Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Meteorológiai világnap: március 23.

  Az 1873-ban alapított Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként Genfben 1950 márciusában alakult meg a Meteorológiai Világszervezet (WMO) az ENSZ intézményeként, amely 1951. áprilisában kezdte meg munkáját.
Másnap életbe lépett a szervezet alapokmánya, melynek emlékére határozták el 1960-ban a meteorológiai világnap megünneplését. A meteorológiai előrejelzésnek egyre nagyobb jelentősége van, hiszen a globális klímaváltozás kapcsán a szélsőséges időjárási tényezők egyre kiszámíthatatlanabbá válnak, holott a mindennapi életünk, a földművelés és számos más tevékenység számára fontos, hogy a munkák tervezéséhez időjárási információkkal bírjon.
Az időjárás változékonysága és a Föld klímájának alakulása egyébként is egyik legfontosabb mutatója az emberi tevékenység, ezen keresztül jól érzékeljük bőrünkön a környezetszennyezés, pusztítás számtalan visszacsatolását a bioszférában.

A Meteorológiai világnap tiszteletére március 23-án délután 13 órától a Fekete István Oktatóközpontnál (Ecsegi u 22. ) létesült meteorológiai állomás ünnepélyes átadása lesz.
A mérőeszközök bemutatásán kívül szó lesz Túrkeve szélsőséges időjárási adatairól, valamint megemlékezünk híres meteorológusunkról Hegyfoky Kabosról.

A bemutató után mindenkit invitálunk gyalogtúrára a Halastavakhoz madármegfigyeléssel 16 óráig.


Beklen Alapítvány

 

 

HEGYFOKY KABOS
plébános, meteorológus

(Ujleszna,1847. július 7.- Túrkeve 1919. február 2.)

 

  „A teológiát Egerben végezte, felszentelése után Fegyverneken, Kunszentmártonban, Jászjákóhalmán, Tardoson és Bánhorvátiban káplán illetve lelkész volt. Túrkevére 1891-ben került, s haláláig,1919-ig itt dolgozott.
Temetésén a református lelkész mondott gyászbeszédet, a város minden lakója ott volt felekezeti különbség nélkül.
A Meteorológiai Társaságnak 1883-tól volt tagja , a legkiválóbb szakemberré képezte magát. A magyar meteorológia tudományának egyik megalapítója. Tagja lett a Magyar Földrajzi Társaságnak, a Természettudományi Társulatnak.1897-ben az Österrische Gesseltschaft für Meteorológie és a Magyar Ornitológiai Központ tiszteletbeli tagjává választotta, Herman Ottó javaslatára. Több, mint 300 cikket írt meteorológiai megfigyeléseivel kapcsolatban, könyveit a Magyar Tudományos Akadémia adta ki.
   Cikkei a korabeli szaklapokban jelentek meg, magyar és német nyelven. Írt továbbá a Túrkevébe is. Meteorológiai tudományos munkásságáért 1917-ben megkapta a Ferenc József rend lovagkeresztje kitüntetést, Vöröskereszt-beli tevékenységéért pedig a Vöröskereszt II. osztályú díszjelvényét, szintén 1917-ben.
Műveinek teljes bibliográfiáját az Időjárás1919 május-júniusi száma közölte. Halálának 60. évfordulóján Túrkeve emlékoszlopot állíttatott a római katolikus templom melletti parkban. 1992-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Meteorológiai Tanszéke és a Magyar Meteorológiai Társaság a túrkevei Önkormányzati Hivatallal közösen kétnapos emlékülést tartott.
  Sírját akkor helyezték át a templom mellé,a róla elnevezett utcában pedig emléktáblát avattak fel.”

(Forrás: Talpalló Piroska: Túrkeve kislexikona, 1996.)

 

Beklen Alapítvány

 

A Beklen Alapítvány médiamegjelenését a Vidékfejlesztési Minisztérium
2012. évi Zöld Forrás Pályázata támogatja (Pályázati azonosító:**PTKF/1634/2012)

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -