Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

DR. Balogh János hagyatéka a ma emberének

  Vajon mi túrkevei emberek mennyit tudunk az ő életéről, munkásságáról?
Hány háztartásban található meg valamelyik ismeretterjesztő könyve, s mennyien olvastuk ugyan ezeket?
A nagysikerű rádiós illetve televíziós sorozatait ismerjük-e?
Megmutatjuk-e ezeket gyermekeinknek? Tiszta gondolatait, meglátásait, -melyek már a hetvenes években azokra a globális környezeti problémákra figyelmezettek, s napjainkban égető valósággá váltak-, komolyan vesszük-e?
Élete, születésétől a haláláig erkölcsi minta lehetne saját, s gyermekeink életére nézve egyaránt.
Nagyon szeretnénk, ha mi túrkeveiek büszkék lennénk rá, hogy ebből a kis mezővárosból ilyen nagyszerű emberként s világhírű tudósként lépett a nagyvilágba, saját kitartása s szorgalma árán.
Ami minta lehetne fiataljaink szemében is. Akarattal, kitartással szinte bármit el tud érni az ember,
ami az álma. Hisz’ ő már gyerekként is az trópusi utazásokról álmodott, s vágya teljesült.

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület könyvtárában megtalálhatóak a nagyközönségnek szánt olvasmányos művei: a Bioszféra –expedíció, Érdekes szigetek, Haldokló őserdők nyomában, A megsebzett bolygó, illetve az életrajzi témájú Túrkevétől Óceániáig, valamint az útjain készült naplójából szerkesztett Pusztuló őserdők, virágzó sivatagok című munkái, amit szívesen kölcsönzünk az érdeklődőknek.
  Azt szeretnénk, ha minél több helybeli lelkében helyet kapnának az ő gondolatai. Szerencsére még a televízió archívumában az interneten hozzáférhető a világhírű Megsebzett bolygó, illetve A napsugár nyomában című filmsorozata, valamint. A YouTube-on pedig megnézhető az Út a jövőnkbe című 1996-ban készült sorozat, a Duna Televízió műsorából,ahol ő volt az egyik állandó vendég. Még néhány évvel ezelőtt hallgathatóak voltak rádiós műsorai is az interneten: pl. Magnóval a világ körül, Muzsikáló természet: ahol zseniális egyszerűséggel, élvezetesen mutatta be gyerekeknek is a természetet. Sajnos ma már egy rendeletnek köszönhetően nem hozzáférhetőek.
Szerencsére vannak lelkes emberek, akik szellemi hagyatékát őrzik, s nagy segítséget nyújtanak az iránta érdeklődőknek.
Ezért jött létre többek között Dr. Balogh János emlékére egy honlap, ahol gyűjtik életműve minden darabját. Jó lenne, ha minél többen ismernénk munkáit,üzeneteit, s ezáltal utódaink életére is gondolva sokkal-sokkal jobban becsülnénk, s óvnánk a mi kis környezetünket. Gondolatai, élete példaként állna előttünk.


Beklen Alapítvány

 

A Beklen Alapítvány médiamegjelenését a Vidékfejlesztési Minisztérium
2012. évi Zöld Forrás Pályázata támogatja (Pályázati azonosító:**PTKF/1634/2012)

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -