Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetőségeink Vissza  a főoldalra

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Roncsország leszünk?

  Fülöp Sándornak, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettesének lemondása sajnos megerősítette a civil szervezetek korábban kinyilvánított álláspontját, hogy az ombudsmani intézményt átalakító törvénymódosítások súlyos visszalépést jelentenek környezeti, társadalmi és gazdasági tekintetben is.

  A visszásságok ellen fellépő, a törvények betartatásán őrködő, a jelen és a jövő nemzedékek érdekeit védő intézmény végletekig történő legyengítése hozzájárul a bűnözés növekedéséhez, a társadalmi igazságtalanságok és feszültségek erősödéséhez, a lakosság egészségi állapotának romlásához. A zöld ombudsman intézményének leépítése csak azoknak kedvez, akik igyekeznek a jogszabályokat megkerülni. Pedig a jogsértő magatartásokra vonatkozó panaszok folyamatosan érkeznek a civil szervezetekhez és az állami szervekhez – nemcsak a lakosság, hanem az előírásokat komolyan vevő multinacionális cégektől és a hazai vállalkozásoktól is.

  A zöld ombudsman jelentőségét bizonyítja többek között, hogy az elmúlt években számos törvényellenes, illetve a társadalom érdekeit sértő ügyletet sikerült megakadályoznia. Így például ha nem lépett volna fel ellene, akkor minden bizonnyal átszervezték volna a regionális vízközműveket, majd privatizálták volna; a Páty melletti termőföldek átminősítésével, 14 rendbeli jogsértés árán, korrupciógyanús óriásberuházás létesült volna; a tokaji történelmi borvidék közvetlen szomszédságába ma egy 50 MW teljesítményű szalma-égető erőmű épülne; eltűnt volna a törvényileg védett Dunakeszi tőzegláp; az évszázados magyar haszonnövényeket őrző génbankokat eladták és felszámolták volna.

  "A biztonságot, a jogszabályok betartatását segítő szervek gyengesége a fejlődésben elmaradt országok jellemzője. Ezzel szemben a világ legversenyképesebb országaiban a legszigorúbbak a biztonságot szolgáló (környezet- és egészségvédelmi stb.) előírások és az ellenőrzés feltételei olyanok, hogy ezeket ez előírásokat be is tudják tartatni. Magyarországnak nem Etiópia, még csak nem is Görögország, hanem a stabil gazdaságot és társadalmat fenntartani képes, biztonságos Skandinávia kellene, hogy a követendő minta legyen" – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

  "A Föld erőforrásainak felélésében az utolsó szakaszba jutottunk. Ezért csak olyan gazdaság működőképes, amely figyelembe veszi a környezeti szempontokat. Ezért nemcsak a legfejlettebb, hanem a fejlődő országok is a zöld gazdaság megvalósításában láthatják a kibontakozás útját.. A környezet védelmét szolgáló intézmények, szervezetek fellépése nélkülözhetetlen a maradi, visszahúzó, de sajnos még rendkívül erős érdekérvényesítő képességgel rendelkező gazdasági csoportok befolyásának visszaszorítására, az új, korszerű megoldások elterjedésének ösztönzésére." – állapította meg Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke.

  "A civil szervezetek nevében köszönetünket fejezzük ki ki Fülöp Sándornak azért a hatalmas és rendkívül magas színvonalú munkáért, amelyet az egész ország érdekében végzett az elmúlt években. Reméljük, hogy más körülmények között is folytatni tudja ezt a tevékenységet, amelyhez igyekszünk a továbbiakban is minden segítséget megadni" – mondta F. Nagy Zsuzsanna, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) elnöke.


Levegő Munkacsoport, 1465 Budapest, Pf. 1676. Tel.: 411-0509, fax: 266-0150, levego@levego.hu
KÖTHÁLÓ, 8200 Veszprém, Rákóczi u. 3. Tel: 46/382-095, fax: 46/505-077, kothalo@zpok.hu
Magyar Természetvédők Szövetsége, 1450 Budapest, Pf. 123. Tel.: 216-7297, fax: 216-7295, mtvsz@mtvsz.hu

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -