Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Jogsértési eljárás indult a farkasvadászat miatt

  Az Európai Bizottság a múlt héten tájékoztatta egyesületünket, hogy 2013. május 30-i döntése értelmében jogsértési eljárást kezdeményez a Szlovák Köztársaság ellen az ott folyó farkasvadászat miatt.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége (Föld Barátai Magyarország) még 2011-ben nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz, amelyben kifogásoltuk a szlovákiai farkasvadászat gyakorlatát (a beadvány itt olvasható http://www.nimfea.hu/aktualis/111116.htm).

  A Bizottsághoz ebben az ügyben több megkeresés is érkezett a szomszédos országokból, civil szervezetektől és Európai Parlamenti képviselőktől egyaránt, hiszen a Szlovákiában 1975 és 2007 között évente átlagosan kilőtt 88 farkas a Kárpátok teljes farkasállományának 20%-a. Ily módon a lengyel, cseh, szlovák és magyar populáció nagyságát is érinti az a tény, hogy a szlovák kormány évente 150 farkas kilövését engedélyezi. Igaz, hogy Szlovákia derogációt kapott, amelynek értelmében lehetőségük van bizonyos mértékű farkasvadászat engedélyezésére, de nem állnak rendelkezésre megbízható adatok a farkasok számáról, és semmilyen monitoringtevékenység nem folyik, amellyel nyomon lehetne követni, hogy milyen mértékű vadászatot bír el az adott populáció.

  Ezen felül problémát jelent az is, hogy a kilövés rendre meghaladja az engedélyezett vadászati kvótát: a 2010/2011. téli szezonban a szabályosan kilőtt farkasok száma 159 volt, annak ellenére, hogy az illetékes szlovák minisztérium által meghatározott érték 150 volt.
Ez a gyakorlat kérdéseket vet fel annak kapcsán, hogy Szlovákia betartja-e az élőhelyvédelmi irányelvben foglaltakat a farkasok védelme érdekében.

Az Európai Bizottság határozata értelmében először írásbeli kérdéssel fordulnak a szlovák kormányhoz az ügyben, majd a válasz függvényében döntenek a további lépések szükségességéről.

Szürkefarkas (Canis lupus) - kép: Wikipedia

kép forrása: Wikipedia

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -