Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

SAJTÓKÖZLEMÉNY

SZENNYEZÉSBŐL ZÖLDENERGIA TÚRKEVÉN – TERMÁLVÍZ KÍSÉRŐGÁZ HASZNOSÍTÁS
Túrkeve, 2012. október 25.

  A Túrkeve Városi Önkormányzat beruházásának célja a városi termálfürdő - jelenleg a levegőt szennyező, - üvegházhatású metán kísérőgázának hasznosítása. A több mint 125 millió forintból megvalósuló projekt eredményeként villamos áramot és hőenergiát állítunk elő a korábbi szennyezőből, és ezáltal évi 3.471 tonnányi szén-dioxiddal csökken bolygónk klímájának a terhelése.

  Magyarország szerte számtalan fürdőben hasznosítjuk a termálvizet, ám energiatermelésre csak elvétve használunk a termálhőt. A hazai hévízkutak jelentős részénél a termálvíz kinyerése során metán kísérőgáz is a felszínre jut.
A kísérőgáz döntően metánból áll, mely a légkörbe jutva nemcsak a légszennyezéshez és a szmog kialakulásához járul hozzá, de erősen üvegházhatású gáz is. Egységnyi metán 21-szer jobban melegíti a klímát, mint ugyanannyi szén-dioxid.
A metán, azonban energiahordozó, lényegében földgáz, így a levegőbe juttatása nemcsak szennyezés de pazarlás is.

  A túrkevei gyógyfürdőt ellátó termálkút, - megfelelő kezelés hiányában - jelentős mennyiségű metánnal szennyezte a légkört. A Túrkeve Városi Önkormányzat projektjének célja, hogy a Túrkevén található termálkút vizéből leválasztott metán kísérőgázt villamos- és hőenergia előállítására használja fel, majd pedig az így előállított energiát értékesítse.
  Úgyszintén cél, hogy a jelenleg is hasznosított termálkút geotermikus, hőenergiáját további építményben is kerüljön hasznosításra, hiszen jelenleg csak a főépület és az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra részeként kerül felhasználásra.
A beruházás nem befolyásolja a fürdő működését, ugyanis sem a vízhozamon, sem pedig a víz kémiai összetételén nem változtat.

  A beruházás révén évente 106 tonnányi metán a légkör helyett gázmotorokba jut, melyek kapcsolt berendezéseken keresztül maximálisan évi 413 MWh-nyi villamos energiát valamint 12 866 GJ hőenergiát fognak termelni.
Az energiatermelés során a metánból a klímát lényegesen kevésbé terhelő kisebb mennyiségű szén-dioxid és víz keletkezik. A helyben fel nem használt villamos-energiát, - kalkulációk szerint 337 MWh-t évente, - a kötelező átvételi rendszerben tervezi az Önkormányzat értékesíteni. A keletkező hőenergia, a termálhővel együtt a tervek szerint a gyógyfürdőt övező létesítmények fűtését és melegvízellátást fogja biztosítani.

A 2012. október 25-én induló beruházás teljes költsége több mint 125 millió forint, melyből 61 millió forintot az Új Széchenyi Terv, KEOP–2009.4.4.0. forrása támogat.
  A projekt révén az üvegház hatású gázok kibocsátása közvetlenül és közvetetten is csökken: évi 106 tonnával kevesebb metán jut a légkörbe, míg a teljes szén-dioxid kibocsátás éves szinten 3.471 tonnával csökken.

További információ:
   Dr. Szabó Zoltán, polgármester Túrkeve - polgarmester@turkeve.hu, 06/56 361 111
   Mátyás László, projektvezetés - matyas.laszlo@envecon.hu, 06/30 984 1564

    A sajtóközlemény letöltése Adobe PDF formátumban

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -