Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

MEGHÍVÓ
Újabb gólyakosár kerül kihelyezésre


A mintegy 5.500 páros hazai fehér gólya állomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat tartóoszlopain költ. Az oszlopfejeken nyugvó fészkek – amellett, hogy áramot fogyasztanak – áramütés-veszélyt jelentenek nem csak a fiókák, de a szülők számára is. Csak Magyarországon minden évben több ezer (!) gólya pusztul el áramütés következtében, nem ritka, hogy egész családok esnek így áldozatul.

A gólyák védelme nem csak érzelmi és természetvédelmi kérdés. Az áramellátás folyamatossága miatt ez a lakosság, az önkormányzatok és az áramszolgáltatók közös érdeke is. Az oszlopfejekre épült fészkek és a szerencsétlenül járt madarak okozta rövidzárlatok gólyakosarak kihelyezésével megelőzhetőek. Ezek oszlopra szerelésével a vezetékektől biztonságos magasságban kínálunk fészkelőhelyet a gólyáknak, illetve segítségükkel a veszélyes fészkek is kiemelhetőek.

Az új fészektartó a madarak és az ott lakók biztonságának figyelembe vételével kerül kihelyezésre egy, a gólyáknak megfelelő, táplálékban gazdag térségben. A cél az oda érkező gólyák számára áramütéstől védett fészekrakó hely biztosítása.

Az újabb gólyakosár kihelyezésének megszervezésében többen is részt vállalnak:
• A kihelyezés megszervezésében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa segédkezett egyeztetve a Biatorbágyi Tájvédő Egyesülettel.

• A fészektartót az MME biztosítja a Nimfea Egyesület BE-NATUR pályázata keretében, amelynek támogatója a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program.

• A konkrét végrehajtó az ELMÜ.


IDŐPONT: 2013. március 12. 11:30
HELYSZÍN: Biatorbágy, Kölcsey Ferenc utca és Szent István utca sarka
PROGRAM:
• A projekt rövid bemutatása
• A kosár darus kocsival történő felhelyezése
• Kérdések & Válaszok

Az eseményre a szerkesztőség munkatársát tisztelttel meghívjuk, tudósítását köszönjük!
A helyszínen felvételek (az emelőkosaras darus kocsiból is), vágóképek és interjúk készítésére lesz lehetőség.


Budapest, 2013. március 7.

További információ:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Lendvai Csaba: 06-20-322-5787

A meghívó letöltése PDF formátumban


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -