Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Civil levélkampány és tüntetés a paksi bővítés ellen

 Hat országos zöld civil szervezet levelet intézett az országgyűlési képviselőkhöz, hogy ne támogassák a paksi bővítéssel kapcsolatos megállapodást. A civilek az állampolgárok csatlakozását várják a levélhez és február elsejére tüntetést hirdetettek meg.


Az Energiaklub, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks vobiscum? és a Védegylet arra kéri az állampolgárokat és a civil szervezeteket, hogy küldjenek levelet az országgyűlési képviselőknek. A levélküldés megkönnyítésére létrehozták a www.pakskontroll.hu weboldalt.

 Követelésük nyomatékosítására február elsején, szombaton 15 órakor demonstrációt tartanak Budapesten a József nádor téren, ahová mindenkit várnak, akik elutasítják a paksi megállapodást.

 A civilek szerint az új paksi atomerőmű minden idők legdrágább hazai beruházása lenne és tovább növelné Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét. Az olcsó paksi áram mítosz csupán, a beruházás csak a jelenleginél lényegesen magasabb energiaárak mellett térülne meg. Az uniós országok többségét a súlyos kockázatok a fukusimai katasztrófa óta elriasztják új atomerőművek építésétől, illetve néhányan a régiek bezárása mellett döntöttek. A beruházás miatt nem lesz pénz az energiarendszer korszerűsítésére, mert a hatékonyságjavítás, a takarékossági intézkedések, az egyre olcsóbbá váló megújuló források fokozott bevonása helyett az energiatermelés legveszélyesebb és legdrágább módjára költene az ország.

 A szervezetek hangot adtak véleményüknek, hogy sietségre semmi ok, mivel a jelenlegi legöregebb paksi blokk is 2032-ig termelhet. Az elhamarkodott döntés csak nehezen kezelhető túltermelési, szabályozási és értékesítési gondokat okozna. A szervezetek aláhúzták, hogy az energetika rohamos fejlődése évről évre új helyzetet teremt a természeti erőforrások fenntartható és költséghatékony használata terén, melynek előnyeit egy elhamarkodott döntés esetében nem élvezné Magyarország.


A civil szervezetek levelének szövege:

Tisztelt Országgyűlési Képviselő!

 A magyar kormány Moszkvában megállapodást írt alá egy újabb atomerőmű megépítéséről. A szerződés immár nem csak egyes családokat, hanem az egész országot kényszeríti bele egy kétes kimenetelű devizahitel-ügyletbe. Ha ez megvalósul, a magyar energiapolitika az évszázad végéignem térhet le arról a kényszerpályáról, amelyet a kormány kijelöl számára.
A jövő nemzedékek sorsát megpecsételő döntés úgy kerül az országgyűlés elé, hogy ahhoz nem kérték ki a társadalom jóváhagyását.

 A közvélemény elől – és Ön elől is – elhallgatták, hogy

  • az új paksi atomerőmű minden idők legdrágább hazai beruházása lenne, legalább 4000 milliárd forintba kerül, amelyhez hozzáadódik a járulékos létesítmények ezermilliárdos költsége;
  • a két új reaktor tovább növelné Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét;
  • az olcsó paksi áram mítosz csupán: a beruházás csak a jelenleginél lényegesen magasabb energiaárak mellett térülne meg, tehát az energia ára és/vagy az adóterhek biztosan emelkednek;
  • a sokat hangoztatott nukleáris reneszánsszal ellentétben a kezelhetetlen és vállalhatatlanul súlyos kockázatok a fukusimai katasztrófa óta az uniós országok többségét elriasztják új atomerőművek építésétől, mások pedig bezárják a régieket;
  • a beruházás miatt nem lesz pénz az energiarendszer korszerűsítésére, hiszen a hatékonyságjavítás, a takarékossági intézkedések, az egyre olcsóbbá váló megújuló források fokozott bevonása helyett az energiatermelés legveszélyesebb és legdrágább módjára költenénk.

  Így mindaz, amit a felelősen gondolkodó állampolgárok annak idején a rendszerváltozástól reméltek – az ország függetlensége Moszkvától, a tiszta és biztonságos környezet, az áttérés a fenntartható alapokon nyugvó gazdálkodásra – áldozatul esne a politikai és műszaki megalomániának.
  Arra kérjük Önt, hogy ne adja beleegyezését az atomerőmű építéséről szóló államközi szerződéshez. Sietségre semmi ok, a hivatalos álláspont szerint a legöregebb paksi blokk 2032-ig termelhet. Az elhamarkodott döntés csak nehezen kezelhető túltermelési, szabályozási és értékesítési gondokat okozna a következő évtizedben. Az energetika rohamos fejlődése évről évre új helyzetet teremt a természeti erőforrások fenntartható és költséghatékony használata terén, melynek előnyeit egy elhamarkodott döntés esetében nem élvezhetnénk.

Tisztelt Képviselő!
  Mérlegelje a vállalkozás veszélyeit, és történelmi felelőssége tudatában mondjon rá nemet!
Kérjük, ne feledje, az ország függetlensége, jövendő biztonságunk és jólétünk múlik az Ön döntésén!

Budapest, 2014. január 23.

Aláírók:
Ámon Ada, igazgató – Energiaklub Szakpolitikai Intézet Módszertani Központ
Szegfalvi Zsolt, ügyvezető igazgató – Greenpeace Magyarország
Lukács András, elnök – Levegő Munkacsoport
Farkas István, ügyvezető elnök – Magyar Természetvédők Szövetsége
Lányi András, egyetemi docens – Paks vobiscum?
Boda Zsolt, szóvivő – Védegylet


 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -