Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Téli madáretetés

  Az igazi téli hideggel kezdődik a madáretetési szezon, ami eltart egészen a tavaszi fagyok végéig. Udvarra, kertbe, teraszra, vagy akár az ablakpárkányra kitett eleséggel sokat segíthetünk a téli táplálékszűke alatt, és közben meg is figyelhetjük a madarakat.

 Hogyan kezdjünk neki?
Madáretető szinte bármiből lehet, egy régi tálca, műanyagpalack, tejesdoboz vagy konzervdoboz is felhasználható - a madáretető elkészítésébe, feldíszítésébe a gyerekeket is bevonhatjuk, biztosan örömmel figyelik majd, hogy milyen madárvendégek keresik majd fel az együtt barkácsolt etetőt. Persze lehet venni kész etetőt is (http://madardaloskert.hu/467-madáretetők), de kitehetjük egészben a napraforgófejeket, vagy ha szalonnabőrt és néhány almát szúrunk az ágakra, az is el fog fogyni előbb-utóbb.

Cinkegolyót vagy madárkalácsot is készíthetünk, például ha egyharmad arányban disznózsírt vagy mogyoróvajat összekeverünk kétharmadnyi magkeverékkel. Ezt formába nyomodhatjuk, és ha pár órára hűtőbe tesszük, utána a formából kivéve máris kirakhatjuk a madaraknak. A zsíros masszát közvetlenül a "kínálótálba", mondjuk egy fél kókuszdióba vagy tökhéjba is tölthetjük, amit aztán kiakaszthatunk egy fára.

 

Mit adjunk a madaraknak?
  Köles, napraforgó bármilyen mennyiségben adható. A kisebb szemű fekete napraforgómag a fő kedvenc, a csíkos héjú kicsit nagyobb és nehezebb megtörniük a madaraknak. A napraforgómag héja viszont mindenképpen le fog hullani a madáretető környékén, ezért ne tegyük az etetőt olyan helyre, ahol ez a szemetelés bosszúságot okozhat.
A téli hidegben a madaraknak zsírokra is szüksége van, ezért az eleség bőven tartalmazhat zsírt, faggyút, olajos magvakat, például diót, földimogyorót vagy mogyoróvajat is. Növényi olajat, margarint, és a konyhában már használt sütőzsírt nem szabad adni!
A madarak szeretik a gyümölcsöket, az almát például egyszerűen fel lehet tűzni egy hegyesebb ágra vagy ki lehet lógatni egy cérnára fűzve, de aszalt gyümölcsöket is lehet kitenni.
  Kukorica, cirok: ezeket a nagyobb magokat a kismadarak többnyire kilökdösik az etetőből, mivel nem tudják megenni. A földről ugyan feleszik a fácánok és foglyok, de ha a környéken nem élnek ilyen madarak, akkor ezek a magok csak veszendőbe mennek, ezért inkább ne keverjük a madáreleségbe, legfeljebb darálva, törve. Az árpát, búzát is inkább a földről táplálkozó, nagyobb méretű madarak kedvelik. Ugyanezért ne tegyünk az etetőbe borsót, sárgaborsót, babot, lencsét se.
  Konyhai maradékok: kis mennyiségben kirakhatunk főtt rizst, kenyérmorzsát, főtt tojást, maradék müzlit vagy gabonapelyhet, de ezeket csak módjával adagoljuk, mivel átnedvesedve, elázva könnyen megromlanak, erjedni kezdenek, és így fennáll a veszély, hogy élősködők jelennek meg. Egyes penészgombák légzőszervi betegséget okozhatnak a madaraknál, a szalmonellafertőzés pedig akár halálos is lehet számukra. Tehát ilyen ételekből egyszerre mindig csak kis mennyiséget szabad az etetőbe rakni.
  Amaránt, mák, szezámmag, tökmag, lenmag, madárborsó, sáfrányos szeklice, fénymag (vagy kanáriköles), kendermag, zabpehely (csak nyersen, főzve nem!) is keverhető az eleségbe - nemsokára úgyis látszik majd, hogy mi az, amit a madarak szívesen fogyasztanak.

 Ezek közül némelyik növényt magunk is nevelhetjük a kertben, és így le se kell szednünk, megteszik ezt helyettünk a madarak (bár valószínűleg ezzel nem várják meg a téli fagyokat, hanem már ősszel kicsipegetik a magokat). Ha van a kertben gyümölcsfa, a gyümölcsök egy részét az ágakon hagyhatjuk, illetve ültethetünk olyan fákat, cserjéket, aminek a termését a madarak szívesen fogyasztják (madárbirs, tűztövis, madárberkenye, galagonya, bodza stb), és ezzel már lépéseket tettünk a madárbarát kert (http://www.mme.hu/napi-madarvedelem/madarbarat-kert-program.html) kialakítása felé
Biztosítsunk vizet is. Ha huzamosabb ideig fagy van, akkor különösen fontos, hogy feltöltsük az itatót egy kis langyos vízzel.

Hol legyen az etető?
  Macskáktól és egyéb ragadozóktól mindenképpen védve legyen az etető. Lehet, hogy ennek érdekében akár szögesdrótot kell tekerni a fa törzse vagy a madáretetőt tartó oszlop köré. Jó, ha van az etetőnek teteje, de ha nincs, akkor tegyük esőtől védett helyre, hogy ne penészedjenek, ne rohadjanak meg a magok. A legtöbb madár nem szívesen eszik egy teljesen nyílt terület közepén, nagyobb biztonságban érzik magukat, ha a közelben van néhány bokor vagy fa, ahová veszélyt érzékelve szétrebbenhetnek. Ha a gondosan összeválogatott eleség ellenére se jelennek meg a kirakott etetőn a madarak, akkor próbáljunk meg másik helyet keresni neki.

Még néhány hasznos tudnivaló
  A madarak szívesen járnak az etetőre, ha egyszer odaszoktak, de azért többnyire máshonnan is be tudják szerezni a táplálékukat. A hosszan tartó fagyok idején azonban a kistestű madarak számára létfontosságú lehet, hogy ne veszítsenek sok energiát azzal, hogy az üresen talált etető helyett máshol kell keresgélniük, ezért a legkeményebb hidegben érdemes rendszeresen feltölteni a madáretetőt.
Fontos az etetőt tisztán tartani. Az összegyűlt esővízben ázó romlott, erjedő eleségben elterjedhetnek a kórokozók, amik betegséget okozhatnak és élősködők is megjelenhetnek.
Ha a nagy hó betemette az etetőt, seperjük le a havat róla és a környéket is takarítsuk meg egy kicsit.

Meddig etessünk?
  A fagyok végéig, vagyis márciusig, esetleg áprilisig folytathatjuk a madarak etetését. Ekkor megkezdődik a fészeképítés, tojásrakás időszaka, amikor a legtöbb madárnak megnövekszik a  fehérjeigénye, és ennek kielégítéséhez mindenféle lárvákkal, hernyókkal, bogarakkal egészíti ki a menüt. Ilyenkor kezdik tizedelni a gyümölcsfák kártevőit is, ezzel viszonozva, hogy hozzájárultunk téli táplálkozásukhoz.

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -