Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Meghívó

Túrkevei aratóünnep a Lógó-kertben 2013. július 21-én

  Júliust régebben nálunk Szent Jakab havának is hívtak, a székelynaptár szerint: Áldás hava. Július mindenképpen összekapcsolódik az aratással, hiszen ez a legfontosabb kenyérgabonák aratási hónapja.

  A kenyérgabona betakarításának a sikerét számos hiedelemmel es szokással igyekeztek biztostítani a régi emberek, melyek gyakran vallásos jellegű szertartásokkal is összekapcsolódtak. A munkát fohászkodassal, imadsággal, kalapemeléssel kezdték. A föld szélén letérdeltek, keresztet vetettek. Az eszközöket a templom falához tették, a pap megszentelte.
Volt, ahol nagy jelentőséget tulajdonítottak az első kévének, az elsőkent learatott búzaszálaknak. Ebből a baromfinak adtak egészség- és termékenységvarázsló céllal. Betegségelhárító szerepe is volt, pédául az arató a derekára kötötte,hogy majd ne fájjon.Az aratókat elsőként meglátogató gazdát vagy családtagját a learatott gabona szalmájával megkötözték, s csak akkor engedték szabadon, ha borral vagy pénzzel kiváltotta magát.

  Az Alsó-Berettyó-melléki Tájgazdalkodási és Vidékfejlesztési Kft. mint a Túrkevei Tájrehabilitációs Program megvalósítója ezen aratási hagyományok felelevenítése céljából kívánta Túrkevén felidézni az egykori aratások hangulatát, azok hagyományait.
  2013.július 21-én a túrkevei Lógó-kertben (Keletújvárosból a hímesdi út felé tartó földútról az első földút balra) tartja szerény rendezvényét, amelyre minden erdeklődőt szeretettel vár!

Programok:

  9.00 Felvonulás a LÓGÓ-kerti aratótáblához, indulás a Fekete István Oktatóközpont elől.
10.00 Hagyományos kézi arató verseny kezdete „Kisbandák”részvételével
10.00-13.00 TÁNCHÁZ

Fellépnek még:
- Aprók tánca (túrkevei óvodások)
- Vadvirág Népdalkör
- Madarász Károly Népdalkör
- Egres Kis Lajos Néptánc csoport

13.00 Aratóétel kóstoló (aratóleves,aratópogácsa)
          Aratópogácsa verseny
14.00 Zabhegyezők népi ügyességi játékok
          ­tarlón futás ,kannahordás,köcsögtörés,kötélhúzás,
          Gyerekeknek: kitűző fonás
15.00 Eredményhirdetés
15.30 Aratókoszorú készítés,

Zárás:ameddig  jól érezzük magunkat!

Várjuk „kisbandák” (1kaszás,1marokverő,1kötélvető) és Aratópogácsa készítők jelentkezését!

Tel:70/3882077

 

 

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -