Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Műfészek kihelyezés a Fekete István Oktatóközpont területén

A hét folyamán munkatársaink abban a reményben helyeztek el egy műfészket a Fekete István Oktatóközpont területén, hogy az majd tavasszal egy gólyapár potenciális fészkelőhelyéül fog szolgálni.

 Eme tevékenységünk modellértékű és kísérleti jellegű, kutatási, adatgyűjtési és monitorozási célokat is szolgál. A műfészek kihelyezés által lehetőségünk nyílik a gólyák életmódjának tanulmányozására. A gólyafészkek tipikus szemléltető példái az olyan, populációk között létrejövő kapcsolatoknak, mint pl. a kommenzalizmus (magyarul asztalközösség), mely az egyik fél számára előnyös, a másik számára közömbös. Erre nagyon jó példa a gólyák és a fészkeikbe telepedő verebek kapcsolata, amikor is a gólyafészekbe telepedő verebek kedvező táplálkozási lehetőségekhez jutnak a gólyafészek oldalán, anélkül, hogy a gólyák életét ezzel befolyásolnák.
  A műfészek kihelyezéssel a szemléletformálást is szeretnénk segíteni: magaslesünk segítségével látogatóinknak is lehetőségük nyílik közelebbről megismerni ezeket a pompás madarakat.

  A következő linken további információkhoz juthatnak a témával kapcsolatban:
http://www.nimfea.hu/be-natur/feszekmagasitok.htm

 A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fészekfonási videója pedig itt tekinthető meg: http://www.youtube.com/watch?v=lIVCFfYCafI

 

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -