Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Szavazás az Európai Parlamentben a Közös Agrárpolitika reformjáról

  Az elmúlt héten, március 13-án az Európai Parlament tagjai plenáris ülésen vettek részt Strasbourgban, melynek során a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szavaztak. Az ülésen a képviselők döntöttek olyan kérdésekben, amelyek nagyban érintik a kis- és nagytermelőket is. Az Európai Parlament olyan döntést hozott, amely éppen csak egy apró lépést tesz az európai földművelés „zöldüléséért”.
  A környezetileg felelős mezőgazdaságot napirendre tűző vitáknak  az ad aktualitást, hogy  egyre határozottabban és egyre szélesebb körben válnak nyilvánvalóvá a nagyüzemi termelés káros hatásai. A szavazás előtt is gazdálkodói és környezetvédelmi érdekvédelmi szerevezetk tiltakoztak Strasbourgban a Parlament előtt. Ez erős jel a nemzetek kormányainak, hogy az adófizetők nem szeretnék, hogy a pénzüket olyan ipari termelési módszerekre fordítsák, amelyek ártanak a környezetnek, végeláthatatlan élelmezési vitákat eredményeznek és ellehetetlenítik a kisvállalkozásokat.
  A megszavazott döntések közt van többek között az a rendelkezés is, hogy a gazdálkodóknak tiszteletben kell tartania az EU törvényeket a támogatások felvételéhez, ám megrövidítették azoknak a törvényeknek a listáját, amelyeket be kell tartani. A képviselők úgy döntöttek, hogy a gazdálkodók az anyagi források 30%-ához a természeti erőforrások uthatnak hozzá, hogy a vadvilágot támogatják. A könyezetvédők azt szerették volna elérni, hogy a farmterületek 10%-a legyen fenntartva a vadvilágnak a támogatásokon keresztül. A parlament tagjai úgy határoztak, hogy ez az arány 3% legyen, fokozatosan emelkedve 5%-ra, esetlegesen végül elérve a 7%-ot.
  A környezetvédők alapvetően elégedetlenek a parlament döntésével – azonban örülnek annak, hogy a képviselők nem szavazták meg azokat a függelékeket, amelyek tovább nehezítették volna a Közös Agrárpolitika úgynevezett „zöldülésére” irányuló terveket. A vélemények között szerepelnek olyanok, amelyek azt is sikernek könyvelik el, hogy ezek a függelékek nem lettek elfogadva, így a jövőben lehetséges, illetve remélhető egy környezetbarátabb irány továbbfejlesztése. Azonban sokan elégedetlenségüket fejezték ki, mondván, hogy ettől a szavazástól a CAP radikális változása volt várható, és abban is reménykedtek, ám ez nem következett be.
A megszavazott KAP reformokat a Föld Barátai (http://www.foeeurope.org/) nemzetközi környezetvédelmi szervezet európai csoportja az alábbi következtetésekre jutott:

  • Az Európai Parlament szavazása elvetette azokat a próbálkozásokat, amelyekkel kimaradtak volna azok az intézkedések, hogy a gazdálkodóknak be kelljen tartani néhány alapvető környezetvédelmi szempontot a támogatások igénybevételéhez.
  • A termőföld és a vízgazdálkodás szempontjából is fontos vetésforgó, amely csökkenti a károsanyag-kibocsátást, hozzájárul a vadállomáy védelméhez, és előnyös a termelők és a környezet számára is, nem került bele a megszavazott csomagba. Ez hozzájárul a monokultúrás gazdaság további terjedéséhez, és növekszik az ezzel járó növényvédő szerek  használata is.
  • A nagygazdaságok továbbra is a támogatások oroszlánrészét fogják kapni, mindeközben a kistermelők küzdenek a fennmaradásért.
  • A fejlődő országokkal szemben továbbra is megmarad az elvárás, hogy olcsó nyersanyaggal lássák el Európát, de közben őket nem védi semmi, hogy az európai piacok feleslege dömpingáron árassza el az ő piacaikat, kiszorítva a saját termelésű áruikat és veszélyeztetve a helyi termelők megélhetését. 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -