Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

BE-NATUR záró konferencia, 2013. szept. 4-6 Carovigno

 Szeptember elején a dél-olaszországi Carovignoban került megrendezésre a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program (SEE) keretén beül támogatott és a Natura 2000 hálózat keretébe tartozó területek és fajok kezelésének javítását célzó nemzetköz együttműködési program, a BE-NATUR projekt záró szakmai és koordinációs találkozójára. Igaz a projekt 2013. január végével zárul, koordinációs és szakmai szempontból indokoltabb volt a találkozót a program utolsó periódusának félidejére időzíteni.

 A háromnapos esemény a projekt dél-olaszországi partnere, a Torre Guaceto nemzeti és regionális park kezelésével foglalkozó intézet szervezésében került megrendezésre és a megbeszélések helyszínének Carovigno városának középkori vára adott otthont. A találkozó mind a 11 partnerszervezet részvételével zajlott.

 A rendezvény második napján a találkozó résztvevői az ugyancsak a projekt keretein belül szervezett nemzetközi konferencián vettek részt Bariban, ahol a projekt eredményei közül bemutatásra kerültek a Natura 2000 hálózatot érintő átfogó helyzetértékelés, a nemzetközi közös kezelési tervek, valamint a transznacionális monitoring eszközrendszer is. A konferencián az említett eredményeken kívül bemutatásra kerültek még délkelet-európai, többségében olaszországi, a Natura2000 területeket alkalmazott példaértékűnek tekinthető gyakorlati területkezelések.

 A harmadik nap délutánján terepi program keretében a partnerek és szakértőik számára bemutatásra kerültek a vendéglátó Torre Guaceto szervezet által kezel területek és az azokon zajló gyakorlati természetvédelmi tevékenységek. A résztvevők maguk is tapasztalhatták a területeken felmerülő leggyakoribb természetvédelmi problémákat és a megoldásukra alkalmazott intézkedéseket és azok sikerességét.

 Mivel a legtöbb partner a szakmai feladatainak jelentős részét a találkozó idejére már befejezte, így a találkozón összegzésre kerülhettek a pályázat keretein belül lezajlott szakmai intézkedések eredményei. Egyeztetések zajlottak továbbá a projekt keretein belül 2013 novemberében Brüsszelbe szervezett workshopról is, melynek célja, hogy döntéshozók számára is kihangsúlyozásra kerüljenek a Natura2000 hálózatok megfelelő kezeléséhez nélkülözhetetlen intézkedésekhez szükséges, megfelelő szabályozási háttér és a pénzügyi források hiányosságai. A találkozón egyeztetések zajlottak még a partnerek közötti jövőbeli együttműködések lehetőségeiről is.

 

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -