Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Be-Natur találkozó a Duna-deltában

 A Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program által támogatott Be-Natur projekt egyik román partnerszervezete adott otthont a projekt soron következő szakmai és koordinációs találkozójának. A Duna-delta Nemzeti Kutató-Fejlesztő Intézet munkatársai a “Duna-delta fővárosában”, Tulceában fogadták a hét országból érkező résztvevőket.

  A találkozó célja a projekt eddigi eredményeinek áttekintése volt. Május végén ér véget a Be-Natur projekt utolsó előtti időszaka, ami a 2011-es projektindulás kezdeti nehézségei után feszített tempójú munkát kívánt minden résztvevőtől, hogy a korábban felhalmozódott késedelmeket sikerüljön behozni. Ezt a kitűzött célt a legtöbb partner fegyelmezett, összehangolt erőfeszítései révén talán sikerült megvalósítani, a projektben erre az időszakra vállalt szakmai feladatok jó részét sikeresen elvégeztük.

  A projekt szakmai eredménye a Natura 2000 hálózat keretében védett 3 fajra (fehér gólya, hagymaburok és kis kárókatona) és 3 élőhelyre (édesvízi élőhelyek és erdők, tengerparti és szárazföldi dűnék, illetve dagadólápok, átmeneti lápok és rétlápok)  és kidolgozott nemzetközi közös kezelési tervek elkészülése, valamint a transznacionális monitoring eszközrendszer kidolgozása (ezekről további információt itt találhat: http://www.nimfea.hu/be-natur/strategia.htm). A tulceai találkozó keretében a partnerek áttekintették az egyes munakcsoportok által eddig elvégzett munkát és véglegesítették a még hiányzó részleteket.

  A fenti stratégiák alapján pedig az egyes partnerszervezetek gyakorlati természetvédelmi beavatkozásokat végeznek. Ezek igen sokrétűek és sokféle megközelítést használnak, hiszen az egyes élőhelyek konkrét körülményei más-más intézkedéseket igényelnek vagy tesznek lehetővé. Vannak országok, ahol az elsődleges feladat az élőhely-térképezés, a terület kezelési tervének elkészítése vagy a közvélemény érzékenyítése a természetvédelmi kérdések iránt (az ilyen jellegű tevékenységeket közvetett beavatkozásoknak nevezi a projekt), és vannak olyan területek, ahol ún. közvetlen beavatkozások történnek, mint például az adriai tok visszatelepítése az olaszországi Reno folyó torkolatvidékére, legeltetéses állattartás a lápok természetvédelmi célú kezelése érdekében, fészekmagasítók kihelyezése a gólyafészkek védelme érdekében vagy éppen gólyarehabilitációs állomás üzemeltetése (a program keretében a Nimfea elsősorban a fehér gólya védelmével foglalkozott, erről itt olvashat bővebben: http://www.nimfea.hu/be-natur/beavatkozasok.htm).

  A mostani találkozó alkalmat adott arra, hogy minden partner beszámoljon az eddig elért eredményeiről, az általa végrehajtott vagy tervezett beavatkozásokról. A nemzetközi tapasztalatcsere, a szakmai kapcsolatok erősítése mindig fontos eleme az ilyen típusú nemzetközi projekteknek, és a személyes találkozók során mindig sok jó ötlet merül fel, amelyek a jövőbeli együttműködés alapját szolgálják majd. Az információátadás helyszíne nem kizárólag a tárgyalóterem volt, hanem a tulceai múzeumban és akváriumban, illetve a Duna-deltában tett hajós kirándulás is segítette a nemzetközi csapatépítést.

Az alábbiakban az utazás során készült fényképek nyújtanak betekintést a találkozó hangulatába:

   

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -