Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Palackok helyett csapvizet!

 Március 22. a víz világnapja. Ennek kapcsán ejtsünk néhány szót a műanyag palackokról, amelyek alig két évtized alatt elborították a háztartásokat, a szemétlerakókat, de a természetes élőhelyeken, erdőkben, élővizekben is mindenhol ott vannak (a szélfútta nejlonzacskókkal együtt).

  Ezt az aggasztó jelenséget felismerve az Egyesült Államok több településén indult kampány a palackok visszaszorításáért. Idén márciusban San Franciscóban született olyan határozat, melynek eredményeképpen 4 év alatt fokozatosan kivonják a palackos vizeket a forgalomból, és néhány alkalmi kivételtől eltekintve nem lehet majd közterületen műanyag csomagolásban vizet vásárolni. A jogszabály bevezetését 9 hónapnyi munka előzte meg, melynek során a vízvezetékeket, az egész infrastruktúrát felkészítették a változásra, illetve felmérték, hogy ez hogyan fog hatni a nagy utcai fesztiválokra vagy az olyan kisboltokra, amelyek bevételük jelentős részét a palackos víz árusításából szerezték. 

  A város célja, hogy 2020-ra elérje, hogy a városi szemétlerakókba semmilyen szemetet ne kelljen szállítani. San Francisco a zéró hulladék városa szeretne lenni, és a vizespalackok kitiltása csak egy lépés ezen az úton. A városi tanácsban a kezdeményezést felkaroló David Chiu szavai szerint: 
- Szeretném emlékeztetni az embereket arra, hogy nem is olyan régen az életünk nem függött a műanyag vizespalackoktól. 1990 előtt is, évszázadokon keresztül sikerült mindenkinek kellőképpen hidratálnia magát palackok nélkül is.

  Megdöbbentő, hogy mekkora üzletté nőtt ez az iparág: 1990 előtt szinte ismeretlen volt a palackban árult víz, és mindenki a csapból folyó vizet itta, mára viszont csak az USA területén 60 milliárd dolláros üzlet a palackozott víz forgalmazása.

  Eddig ez a San Francisco-i döntés a legnagyobb léptékű ilyen kezdeményezés, de távolról sem ez az első: az Egyesült Államokban és Kanadában már 50 egyetem szüntette meg a campus területén a palackozott víz árusítását. További információk: http://www.banthebottle.net

  Már Európában is volt néhány erőtlen próbálkozás, például az Európai Parlamentben egy képviselőcsoport javasolta, hogy a hivatalos találkozókon ne műanyag palackos vizet tegyenek az asztalra - ezek a palackok ugyanis évente 160 tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelősek.
Vajon lesznek-e további lépések ebbe az irányba? Mikor jelennek meg Magyarországon is olyan intézmények vagy városok, amelyek palackmentesítéssel is tennének a hulladék csökkentésért?

  De mi is a baj a palackokkal?
Az USA vizespalackjainak előállításához évente több, mint 17 millió hordó kőolajat használnak fel - és ebben nincs benne a szállításhoz használt üzemanyag!   
Európában is évente több millió tonna palack kerül a lerakókba, körülbelül az összes forgalmazott palack 45%-a, a palackok egyharmada pedig hulladékégetőkbe. A gyártás és az égetés során is rengeteg szén-dioxid és sokféle káros égéstermék kerül a légkörbe. Az újrahasznosítás aránya mindössze 22%.
A palackok jelentős része pedig mindenfelé eldobálva, vizeken, tengerpartokon sodródva végzi.

 

  A Legambiente olasz környezetvédő szervezet szerint tavaly nyáron a Tirrén-tenger középső és déli részén akkora volt a szennyezettség, hogy négyzetkilométerenként 13,3 darab műanyaghulladék úszott, míg a tenger északi vizein négyzetkilométerenként csak 5,1 darab volt az átlag. Egyes olasz tengerparti szakaszokon, például a Genovától délre eső, a Világörökséghez tartozó tengerparton egyetlen nyári hónap alatt 400.000 palackot szórtak el a turisták - amíg be nem tiltották az eldobható palackokat a parton. 
Persze a magyar vízpartok is hasonlóan elkeserítő állapotokat mutatnak, elég egy pillantást vetni a PET-kupa honlapjára: http://petkupa.hu/a-tiszai-pet-palack-aradat/

  Lehet szemétgyűjtő megmozdulásokat szervezni, esetleg növelni a PET-palackok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának arányát, de a leghatásosabb módszer a hulladék keletkezésének megakadályozása lenne. Ennek egyszerű módja, ha visszatérünk a csapvíz fogyasztásához.

  Ki lehet számolni, hogy mennyibe kerül a napi ajánlott 8 pohárnyi víz, ha a csapból iszunk, és mennyibe, ha palackozott ásványvizet vásárolunk. Sokan azért vesznek palackozott vizet, mert azt gondolják, hogy jobb minőségű, mint a csapvíz, ez azonban nem mindig igaz, és a palackozott víz nem is feltétlenül biztonságosabb.

  Tehát a pénztárcánknak is jó megoldás, és egyúttal a környezetvédelem és hulladékmegelőzés ügyét is szolgáljuk, ha csapvizet iszunk, és csökkentjük az eldobható palackok felesleges gyártását és felhasználását. 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -