Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetőségeink Vissza  a főoldalra

Daganatok patkányokban génmódosított kukorica miatt

  Daganatok és szervkárosodások alakultak ki az egész életükben génmódosított kukoricával etetett, vagy a Roundup nevű gyomirtóval kapcsolatba került kísérleti patkányoknál - állítják francia kutatók tanulmányukban.
Bár a kutatás vezetőjét korábban a génmódosított növények előállításának kritikusaként ismerték meg, ami a szakértők egy részét kétkedésre készteti, az eredmények minden bizonnyal újabb vitát indítanak a GM-növények biztonságosságáról.
  A tanulmány a Food and Chemical Toxicology című szakfolyóiratban jelent meg, valamint egy londoni sajtótájékoztatón is ismertették a szerzők. Szokatlannak tekinthető, hogy a kutatók nem engedték kommentálni dolgozatukat.
Gilles-Eric Seralini, a franciaországi Caeni Egyetem munkatársa és kutatócsoportja szerint az NK603 jelű, a Roundup nevű gyomirtószert jól tűrő, génmódosított kukoricával etetett, vagy a szóban forgó gyomirtószert tartalmazó vízzel itatott kísérleti állatok korábban pusztultak el, mint normál étrenden tartott társaik. A szer koncentrációja az ivóvízben nem haladta meg az Egyesült Államokban engedélyezett szintet.
  A GM-étrenden tartott állatoknál gyakrabban alakultak ki daganatok, ahogyan a máj- és vesekárosodás is nagyobb arányban fordult elő közöttük.

  A kutatók elmondták, hogy a hím patkányok 50 százaléka, a nőstényeknek pedig 70 százaléka idő előtt pusztult el, míg a kontrollcsoportban ez az arány a hímeknél 30, a nőstényeknél pedig csupán 20 százalék volt. Seralini egyike volt azoknak, akik aggodalmukat hangoztatták a génmódosított kukoricaváltozat biztonságosságát illetően egy 2009-ben közzétett rövidebb tanulmányra alapozva. Mostani eredményeikkel egy lépéssel előrébb kerültek, hiszen a kísérleti állatokat teljes, körülbelül 2 éves életciklusukon keresztül nyomon követték.
  A GM-kukoricafajtát kifejlesztő és forgalmazó Monsanto a korábbi kritikákra úgy reagált, hogy a francia kutatók "megalapozatlan következtetésre" jutottak. Seralini viszont úgy véli, hogy a patkányok teljes életciklusát végigkövető mostani teszt valósághűbb képet ad a kockázatokról, mint a megelőző, csupán 90 napos etetési kísérletek, amelyekre a GM-növények engedélyezését alapozták.

  A Magyar Természetvédők Szövetségének egy korábbi közleménye szerint a genetikailag módosított növények túlnyomó részét arra fejlesztették ki, hogy tűrőképességgel rendelkezzenek a totális gyomirtó szerekkel szemben, ilyen például a Monsanto Roundup Ready szójája, ami túléli a glüfozát hatóanyagú gyomirtót.
Ezek a fajták, mint a génmódosított szója, kukorica és gyapot egyre inkább uralkodóvá váltak az Egyesült Államok növénytermesztésében, így nagymértékben nőtt a Roundup gyomirtó szerrel permetezett területek nagysága.
A megnövekedett növényvédő szer használat a glüfozát rezisztens gyomok gyors kialakulását és elterjedését idézte elő.
Ezen növények elpusztításához még nagyobb mennyiségben kell tehát gyomirtószereket használni.

  A Seralini professzor és munkatársai által a Food and Chemical Toxicology tudományos folyóiratban ma közzétett tanulmány szerint hosszú távú kísérletek kimutatták, hogy a génmódosított kukorica ill. a Roundup totális gyomirtó "biztonságos" mennyíségű felhasználása is emlőrákot és súlyos szervi károsodásokat okoz.
Ez volt az első referált hosszú távú táplálkozási kísérlet, amely a gyomirtószer-tűrő génmódosított kukorica ill. a világon a legnagyobb mennyíségben eladott Roundup gyomirtó hatásait vizsgálta. Seralini professzorék a kísérletek során arra jutottak, hogy az NK 603-mas kukorica, valamint a Roundup jelenleg biztonságosnak minősített mennyiségben is daganatos megbetegedéseket és korai elhalálozást (premature death) okoz a kísérleti patkányoknál.
A génpiszkált kukoricával táplált patkányoknál daganatok (emlőrák) és súlyos máj- ill. tüdőkárosodást figyeltek meg.

A tanulmanya letoltheto innen: http://research.sustainablefoodtrust.org/wp-content/uploads/2012/09/Final-Paper.pdf
Video es egyeb hatteranyagok: http://research.sustainablefoodtrust.org/
Angol nyelvű sajtóközlemény: http://research.sustainablefoodtrust.org/wp-content/uploads/2012/09/Press-Release-UK1.pdf

forrás: MTI, MTVSZ

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -