Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Látogatók a Molnár-féle szélmalomban

   Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén rendezik meg a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatot, melynek célja, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsák szellemi és épített örökségünk érdekes helyszíneire, épületeink értékére. Az országszerte több száz helyszínen zajló program idén az „Örökölt üzenet” mottót kapta, utalva arra, hogy a meglátogatható épületek a múlt üzenetét hordozó történelmi emlékként élnek tovább a jelenben.
   A programsorozathoz kapcsolódva a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Molnár-féle szélmalomba várta az érdeklődőket szeptember 15-én.
A „Malomnap” megrendezésével az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a város szélén több mint 130 éve magasodó épületre, melynek városképi és ipartörténeti szempontból is fontos értékei talán nem kapnak kellő figyelmet a mindennapok során. Szerettük volna megmutatni annak a törekvésnek az eredményeit is, amelyet egyesületünk a pusztulásra ítélt szélmalom megmentése érdekében tett az elmúlt években. Az érdeklődők a nap folyamán a felújított malom bejárása mellett megismerkedhettek annak történetével, az első emeleten – a kőpadon - a hagyományos gazdálkodás, paraszti háztartás tárgyaiból rendezett kiállítást tekinthették meg.  Mindehhez értő szakvezetést Debreceni Lászlóné biztosított.
  A földszinten „malom-mozi” várta a vendégeket, ahol népi kismesterségekről, a kenyérsütés hagyományairól, természeti értékeinkről zajlott filmvetítés. A látogatók emellett kipróbálhatták a csuhézás, szalmafonás mesterfogásait, megkóstolhatták a szalmaszállal kínált háziszörpöt, helyben sütött kürtőskalácsot is.
  Örömünkre szolgál, hogy malomnapi invitálásunkat sokan elfogadták, több látogató a szélmalommal kapcsolatos gyermekkori emlékeit is felidézve járta végig a szinteket.

   

Szeptember 19-én a Kálmán király utcai óvodások keresték fel a Molnár-féle szélmalmot. A gyerekek érdeklődve - némelyek kicsit félve - mászták meg a négy emeletnyi magasságot, majd miután kipróbálták a zsákcipelés, talicskatolás nehézségeit, a „moziban” megtekintették a Mindent járó malmocska című magyar népmesét. Bízunk benne, hogy a szélmalomban eltöltött kellemes délelőtt maradandó emlékként él tovább a gyerekek emlékezetében.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -