Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Illegális fakivágások

  Mint nagyon sok helyen, a Pásztói-gyepen is nagy problémát jelentenek az illegális fakivágások. A szociális helyzet folyamatos romlása valamint a hatóságok elégtelen fellépése miatt egyre nagyobb veszélybe kerülnek a fasorok.
A Beklen Alapítvány munkatársai szorosabb együttműködést alakítottak ki a helyi szervekkel – szervezetekkel (rendőrség, polgármesteri hivatal, erdészet, magánerdő tulajdonosok) a fakivágások, csonkítások megakadályozása érdekében. Ugyan a probléma alapvetően a szociális helyzetre vezethető vissza, de jelentős természetvédelmi aggályokat is felvet.
Ilyen gond például a kékvércse állomány csökkenése is, hisz a kivágott fasorokban nagyon sok kékvércse fészkel és a terület (főleg a legeltetéses állattartás visszaállítása után) ideális élőhelyet biztosít ezeknek a ritka, veszélyeztetett madaraknak.
  Külön problémaként a fasorok eltűnésével megjelenik az is, hogy nem lesz természetes gát a szélnek és ezzel a terület vízháztartása is megváltozik valamint a talaj eróziója is aktívabbá válik.
Miután ezen a területen találhatóak szántóföldek is, az agrárium szempontjából nagy jelentőséggel bírnak ezek a fasorok.
  Az élőlények oldaláról a gondot az jelenti, hogy a kivágott, legallyazott fák alkalmatlanná válnak a kék vércsék költőhelyének, ezért a társszervezet kollégái a területre figyelemfelhívó táblákat helyeznek el, valamint kihelyezésre került 20 db „D” típusú odú valamint 30 db vércse költőláda is, ahol reményeink szerint hamarosan újabb párok fognak tojást rakni.


Szász Béla
Beklen Alapítvány

 

A Beklen Alapítvány médiamegjelenését a Vidékfejlesztési Minisztérium
2012. évi Zöld Forrás Pályázata támogatja (Pályázati azonosító:**PTKF/1634/2012)

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -