Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

"Közép-Tiszavidék Tisza-szakaszainak megtisztítása a tájsebeket jelentő illegális hulladékoktól” pályázat

  Napjaink egyre nagyobb problémája hazánkban is keletkező lakossági és ipari hulladék kezelése, ártalmatlanítása, elhelyezése. A régi szép időkben ez a probléma fel sem merült, hiszen mindent, ami hulladékká vált újrahasznosítottak, felhasználtak.
  Később elindult a fogyasztói társadalom nagyszerű találmánya, az eldobható csomagolás, az újrahasználhatatlan eszközök, és ezzel folyamatosan nőtt a probléma egészen addig, míg egyre többen fel nem ismerték, hogy a helyzet hamarosan tarthatatlanná válik. Ez az egész társadalomra nehezedő probléma ma már minden színtéren jelentkezik, veszélyezteti vízbázisunkat, kedvezőtlen humán egészségügyi-vonatkozásai vannak, tönkreteszi tájainkat.
   A sokrétű probléma egyik feltűnő jelensége a lakossági és néha ipari hulladékok illegális elhelyezése.

  Ezen problémával nap, mint nap szembesülve a Herman Ottó Természetvédő Kör munkatársai pályázatot készítettek a Vidékfejlesztési Minisztérium "Közép-Tiszavidék Tisza-szakaszainak megtisztítása a tájsebeket jelentő illegális hulladékoktól” program keretében, hogy helyi szinten megpróbáljanak tenni valamit azért, hogy a Tisza menti területek megszabaduljanak a felhalmozott szeméttől.
  Örömmel vettük tudomásul, hogy az önkormányzatok a közmunkaprogram keretében folyamatosan tisztítják meg a falvak, városok környezetét is, ennek ellenére folyamatos problémaként van jelen az illegális hulladéklerakás. Sokszor, sokan kísérleteztek már a lerakók felszámolásával, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek újból és újból keletkeznek, és amint valahol megjelenik a kirakott szemét, az duzzadni fog és hatalmas tájsebeket hoz létre a tájon.

 A pályázat keretében kezelni szeretnénk lehetőségeinkhez mérten ezt a problémát, így több irányból is megpróbálunk a problémához közelíteni. Első lépésként az iskolásoknak tartottunk előadásokat tanóra keretében, majd egy sétával újabb, immár gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek.
  2012 őszén a Kőteleki Petrovay György Katolikus Általános Iskola Szent Gellért Tagintézményében, a Tiszapüspöki Általános Iskolában, a törökszentmiklósi Hunyadi Mátyás Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskolában, valamint a nagykörüi Petrovay György Katolikus Általános Iskolában tartottunk előadásokat.
  Az iskolák diákjai nagy figyelemmel fordultak a probléma felé és mindenképpen sikerként könyvelhetjük el, hogy érdeklődésüket felkeltettünk. Sőt, sok esetben tudtak új információkkal szolgálni a település környékén lévő illegális hulladéklerakókkal kapcsolatban is.
  A szünetekben és a kirándulás alkalmával is folyamatos kérdéseknek volt kitéve az előadó, így bízhatunk abban, hogy az elmondottaknak foganatja lesz a jövőben is. Ezzel együtt felderítettük az illegális hulladéklerakókat és hozzákezdtünk a felszámolásukhoz. A megtisztított hulladéklerakók mellé táblákat helyezünk el, majd a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársaival folyamatosan ellenőrizzük az állapotukat, az újbóli keletkezésük megakadályozása érdekében.

 A környezetkultúra fejlesztéséért, a hulladékproblémával kapcsolatos ismeretek terjesztéséért a települések fesztiváljain, rendezvényein is szeretnénk megjelenni, hogy a felnőtt lakosságnak is át tudjuk adni mindazokat a tapasztalatokat, amelyeket a program kapcsán szereztünk.
  Természetesen jelen közleményünket is szeretnénk felhasználni arra, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét, hiszen a saját érdekük, hogy ne hagyják újból és újból megjelenni ezeket a tájsebeket, mert tisztában kell lenniük azzal, hogy a saját életkörülményeinket, egészségüket veszélyeztetik.

Szász Béla
Herman Ottó Természetvédő Kör

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -