Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Komplex egészségmegőrző programok a Fekete István Oktatóközpontban

 Az egészséges életmód igénye mind gyakrabban jelentkezik a társadalmunkban, miközben a fejlődő orvostudomány eredményeinek következtében az átlagosan várható élettartam folyamatosan növekszik. Ennek a látszólagos kettőségnek az az oka, hogy a felgyorsult életvitelünk egyre kevesebb lehetőséget ad a szervezetünk regenerálódásához és az egészségünk megőrzéséhez. Manapság mind gyakrabban hallunk olyan fogalmakat, amelyek korábban nem fordultak elő, ilyen például a civilizációs betegség is.

  A civilizációs betegségek kialakulását a modern, rohanó, városi életmód okozza, amely tulajdonképpen egy mozgásszegény, stresszes, szegényes étrendű és káros szokásokkal terhes életvitel. Ezt tetézik még olyan környezeti ártalmak is, mint például a légszennyezettség. Így kénytelenek lettünk megtanulni együttélni a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel, az elhízással, az alvászavarokkal vagy más újkeletű civilizációs betegségekkel, mert ezek ma már szinte minden családban előfordulnak.

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület céljai közzé tartozik többek között az emberi életminőség javítása illetve az egészséges életmód és a hozzá kapcsolódó szemléletformáló tevékenységek is. Az egyesület egyik legújabb projektje a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1261 azonosítójú pályázat keretében zajlik le. A programok az egészséges életmód terjesztésében és elsajátításában nagy szerepet játszanak, és a fiatalok életmódjára pozitív hatással lesznek. Ezt a célt négy területen szeretnénk megvalósítani. Ezek a dohányzás megelőzés és a dohányzásról való leszokás, a stressz kezelő, lelki egészség megőrzésére irányuló egészségfejlesztés, az egészséges táplálkozás népszerűsítése és a rendszeres testmozgást elősegítő szabadidős programok.

 Az egészséges életmód négy témakörét a program időtartama alatt 2013 szeptembertől 2014 augusztusáig számtalan rendezvénnyel népszerűsítjük: - biciklitúrák a Túrkeve és térségében, - az egészséges táplálkozás és egészséges életmód témakörében rendezett egészséghét, - általános egészségnap, - az oktatóközpont vendégei körében végzett egészségügyi állapotfelmérés, - előadássorozatok az egészséges életmódot érintő témakörben, - gyakorlati oktatás a dohányzás káros hatásairól, - szakértő által a különböző célcsoportokra kidolgozott egészségterv, - az egészséges életmóddal kapcsolatos kiállítás az oktatóközpontban, - sportfoglalkozás számos szabadidő sportág népszerűsítésével, - környező területekre szervezett túrák.

 A rendezvénysorozat központjául a nemrégiben megújult Fekete István Oktatóközpont szolgál, amely a természet lágy ölén a Városkerti Véderdőben található, ez a helyszín választás egyértelmű célja, hogy kiszakítsuk az embereket a mindennapi környezetükből, hogy a természet közelében végzett tevékenységek sokkal vonzóbak legyenek.

  A tervezett programjainkkal szeretnénk a lakosság számára az egészséges életvitel folytatására alapvető ismeretanyagot illetve a rendszeres mozgáshoz lehetőséget biztosítani.

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -