Sikeres a helyi termék-képzés
A Herman Ottó Természetvédő Kör szervezésében 2013 októberétől Helyi termék-képzés zajlik a LEADER-program támogatásával.
A képzésen 15 hallgató vesz részt, akik a 120 órás oktatás keretében megismerkedhetnek a helyi termékek lokális gazdaságban betöltött szerepével, előállításuk folyamataival és értékesítésük lehetőségeivel.
A nyolc héten át hétvégi napokon lebonyolított oktatási program során az elméleti ismereteket a témában jártas szakemberektől sajátíthatják el a hallgatók, míg a gyakorlati tapasztalat megszerzését tanulmányi kirándulások segítik.
Az elmúlt hetekben a résztvevők többek között Szabadkai Andreától, a SZÖVET elnökségi tagjától hallhattak a helyi termékek jelentőségéről, a meglévő adottságoknak és hagyományoknak a helyi termék-kínálat kialakításában betöltött szerepéről. Koroknai Béla, a FATOSZ alelnöke előadásában a vidéki turizmus rendszeréről, jellemzőiről és trendjeiről, valamint a falusi turizmus és helyi termék kapcsolatáról tartott előadást.
A hallgatók Nagykörűben a kecsketej-feldolgozás, a hagyományos sajtkészítés technikáival ismerkedtek meg, emellett a kézműves helyi termékek értékesítésének gyakorlatába is bepillanthattak. A helyi sajátosságok, hagyományok, helyi termékek vidéki turizmusban való megjelenésére mutatott jó példát a bárándi Koroknai Portán tett látogatás, ahol a képzés hallgatói maguk is aktív közreműködőként vettek részt a falusi vendéglátásban fontos szerepet játszó helyi élelmiszer-készítés folyamataiban.