Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Élménydús hétvégén vannak túl a helyi termék-képzés résztvevői

  November 15-én az oktatás keretében Dr. Széphalmi Éva tartott előadást „A helyi termék-előállítás élelmiszerbiztonsági szabályozása” címmel a helyi termékekhez kötődő állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági, élelmiszerhigiéniai előírásokról. Tájékoztatását Dr. Barancsi Ágnes a HACCP-rendszerről szóló ismeretekkel egészítette ki.

  Igazán különleges volt 16-án Csendesné Dolinay Margit, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje tagjának előadása, aki a minőségi, hagyományos élelmiszerek eredetének, különleges tulajdonságainak megőrzésére és védelmére született Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program jelentőségével, a HÍR-védjegy megszerzésének folyamatával ismertette meg a hallgatókat. Az előadáson megismerhettük az Alföld legjelentősebb tájjellegű termékeit is – például a tepertős pogácsát, az orosházi banánt, a lakodalmas kulcsos kalácsot, a szegedi vágottat, a paprikás kiflit -, melyeket a résztvevők meg is kóstolhattak. 

 A hagyományos készítési módok bemutatása során a császárzsemle, a kifli, a perec, a fonott kalács kézi előállítása aratott nagy sikert a hallgatók körében.
Vasárnap egy mezőtúri kézműves családi vállalkozás, a Búsi Fazekas Manufaktúra tevékenységével és termékeivel ismerkedtek meg a résztvevők. Búsi József, Búsi Józsefné és Búsi Péter szívélyes kalauzolásával bepillantást nyerhettek a kerámiagyártás – az agyagmegmunkálás, korongozás, díszítés, mázolás, égetés – folyamataiba, valamint a termékmarketing és –értékesítés gyakorlatába is.

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -