Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Nemzetközi nőnap

 A nemzetközi nőnap alkalmából röviden megemlékezünk néhány olyan nőről, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak a természeti értékek megőrzéséhez kutatóként, aktivistaként, szakpolitikusként vagy egyéb tevékenységükkel. A természetvédelemben és a tudományban elért eredményeik mindannyiunk számára inspirálóak és példamutatóak.

Maria Sybilla Merian (1647-1717)
Természetkutató, növények és ízeltlábúak tudományos igényességű illusztrátora. A lepkék metamorfózisának leírása és lerajzolása fűződik a nevéhez.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Maria_Sibylla_Merian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mary Anning (1799-1847)
Paleontológus és fosszíliagyűjtő kutató. Első ichtioszaurusz-csontvázát 12 éves korában találta meg. Tudományos eredményei nagyban hozzájárultak az ősi földtörténeti korok megismeréséhez.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Anning

Elizabeth Gertrude Britton (1857-1934)
Amerikai botanikus, aki többek között mohakutatóként ismert, alapítója az Amerikai Vadvirág-védelmi Társaságnak és munkájával inspirálta a New York-i Botanikus Kert létrehozását.
http://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Gertrude_Britton

Florence Augusta Merriam Bailey (1863-1948)
Ornitológus, akinek számos madártani ismertető kalauza, madárvédelmi és környezetvédelmi nevelést előmozdító írása jelent meg. Munkájával hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai kongresszus elfogadja az első olyan törvényt, ami a madarak védelmét szolgálta.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Florence_Augusta_Merriam_Bailey

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosalie Edge (1877-1962)
New Yorkban élő nőjogi aktivista és amatőr madarász. Felemelte szavát az állatfajok védelméért, felhívta a figyelmet a környezetvédelmi programok eredménytelenségére, létrehozta az első rezervátumot ragadozómadarak számára. Az Amerikai Egyesült Államok legharcosabb környezetvédőjének tartják.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rosalie_Edge

Winifred Goldring (1888-1971)
Geológus és őslénykutató, a Nemzetközi Paleontológiai Társaság első női elnöke. Fontosnak tartotta az oktatást, szemléletformálást, részt vett a New York-i Állami Múzeum szakmai munkájában, a múzeumi diorámák megtervezésében.
http://en.wikipedia.org/wiki/Winifred_Goldring

Libbie Hyman (1888-1969)
Zoológus, a gerinctelenekről írott 6 kötetes műve meghatározó jelentőségű. Múzeumi kutató, tankönyvek írója és szakmai folyóiratok szerkesztője.
http://en.wikipedia.org/wiki/Libbie_Hyman

Margaret Murie (1902-2003)
"A természetvédelmi mozgalom nagymamája". Alaszka és az északi sarkkör vidékének megőrzéséért dolgozott, aktívan kampányolt az alaszkai természetvédelmi rezervátum létrehozásáért és felhívta a figyelmet az olajfúrások természetvédelmi szempontból káros hatásaira.
http://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Murie

Rachel Carson (1907-1964)
Tengerbiológus, ökológus. Legnagyobb hatású műve, a Néma tavasz a növényvédő szerek, elsősorban a DDT káros következményeit mutatta be. Sokan ennek a könyvnek az 1962. évi megjelenésétől számítják a civil környezetvédelmi mozgalmak indulását.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Rachel_Louise_Carson

Joy Adamson (1910-1980)
A csehországi születésű Adamson egy vadőr feleségeként került Afrikába, ahol egy árván maradt oroszlánról, Elzáról, majd az ő kölykeiről írt lebilincselően izgalmas és sikeres könyveket. Alapítványa természetvédelmi és oktatási célokat támogatott.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Joy_Adamson

 

 

 

 

 

Eva Crane (1912-2007)
Eredeti végzettsége szerint atomfizikus és matematikus, de érdeklődése a méhek felé fordult, amikor nászajándékba egy kaptárat kapott. Évtizedeken keresztül 60 országot bejárva kutatta a méheket, és jelentős tapasztalatait részletesen dokumentálta írásaiban, könyveiben.
http://en.wikipedia.org/wiki/Eva_Crane

Celia Hunter (1919-2001)
Amerikai környezetvédő, a második világháború idején pilóta, majd túraszervezőből az alaszkai és északi-sarki élővilág aktív védelmezője. Munkája jelentős szerepet játszott az alaszkai természetvédelmi területek bővítésében és értékeinek megőrzésében.
http://en.wikipedia.org/wiki/Celia_Hunter

Dian Fossey (1932-1985)
Amerikai etológus, a hegyi gorillákat kutatta évtizedeken keresztül. Támogatta a kutatást, a cselekvő, gyakorlati természetvédelmet, a gorillák élőhelyének megőrzését és az orvvadászok elleni harcot. Az általa alapított Karisoke Kutatóállomás ma is a gorillavédelem egyik legfontosabb központja.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Dian_Fossey

Jane Goddal (1934- )
Etológus, főemlőskutató, munkáját elsősorban csimpánzok között végezte. Megfigyeléseit olvasmányosan írta le, a csimpánzokat egyéniségként mutatva be, és szociális viselkedésükről sok, addig ismeretlen tényt fedezett fel. Ma is aktív, a világot járva próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy az embernek milyen felelőssége van a környezetével szemben.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Jane_Goodall

Sylvia Earle (1935- )
Óceanográfus. Az első női búvárkutató-csapat vezetője 1970-ben. Mélytengeri kutató- és tervezőközpontok alapítója, több mint 50 kutatás vezetője és a kutatásokhoz szükséges eszközök, tengeralattjárók tervezője, a Google Earth óceánokkal kapcsolatos tanácsadója. Az általa útjára indított Mission Blue program célja a tengeri védett területek megőrzése.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sylvia_Earle

 

 

 

 

 

 

B Rosemary Grant (1936- )
Evolúcióbiológus. A Galapagos-szigeteken élő Darwin-pintyeken keresztül tanulmányozta a működés közben megfigyelhető evolúciót. Kutatótársa a férje, könyvüket közösen írták ebben a témában.
http://www-dept-edit.princeton.edu/eeb/people/display_person.xml?netid=rgrant

Gro Harlem Brundtland (1939- )
Norvég orvos, környezetvédelmi miniszter, majd miniszterelnök. Az ENSZ Környezetvédelmi és Fejlődési Bizottságának vezetőjeként az ő nevéhez fűződik a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos egyik alapdokumentum, a "Közös jövőnk", melyet gyakran emlegetnek Brundtland-jelentésként is.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gro_Harlem_Brundtland

Wangari Maathai (1940-2011)
Kenyai környezetvédő, aktivista, parlamenti képviselő, a talajeróziót megállítani kívánó Zöld Öv Mozgalom megalapítója. 2004-ben Nobel-békedíjat kapott.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Wangari_Maathai

Sarah Blaffer Hardy (1946- )
Antropológus és főemlőskutató, aki az állatok viselkedését tanulmányozva járult hozzá a szociológiai és pszichológiai kutatásokhoz.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sarah_Blaffer_Hrdy

Birute Galdikas (1946- )
Főemlőskutató, környezetvédő. Elsősorban az orangutánok korábban alig ismert életét kutatja Borneón több évtizede. Nem csak az állatok szociális viselkedését írta le, hanem küzdött az orvvadászok ellen, segített az elárvult kölyköknek a vadonba való visszatérésben és a mai napig aktívan küzd az élőhelyek, az esőerdők megőrzéséért.
http://en.wikipedia.org/wiki/Birute_Galdikas

Julia Marton-Lefevre (1946- )
A Budapesten született környezetvédelmi szakpolitikus korábban az ENSZ Békeegyetemének rektora, számos környezetpolitikai szervezet és intézet munkatársa, 2007-től kezdődően a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) főigazgatója, így ezt a pozíciót eddig ő töltötte be a leghosszabb ideig.
http://en.wikipedia.org/wiki/Julia_Marton-Lefèvre

 

 

 

 

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -