Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

KOMPOSZTÁLÁS

  Miért is kellene, hogy aki családi házban lakik, komposztáljon. Szerencsére ez a szó már elég ismert a köztudatban, csak még kevesen élnek vele.
Mivel a konyhában összegyűlő szerves hulladékainkat ma már nem a ház körül élő haszonállataink eszik meg, mivel azok sajnos nagyon kicsi számban élnek velünk, ezért ezek a kukába kerülnek. De miért? Egyrészt az edényeket szennyezi, másrészt sokkal több lesz az elszállítandó, s ártalmatlanítandó hulladék. A fűnyírás végtermékéről, s az őszi lomb összetakarításról, gallyazásról meg már ne is beszéljünk, mekkora térfogatot foglalnak el, ezek az értékes anyagok!

Mire is jó a komposzt? 
Ha minden szerves hulladékot összegyűjtünk, s még tulajdonképpen tárolóedény sem feltétlenül szükséges, csupán egy árnyékos sarkot feláldozunk az udvarunkon, semmi beavatkozás nélkül is elbomlanak ezek az anyagok, s kitűnő tápanyag utánpótlást érhetünk el vele dísznövényeinken, vagy akár szobanövényeinken is, ha nincs veteményesünk.
Viszont, ha egy kicsit gyorsítani szeretnénk az érést, érdemes szakszerűbben végezni ezt. A gallyak kitűnő szolgálatot tehetnek az alján a halomnak, s közé is rétegezve, a levegőzést segítve. Ha egy kis földet és istállótrágyát is keverünk a felhalmozott anyagokhoz, egyrészt gyorsítjuk az érést, másrészt egy gazdagabb végtermékhez jutunk. S ha még időnként ezt meg is forgatjuk, viszonylag hamar egy kellemes földillatú, fekete, talajszerű csodálatos anyagot kapunk, ami tökéletes tápanyag utánpótlást fog biztosítani növényeinknek.

 Arra érdemes még odafigyelni, hogy kellő nedvesség legyen mindig a halomban, mert a lebomlás csak így zajlik.
A kiszáradás elkerülésére érdemes árnyékos helyre tenni, s akár takarni is, hogy ne kelljen locsolni.
Hány legyet is ütünk egy csapásra?

  • Nem lesz kellemetlen illatú a kukánk
  • Kevesebb hulladék kerül edényünkbe
  • Ezt nem kell utaztatni (üzemanyaggal takarékoskodunk)
  • Nem kell ártalmatlanítani
  • Kevesebb energiát használnak el
  • Nem szennyezzük az égetésével a légkört
  • EGÉSZSÉGES TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁS NÖVÉNYEINKNEK!

Remélem ennyi érv elég ahhoz, hogy mindenki elgondolkozzon, ezután is a kukába rakja-e szerves hulladékait?

Beklen Alapítvány

 

A Beklen Alapítvány médiamegjelenését a Vidékfejlesztési Minisztérium
2012. évi Zöld Forrás Pályázata támogatja (Pályázati azonosító:**PTKF/1634/2012)

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -