Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A fehér gólya védelme a Hajdúságban

A BE-NATUR program keretében a Hajdúságban is számos gyakorlati természetvédelmi beavatkozásra került sor a gólyák védelmében. Ezeket is bemutatja a most elkészült kisfilm, amelyben többek között megtekinthetjük a 2013. márciusi havazásban fészkükön fagyoskodó gólyákat, gólyakosár-fonási ismeretekre is szert tehetünk és betekinthetünk a hortobágyi Madárkórház gólyamentő tevékenységébe is:

 

Partnerszervezetünk, a hajdúböszörményi Zöld Kör a Be-Natur program keretében a kiválasztott modellterületen, a hajdúsági kistérségben az alábbi gólyavédelmi intézkedéseket végezte el:

Gólyakosarak kihelyezése
A Zöld Kör önkéntesei és az E.ON szakembereinek segítségével összesen 5 kosarat helyeztek ki: Hajdúviden, Hajdúböszörmény belterületén, két magasítót (gólyakosarat) a Hajdúdorog közigazgatási területének határában, a Czakó-tó közelében, egyet pedig Hajdúviden a Vasút utcán.

Meglévő fészkelőhelyek állapotának felmérése
A kistérség hajdúdorogi és hajdúböszörményi területein összesen 35 db fészeknek és/vagy fészekmagasítónak történt meg a felmérése. A felmérés során a Zöld Kör munkatársai felvették a fészekmagasítókat és fészkeket jellemző tulajdonságokat (többek kööztt a fészektartók típusát, állapotát, kihelyezésének évét, pontos földrajzi helyét és fotóját).

Kommunikáció, szemléletformálás, környezeti nevelés
„A fehér gólya védelméért a Hajdúságban” című kisfilm 20 perc terjedelemben, a projekt lényegét, a fehér gólya védelmét mutatja be full HD minőségben.

A projekthez kapcsolódó kommunikációs és szemléletformálási kampányban tabló, poszterek és könyvjelzők is készültek, valamint sor került több iskolai és óvodai előadásra, sajtótájékoztatóra és tévés megjelenésre is.

A hajdúsági gólyavédelmi modellprogramról további információ az alábbi linken található:
http://www.zoldkor.net/site/golya/index.html

 

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -