Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Fekete István Oktatóközpont infrastrukturális feltételeinek fejlesztése

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretében meghirdetett ÉAOP-5.1.3-11 – A régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése című konstrukció támogatásával című felhívásra 2011. augusztusában pályázatot nyújtott be.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012. április 16-án kelt támogató levelében értesítette a Nimfea Egyesületet arról, hogy fejlesztési projektjét 28.605.630 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

 A pályázat lebonyolításával a túrkevei Erdőszél u. 1. sz. alatt található Fekete István Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont, környezeti nevelési bázis és civil szolgáltató központ, környezeti tanácsadó iroda szakmai-, fenntarthatóság pedagógiájának eredményes végzése érdekében tett infrastrukturális fejlesztése, műszaki állapotának rekonstrukciója és a jobb látogathatóság érdekében végzett infrastrukturális beruházások történtek meg a közelmúltban.
A pályázat keretében az egyesületnek lehetősége nyílt részben az oktatóközpont felújítására, akadálymentesítésére, a korábbi belvizes időszak miatt megrongálódott falszakaszok salétrommentesítésére, illetve ezt megelőzendően az épület körül dréncsövezés kialakításával a bel- és talajvíz elvezetésére.

 A pályázat több eleme konkrét beruházások megvalósítását tette lehetővé, így egy úgynevezett mezítlábas tanösvény kialakítására nyílt lehetőség, aminek a segítségével több mint 400 méter hosszan, egy kb. 30 méteres hídon át biztosít lehetőséget az erdő megtekintésére, olyan formában, hogy 15 méterenként különböző anyagokon járhatunk ezzel is információhoz jutva a különböző anyagokról.
A természetfigyelő infrastruktúra első és kiemelt jelentőségű eleme egy magasles megépítése. A nemzeti parkok gyakorlatát figyelembe véve egy nagyméretű, robusztus természetfigyelő kialakítása valósult meg az intézménynek otthont adó erdő szélében.

 Részben az ifjúsági igényeknek is megfelelve, részben ökoturisztikai piaci változásokra reagálva egy fölbe ásott természetfotó leshely egy madáritatóval került kialakításra. Ez egy egyszerűbb kivitelű kis leshelyet jelent, ahonnan a madáritató vendégeinek fotózására nyílik mód azok zavarása nélkül.

 A képzőművészeti alkotásokhoz hasonlóan az oktatóközpont egy különálló részén került kialakításra a tanösvény rendszer azon része, ahol egy táblarendszeren, két nyelven (magyar/angol), excint kiállítást mutatunk be. A tanösvény kialakítása, fejlesztése kapcsán az oktatóközpont helyszínének (hivatalos nevén: Városkerti Véderdő) élővilágának bemutatására nyílt lehetőség tanösvénytáblák elkészítésével.
Két dioráma elkészítésére is nyílt lehetőség. A diorámák olyan életszerűen kialakított mesterséges sarkok, amelyek preparátumokkal és más tartósítási eljárásokkal, realista háttérfestéssel mutatnak be egy-egy élőhelyet.
Mindezen fejlesztések mellett a pályázatnak még számtalan eleme biztosította, hogy az elkövetkező időszakban szakmailag és minőségileg is emelkedjen az oktatóközpont színvonala.

Bővebb információ:

Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Cím: 5420 Túrkeve, Erdőszél u. 1.
Telefon: +36 (56) 361-505
E-mail: info@nimfea.hu
www.nimfea.hu
www.ujszechenyiterv.gov.hu

 

 

A sajtóközlemény letöltése PDF formátumban

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -