Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Fejlesztések a Fekete István Oktatóközpontban

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sikeresen pályázott és 28.605.630 Ft támogatásban részesült az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program “A régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című konstrukció keretében „A Fekete István Oktatóközpont infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című ÉAOP-5.1.3-11-2011-0002 azonosítószámú pályázatával.
  Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül bemutatjuk a programunkat. A pályázat keretében az elkövetkező időszakban ez egyesületnek lehetősége nyílik részben az oktatóközpont felújítására, akadálymentesítésére, a korábbi belvizes időszak miatt megrongálódott falszakaszok salétrommentesítésére, illetve ezt megelőzendően az épület körül draincsövezés kialakításával a bel- és talajvíz elvezetésére. A pályázat több eleme konkrét beruházások megvalósítását teszi lehetővé, így egy úgynevezett mezítlábas tanösvény kialakítására nyílik lehetőség, aminek a segítségével több mint 300 méter hosszan, egy kb. 30 méteres hídon át biztosít lehetőséget az erdő megtekintésére, olyan formában, hogy 15 méterenként különböző anyagokon járhatunk ezzel is információhoz jutva a különböző anyagokról. A természetfigyelő infrastruktúra első és kiemelt jelentőségű eleme egy magasles megépítése.
  Miután azonban ez nem pusztán egy egyszerű les, hanem a természetfigyelés olyan eszköze lesz, amely egyben ökoturisztikai vonzerő is lehet, és akár kisebb csoportokat fogadni kell, hogy tudjon, így egy a nemzeti parkok gyakorlatát figyelembe vevő tervezéssel egy nagy méretű, robusztus természetfigyelőt kívánunk megvalósítani az intézménynek otthont adó erdő szélében. Részben az ifjúsági igényeknek is megfelelve, részben ökoturisztikai piaci változásokra reagálva egy fölbe ásott természetfotó leshelyet alakítunk ki. Ez egy egyszerűbb kivitelű kis leshelyet jelent, ahonnan a madáritató vendégeinek fotózására nyílik majd mód azok zavarása nélkül. A képzőművészeti alkotásokhoz hasonlóan az oktatóközpont egy különálló részén kerül megvalósításra a tanösvény rendszer azon része, ahol egy táblarendszeren, két nyelven (magyar/angol), excint kiállítást mutatunk be. Két dioráma elkészítésére is lehetőségünk van.
  A diorámák olyan életszerűen kialakított mesterséges sarkok, amelyek preparátumokkal és más tartósítási eljárásokkal, realista háttérfestéssel mutatnak be egy-egy élőhelyet.
A jelenlegi tanösvényünk az oktatóközpont helyszínének (hivatalos nevén: Városkerti Véderdő) élővilágát mutatja be képekkel és rövid leírással. Jelen fejlesztés keretében összesen 5 hasonló információs táblával szeretnénk ezt kiegészíteni, hagyományos megvalósítással, míg további 5 interaktív táblát is szeretnénk beépíteni.
  Mindezen fejlesztések mellett a pályázatnak még számtalan eleme biztosítja, hogy az elkövetkező időszakban szakmailag és minőségileg is emelkedjen az oktatóközpontunk színvonala.
Igyekszünk a közeljövőben beszámolni a megvalósított fejlesztésekről.

 

“A Fekete István Oktatóközpont infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című ÉAOP-5.1.3-11-2011-0002
azonosítószámú programunkat támogatja az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program
“A régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című konstrukció keretében.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -