Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Éljen a Nappal!

Éljen a Nappal!  Május 5. és 12. között idén is arra ösztönzik az önkormányzati,
a magán és a civil szektort, hogy szervezzenek napenergiát népszerűsítő rendezvényeket. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának célja, hogy egy hét alatt több tucat akcióra, előadásra, bemutatóra kerüljön sor, így buzdítva egyre több embert a napenergia, mint kimeríthetetlen energiaforrás használatára.

 Miért fontos felhívni a figyelmet a napenergiára? Mert ezt az energiaforrást jelenleg alig használjuk ki, pedig kétségtelenül számos kedvező tényező szól alkalmazása mellett: mindenki számára könnyen elérhető, tiszta, környezetkímélő energiaforrás. Még sok millió évig rendelkezésre fog állni. Kíméli a nyersanyagkészleteket, kedvezően hat a helyi gazdaságra. Nem kell szállítani, hozzájutásához nem kell költséges közműhálózat, az átalakítási, felhasználási költségei minimálisak.

  Jelenleg Magyarország teljes energia felhasználásának 8,1 %-át adják a megújulók, de ennek csak 0,3 %-át adja a napenergia használat (0,026 %-a az összes felhasznált energiának).
Pedig visszafogott számítások szerint a teljes energiafogyasztásunk 10%-át fedezhetné a napenergia 2040-re. (forrás és háttértanulmány>>>)

 Éljen a Nappal!

A European Solar Days nemzetközi kampány nem szab kereteket: bármilyen rendezvény, esemény megszervezésre sor kerülhet, amely megfelel a kampány célkitűzésének. Egyértelmű ugyanis, hogy a napenergia hasznosítással kapcsolatos ismeretek hiánya jelenti a legnagyobb akadályt az érdeklődők számára. Éppen ezért elsősorban ismereteket nyújtó szemléletformáló programok alkotják a gerincét a kampánynak, mely révén az átlagemberekhez közelebb „hozzák a Napot” azaz napenergia hasznosításról szóló információkat. Sokan nem tudják még, hogyan nyerhető energia a napcellák, napkollektorok, légkollektorok révén. S, ha választani lehet, vajon a sík, a vákuumcsöves, vagy a tartály kollektor a megfelelő?

Azonban a környezeti tanácsadók buzdítására technológiák, pályázati lehetőségek mellett a háztartásban már könnyebben és olcsóbban elérhető eszközök, játékok bemutatására, kreatív kézműves foglalkozásokra is lesz példa, legalábbis ez derül ki a www.naposnapok.hu honlap rendezvényregisztrációjából:

  A kampány megnyitójaként a KÖTHÁLÓ a Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesülete segítségével egy nagy méretű,  működő napkollektoros rendszert épít fel Óbudán a Római-parton. A bioenergieteam.eu Tolnán nyílt napot  tart a nagyközönség számára, iskolásoknak és ovisoknak. Napkollektoros rendszert tapinthatnak működés közben és a szülőknek segítenek a megtérülési számításban. Az Aranygombos Egyesület Telkibányán napösvényt épít . Az Ökoszolgálat Alapítvány iskolásoknak tart előadást Budapesten. Szintén a fővárosban a Kós Károly általános iskola felsősei rendhagyó fizikaóra keretében ismerkedhetnek a napenergiával. A békési Fürkész Óvodába járó gyerekek tanulmányi kiránduláson ismerkedhetnek az életet adó Nappal. A pécsi Mosolymanó Egyesület napenergiás filmeket vetít és napos játszóházat szervez. A debreceni Huszár Gál Iskola napenergiás témanapot tart.
A téti Kisfaludi Károly Művelődési Központ napos totóval méri fel az érdeklődők ismereteit. A fővárosi Bókay Árpád Általános Iskolában bemutatják, hogyan lehet a kerti zuhany vizét nappal melegíteni. A solti Petőfitelep Jövője Egyesület családi napközijét mutatja be, ahol a nap melegíti a vizet. Leányfalu Önkormányzata nyílt napot tart több napenergiás cég meghívásával. A székesfehérvári Gaja Környezetvédő Egyesület tanácsadó napot tart a napenergia használatáról. Az Életfa Környezetvédő Szövetség iskolásoknak napenergiás akadályversenyt rendez Egerben és tanácsadó napot Füzesabonyban. A szintén egri Csodák-Csodája Alapítvány napenergiás aszalót mutat be gourmanoknak. Népszerűsítsük együtt a napenergia előnyeit! Amennyiben szeretnék mások is népszerűsíteni a napenergiát, csatlakozhat hozzánk és a Napos Napok kampánysorozatunkhoz, amely 2013. május 5-12 között kerül megrendezésre. Nincs más dolga, mint megtervezni és megszervezni a kívánt eseményt és regisztrálni honlapunkon: www.naposnapok.hu

  A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata többféle módon is támogatja a helyi eseményeket.
A szervezőknek idén is a rendezvény logójával ellátott kampányeszközöket biztosítunk (plakátok, leporellók, pólók, lufik, vászonszatyrok).
A kampánnyal kapcsolatos kérdéseivel, észrevételeivel keresse koordinátorunkat: Lenkei Péter, 06 20 3565-990, naposnapok@kothalo.hu

SAJTÓANYAG "Éljen a Nappal!" Napos Napok kampány Magyarországon – 2013. május 5-12.

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -