat nap alatt megismerkedtek a város múltjával, néprajzi, helytörténeti nevezetességeivel és természeti értékeivel, emellett a melegrekordot döntögető rekkenő hőség ellenére hősiesen végezték a rájuk bízott feladatot: a Nimfea Egyesület néprajzi tárgygyűjteményének leltárba vételét.
Munkájuk eredményeként – Dr. Barna Gábor tanszékvezető tanár úr irányítása mellett - 397 db paraszti háztartásban használt tárgy és textília, hagyományos gazdálkodással kapcsolatos eszköz szakszerű dokumentálására került sor.
A városban még fellelhető értékek megmentését fontosnak érző helyi lakosoknak köszönhetően a tábor során - és az azt követő napokban is – folyamatosan gyarapodott az egyesületünknek felajánlott tárgyak köre, így a megkezdett munka korántsem ért véget.
  Bízunk abban, hogy a néprajzi tábor életre hívásával sikerül hagyományt teremtenünk, s jövőre ismét lehetőségünk lesz egy hasonlóan sokszínű, a résztvevők számára szakmailag is sok érdekességgel és új ismerettel szolgáló program megvalósítására, melyre régi-új ismerősként visszavárjuk a mostani táborlakókat is.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -