Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Fokozottan védett madarunk, a kuvik (Athene noctua)

 A Herman Ottó Természetvédő Kör aktív természetvédelmi tevékenységei között kiemelt szerepe van a madárfajok védelmének, ennek érdekében idén is telepítettek költőládákat, ezzel egyidejűleg a környezettudatos gondolkodás elveit is terjesztik.

 Az odútelepítések egyik kiemelt célfaja az egyik fokozottan védett madarunk, a kuvik (Athene noctua). Ez a kistermetű bagolyfaj egyedi minden évben kitüntetett figyelmet élvez.

 A kuvik kötődik az ember jelenlétéhez. Elsősorban mezőgazdasági épületek, tanyák, istállók elhagyott épületrészeiben fészkel. A mindennapi emberi jelenlét nem zavarja. Vadászterületnek a költőhelye közelét választja, ahol árokpartok és dűlőutak szabdalják fel a különféle művelési ágú mezőgazdasági területeket. A kuvik fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.
Állománya Nyugat- és Közép-Európában csökken, az Appenini- és a Balkán-félszigeten, illetve Oroszországban stabil.
Az ún. csökkenő állományú fajok kategóriájába tartozik. Ez összefügg az alkalmas élőhelyek csökkenésével, a tanyavilág fokozatos eltűnésével, modern, fészkelésre alkalmatlan gazdasági épületek tervezésével, és a természetes költőhelyek hiányával. A költőhelyük megóvása érdekében a HOTEK számos helyre telepített költőládát az "Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében" című pályázat keretében.

Népies neve: Halálmadár, csuvik, gurgolya bagó, gugrola bagó

A kuvik hangja

A kuvik hangja

forrás: www.mme-monitoring.hu

 

 Kuvik

Hossz

Szárnyfesztávolság

Testtömege

Vonulás

Hangja

Védettség

21-23 cm

54-58 cm

140-220 gramm

állandó

Erőteljes uuuh, huhogás

Fokozottan védett

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -