Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Kenuval a tisztább Tisza-tóért

  „Negatív hulladék kibocsátású” vízitúráját a korábbi magas vízállás miatt május 1-re halasztotta a Békatutaj Egyesület.

 A Föld Napja alkalmából megrendezett esemény célja a Tisza-tó tisztábbá varázsolása, és a környezettudatosság növelése. Sajnos szemét mindig, mindenhol akad, és – bár sokan dolgoznak a tó tisztán tartásért – Magyarország egyik legjelentősebb ökoturisztikai célpontja, a Tisza-tó sem kivétel ez alól. Az elmúlt hetek áradása idén is sok szemetet hozott le a Tisza felsőbb vízgyűjtő területéről, amik ilyenkor árvíz idején az öblítő csatornákon keresztül a Tisza-tavat is szennyezik.
Tavasszal ráadásul a növényzet sem borít jótékony fátylat a hulladékra, így a szemet is jobban szúrja.

 Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ez a mondat lett mára a Föld napja mottója. Világszerte rendeznek április 22-én programokat, rendezvénysorozatokat a környezetvédelem jegyében.
Az egri székhelyű, poroszlói bázissal rendelkező Békatutaj Egyesület programnaptárában második éve szerepel a környezetvédelmi akció. Idén a magas vízállás miatt május 1-jére halasztották a szemétgyűjtő kenutúrát. „Mindenkinek a saját eszközeit felhasználva kell törekednie, hogy Földünk egy élhetőbb hely legyen.

 "Mi elsősorban kenus ökotúrákat szervezünk, így adja magát, hogy kenuval vágjunk neki a sok helyen szokásos Föld Napja alkalmából tartott takarításnak.” – mondta el Hajdú Dániel a Békatutaj Egyesület elnöke. „Kenuval ráadásul olyan nehezebben megközelíthető helyekről, nádasokból, szűk csatornákból is tudunk szemetet gyűjteni, ahova más eszközzel nem igazán lehet eljutni. A Tisza-tó egy mesés vízi paradicsom, de szemléletváltozásra és rengeteg munkára van szükség, hogy az is maradhasson” – tette hozzá.
  A főként vízitúrák szervezésével foglalkozó, lelkes fiatalokból álló egyesület szeretettel vár mindenkit, aki segíteni szeretne. Kenu akad bőven, túravezetők is nagy számban lesznek jelen, így az sem lehet akadály, ha valaki még sosem ült kenuban.
Az egyesület a tavalyi 1%-os SZJA bevételeiből ezúttal az aktivisták útiköltségét is finanszírozza.

Részletek a Békatutaj Egyesület honlapján

 

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -